Læsetid: 3 min.

MD-fusion i fare

5. oktober 1999

Forhandlingerne om at danne Europas største mejeriselskab trækker ud. Skrappe konkurrenceregler i Sverige og EU kan blokere fusionen

Danske MD Foods og svenske Arla er mere end ivrige efter at fusionere til Europas største mejeriselskab.
Men planerne støder mod reglerne om fusionskontrol i Sverige og i EU.
Og risikoen for at få fusionen underkendt er til stede.
"EU vil kunne forbyde fusionen, og det er en risiko, som selskaberne må tage højde for," siger lektor i konkurrence-ret, Sune Troels Poulsen fra Aarhus Universitet.
Han begrunder risikoen for en afvisning med, at EU kan vurdere, at de to selskaber bliver dominerende regionalt, og at EU ikke har modkrav, der kan slække deres dominans.
Professor Niels Blomgren-Hansen fra Handelshøjskolen i København vurderer, at en fusion klart vil gøre de to selskaber dominerende - og det typiske krav fra EUs konkurrencemyndigheder om frasalg af mejerier til konkurrenter ikke vil virke.
Simpelthen fordi de to selskaber er ejet af landmændene, som ikke har interessere i at levere mælk til nye aktører.

Ingen adgang
Og uden sikre leverancer, vil ingen turde investere i mejeridrift.
"Reelt vil ingen nye konkurrenter kunne etablere sig på mejerimarkedet, og derfor kan EU ikke gøre meget for at stække MD's og Arlas fælles dominans," siger professoren, som er medlem af Konkurrencerådet.
Han henviser til de nylige erfaringer ved slagterifusionen med det ligeledes landmandsejede Danish Crown, hvor kravet er, at koncernen skal sælge slagterier til konkurrenter.
Der er bare ingen, der vil købe, og samme situation kan mejerierne komme til at stå i, hvis EU kræver, at de skal sælge mejerier til konkurrenter, vurderer Niels Blomgren-Hansen
Talsmanden fra EU's konkurrence-myndigheder, Stefan Rating, understreger, at han fortsat tror på, at Danish Crown kan få solgt slagteriet.
"Men det er selvfølgelig et godt spørgsmål, hvad vi stiller op, hvis det ikke bliver solgt," siger han.
Han vil ikke kommentere, om EU kan tænkes at afvise den bebudede mejerifusion - eller om EU igen vil stille som betingelse, at der skal sælges kapacitet til konkurrenter --også selvom virkningen er tvivlsom.

Risiko for nej
Hverken Niels Blomgren-Hansen eller lektor Sune Troels Poulsen er sikre på, at EU vil tage konsekvensen af, at midlerne til at øge konkurrencen ikke virker - og dermed afvise fusionen.
Omvendt vil EU ikke godkende en fusion på forhånd, og derfor er MD Foods og Arla nødt til at kalkulere med risikoen for et nej - ligesom krav om frasalg af kapacitet trods alt kan være generende.
"Den største hurdle i forhandlingerne er konkurrencereglerne i Sverige og EU, og de problemer skal vi have udredt, før vi kan sige mere om fusionsplanerne," siger Katerina Malmström, der er pressechef for Arla.
Ved en fusion vil de to mejeriselskaber lige netop nå op på en omsætning omkring de fem mia. euro, og dermed op til den grænse der betyder, at fusionen skal behandles af EU og ikke af de nationale konkurrencemyndigheder.
Hverken MD Foods eller Arla vil melde noget ud i øjeblikket om deres konkrete overvejelser, men både joint-venture-samarbejde og et fælles holding-selskab har været på tale som alternativer til en egentlig fusion.
"Hvis de to selskaber indgår en model, så de undgår at være omfattet af EU's konkurrenceregler, så skal vi i stedet vurdere sagen," siger afdelingschef Eric Sahlin fra den svenske konkurrencestyrelsen.
Den svenske markedsdomstol erklærede for år tilbage en fusion mellem Arla og et andet svensk mejeri for ugyldig, og markerede derved, at Arlas andel på 65 procent af den svenske marked for mejeriprodukter, var tilstrækkelig.
MD Foods sidder på 90 procent af al dansk mælk og er Europas fjerdestørste mejerivirksomhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her