Besparelser på 18 milliarder skal lokke finansminister Mogens Lykketoft til at tage Dansk Folkeparti ind i varmen i finanslovsforhandlingerne
Igen i år håber Dansk Folkeparti, at dette års finanslov skal blive partiets debut blandt de "voksne" partier. De partier, der er med, når der virkelig laves politik.
Derfor håber partiet på, at årets finanslov bliver et kludetæppe af aftaler mellem regeringen og skiftende flertal til højre og venstre i Folketinget.
"Jeg anser det ikke for realistisk at få indflydelse i en grad, så vi kan indgå i et samlet finanslovsforlig. Men hvis Lykketoft gerne vil holde venstrefløjen så tæt inde på livet, at han vil lave et kludetæppe i stedet for et samlet forlig med Venstre og Konservative og eventuelt os, tror jeg, at vi kan komme ind og få indflydelse på en del af finansloven," siger Dansk Folkepartis finanspolitiske ordfører Kristian Thulesen
Dahl til Information.
Adgangsbilletten til Mogens Lykketofts kontor hedder besparelser.
Hvis Dansk Folkeparti skal gøre sig håb om at få indflydelse på finansloven, skal de kunne spare mindst lige så mange kroner, som de vil bruge.
Partileder Pia Kjærsgaard vil i dag på partiets landsmøde i Vissenbjerg på Fyn præsentere partiets efterårskampagne om "Gamle Danmark" for de delegerede.
Danmark skylder de ældre mere end, de får i dag, mener Dansk Folkeparti.
Ældre og tryggere
Rent praktisk skylder samfundet, at gøre mere for de ældre på 19 punkter fra en forhøjelse af folkepensionen over flere plejehjemspladser til gratis dørtelefoner til ældre i urolige kvarterer. Og så vil Dansk Folkeparti have mere politi. Det skal blive tryggere at være dansk - især for de ældre.
Men det koster. Derfor har partiet som lokkemad for finansminister Mogens Lykketoft lavet en ni-punkts plan for besparelser på i alt 18 milliarder.
Information har bedt Økonomiministeriet vurdere Dansk Folkepartis spareforslag.
På tre af de største poster er ministeriet uenig med Dansk Folkeparti.
*Partiet vil spare 2,5 milliarder på børnechecken. Familier med mere end to børn skal kun have børnecheck for de første to, mener partiet.
Ifølge ministeriets beregninger vil kun give mellem 0,7 og en milliard kroner.
*Dansk Folkeparti vil spare fem milliarder på integration af flygtninge.
I finansloven er der dog kun afsat 1,6 milliarder til integration.
*Endelig vil partiet spare to milliarder i rente på statens gæld, ved at staten skal sælge dens andel i blandt andet Københavns Lufthavn og SAS.
Det er lovligt højt sat, mener Økonomiministeriet.
Kristian Thulesen Dahl holder dog fast ved partiets beregninger.
"Jeg tror altså ikke, at de har regnet ret meget på det," siger han og henviser til Dansk Folkepartis egne beregninger.
"Med tal fra Danmarks Statistik har vi regnet ud, at vores forslag om børnechecken vil give en besparelse på 2,4 milliarder kroner. Det er meget nøjagtigt," siger han.
- Hvordan vil I spare 5 mia. på integration, når der kun er afsat 1,6 milliarder til integration på finansloven?
"Det koster meget mere end 1,6 milliarder. Vi bad Danmarks Statistik regne på det, og de mente, at Danmark bruger 30 milliarder på udlændinge. Det kan du slet ikke se i finansloven. For eksempel får kommuner vide, at de skal købe boliger til flygtningene. Men jeg vil godt medgive, at man nok ikke kan hente de fem milliarder på et år. De skal hentes over flere år," siger Kristian Thulesen Dahl.
Han mener dog ikke, at det vil forringe partiets chancer for at komme til fianslovsforhandlinger: "Der er ingen af vores punkter, der er ultimative krav. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at komme så langt som muligt i forhandlingerne," siger Kristian Thulesen Dahl.
Leder på forsiden
Fakta - Et parti for gamle arbejdere
Dansk Folkepartis vælgere er ældre end gennemsnittet. De er det eneste større parti, der har et flertal af arbejdere blandt deres vælgere.
Andelen af vælgere med studentereksamen er det halve af gennemsnittet for partierne, viser en undersøgelse lavet af
ACNielsen AIM for Ugebrevet Mandag Morgen i denne uge.
Den viser også, at Socialdemokratiet er storleverandør af nye stemmer til Dansk Folkeparti.
Men partiets vælgerne er ikke specielt ringe stillet økonomisk. Blandt de 30-59-årige er gennemsnitsindkomsten for
Dansk Folkepartis vælgere et godt stykke over 400.000 kroner.