Læsetid: 3 min.

Militæret svigter Habibie

19. oktober 1999

Hærchefen Wiranto vil ikke være Habibies vicepræsident og dermed ser det ud til, at Habibie har mistet chancen for at beholde magten i Indonesien

Den indonesiske hærchef general Wiranto meddelte i går, at han ikke ønsker at stille op som kandidat til posten som vicepræsident sammen med den siddende præsident B.J. Habibie.
Dermed ser det ud til, at militæret har trukket tæppet væk under Habibies bestræbelser på at blive genvalgt, når landets næste præsident skal udpeges i morgen.
Wiranto begrundede afslaget med, at han i stedet må bruge alle kræfter på at genoprette freden i det uroplagede land, hvor tusinder er blevet dræbt i de seneste måneder.
"I den nuværende situation har jeg valgt ikke at stille op som kandidat til præsident- eller vicepræsidentposten," sagde Wiranto på tv med flere officerer stående bag sig.
Selvom Wiranto ikke direkte nævnte Habibie eller hans parti Golkar, bekræftede en højtstående militærkilde over for nyhedsbureauet Reuters, at udsagnet betyder, at Wiranto dermed har sagt nej tak til Golkars tilbud om at danne makkerpar med Habibie.

Kamp til det sidste
Tidligere på dagen havde Habibie ellers lovet kamp til det sidste.
"Jeg vil kæmpe til allersidste minut," sagde han i går til soldater i præsidentpaladset, med tilføjelsen "jeg ønsker ikke at sige farvel."
Men netop 'farvel' er det ord, som mange indonesere efterhånden ønsker at høre fra Habibie, der har mistet de fleste støtter efter kun 17 måneder på posten. Han afløste den tidligere diktator Suharto i maj sidste år, men efter måneder med nyvunden politisk frihed, stor social uro og blodige konfrontationer - ikke mindst Østtimors dramatiske uafhængighedskamp - har de fleste mistet tålmodigheden.
Militæret giver især Habibie skylden for fadæsen i Østtimor, og derudover har han i forhold til befolkningen ikke kunnet slippe af med sit image som Suhartos håndplukkede efterfølger og repræsentant for den gamle orden med nepotisme, korruption og undertrykkelse.
Militæret har stor politisk indflydelse i Indonesien, og med Wirantos meddelelse ser det nu ud til at Habibie er færdig i kapløbet om præsidentposten. Men ellers synes intet afgjort på forhånd, når Folkets Rådgivende Forsamling - en forsamling bestående af parlamentets 500 medlemmer plus 200 udpegede medlemmer - i morgen afgør, hvem der skal være landets næste præsident. Officielt er der kun to andre kandidater på banen:
*Megawati Sukarnoputri, datter af Indonesiens første præsident Sukarno og vinder af sommerens parlamentsvalg, og
*Abdurrahman Wahid, leder af landets største muslimske organisation Nahdlatul Ulama.

Megawati stærkest
Umiddelbart står Megawati stærkt med den store vælgeropbakning ved parlamentsvalget, men indtil nu har hun været påfaldende tilbageholdende i forsøget på at samle støtte blandt de andre partier og fraktioner i forsamlingen, og spekulationerne har gået på, om hun overhovedet magter det politiske spil.
Desuden har hun mange modstandere blandt muslimske ledere, fordi hun står for en sekulær styreform, men ganske enkelt også fordi hun er kvinde.
Abdurrahman Wahid tilhører dog selv den moderate muslimske fløj, der også går ind for et fortsat sekulært styre, og mange gætter på, at han i sidste øjeblik kan vælge at støtte Megawatis kandidatur, hvis han ikke selv kan samle stemmer nok i forsamlingen.
Megawati er ikke specielt populær blandt landets intellektuelle, men til gengæld nyder hun stor opbakning i den brede indonesiske befolkning.
"Personligt ville jeg ikke stemme på hende, fordi hun ikke er mit ideelle valg som statsoverhoved, men mere end 34 millioner vælgere stemte på hende ved valget," siger en af landets mest respekterede redaktører, Goenawan Mohamad, til avisen Jakarta Post. Han tilføjer, at i betragtning af de mange problemer landet står over for, ville det være "det rene selvmord", hvis Megawati ikke får præsidentposten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her