Læsetid: 3 min.

Milosevic er nervøs

1. oktober 1999

Serbisk politivold mod demonstranter kan hjælpe oppositionen i protesterne mod præsident Milosevic

"Milosevic er nervøs," siger den serbiske chefredaktør Bratislav Grubacic om politiets brutale indsats mod demonstranter, der vil af med den jugoslaviske præsident Slobodan Milosevic.
Det serbiske politi slog i forgårs for første gang under den seneste protestbølge hårdt ned på demonstranter, der prøvede at nærme sig den del af Beograd, hvor Milosevic bor. Mindst 20 mennesker, deriblandt kvinder og journalister, blev slået ned af serbiske politibetjente, og 11 oppositionspolitikere anholdt.
Demonstrationerne er arrangeret af oppositionsgruppen Alliancen for Forandring, som siden den 21. september har holdt daglige protester i en række byer over hele Serbien.
"Milosevic er bange for Alliancen for Forandring og den tidligere hærleder general Perisic' Bevægelse for et Demokratisk Serbien, fordi han ikke kan kontrollere de to organisationer," siger Bratislav Grubacic.
Oppositionen er utilfreds med de krige, som Slobodan Milosevic har tabt - senest i Kosovo - og den elendige økonomiske politik.
Det serbiske politis brutale fremfærd kan paradoksalt nok være en åbning for den forholdsvis svage opposition, der ikke har formået at samle så mange protesterende, som den havde håbet. En af de førende oppositionspolitikere Zoran Djindjic siger om det serbiske politis brutalitet: "Det har givet os et skub. Det er vanskeligt at opnå noget uden konfrontationer."
Den holdning deles af en anden oppositionspolitiker Velimir Ilic, der er borgmester i byen Cacak. Han siger direkte:
"Det er godt at have den slags episoder for at få flere ud i gaderne."
"Men det er svært at sige, om der er sket et gennembrud for oppositionen - det vil de nærmeste dage vise," siger chefredaktør Bratislav Grubacic.

Beograds Forbudte By
Sammenstødet med politiet skete, da op mod 30.000 demonstranter ville marchere mod Dedinje-kvarteret i Beograd, hvor Milosevic og andre højtstående politikere bor. Indbyggere i Beograd kalder området for Den Forbudte By. Tidligere under de store demonstrationer i 1996-97 forhindrede politiet også demonstranterne i at gå mod Dedinje.
"Politikerne i Dedinje vil ikke se protester fra almindelige mennesker - mange af dem unge," siger studenteraktivisten Miljana Jovanovic.
En talsmand for Milosevic' socialistparti betegnede i går demonstranterne som "NATO-rekrutter", og sagde, at styret ikke er bange for demonstrationerne.
Politiet betegner de protesterende som "hooligans, narkomaner og kendte ballademagere", der smed med sten, mens politiet udførte sine "normale pligter" som at "forsvare borgerne og deres ejendom."
Protesterne mod Milosevic' styre kan blive forøget, hvis de studerende i løbet af oktober beslutter sig for at begynde med deres egne aktioner.
"Vi venter kun på det rette øjeblik. Men vi vil først gå i gang, når vi er sikre på at få stor opbakning blandt de studerende," siger aktivisten Miljana Jovanovic, der er med i studenterorganisationen Otpor, der betyder modstand.
Otpor prøver at undgå fejlene fra de mislykkede demonstrationer i 1996-97.
"Det er klart, at de studerende bliver vrede og mere beslutsomme, når politiet skrider brutalt ind mod demonstranter," siger hun.
Mange studerende deltager i de daglige protestmøder, men derudover planlægger studenterlederne i Otpor for eksempel at besætte fakulteter.
Studenterlederne ser gerne en forenet opposition. Den farverige og utilregnelige oppositionspolitiker Vuk Draskovic vil for eksempel ikke deltage i demonstrationerne. Så sent som i går blev han citeret for at sige, at gadeprotesterne kan give bagslag. Så der kan være lang vej igen for oppositionen.
Ved at gå til angreb på demonstranter på vej til Dedinje sender Milosevic det signal, at de kan protestere lige så galt, de vil på en plads i det centrale Beograd, men ligeså snart de nærmer sig den serbiske leder, så vil der blive slået hårdt ned på dem. Oppositionspolitikerne har så valget mellem at demonstrere til dommedag eller at fremprovokere sammenstød.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her