Læsetid: 2 min.

Minister advarer MD Foods

8. oktober 1999

Erhvervsminister Pia Gjellerup (S) truer med at sende mejerifusionen mellem MD Foods og Arla til godkendelse i EU

Selv om Folketinget til januar ventes at vedtage en skærpet konkurrencelov, så får den ikke nå at få virkning på fusionen mellem MD Foods og Arla.
Her vil de nuværende svage danske regler stadigt gælde, men erhvervsminister Pia Gjellerup (S) advarer MD Foods mod at spekulere for meget i at få fusionen behandlet efter danske regler.
Hun kan nemlig på eget initiativ vælge at sende fusionen til godkendelse i EU.
"Jeg vil stærkt advare dem mod at spekulere i hårfine beregninger for, om fusionen skal behandles efter danske eller efter EU's regler. Det vil jo næsten være en opfordring til, at EU bliver indblandet," siger Pia Gjellerup.
En af de hårdeste kritikere af den danske konkurrencelov er SF's Jørn Jespersen.
"Det er glimrende, at regeringen vil skærpe konkurrencereglerne. Dermed har regeringen anerkendt, at de nuværende regler ikke virker, så det ville se mærkeligt ud, hvis ministeren ikke under alle omstændigheder sender MD-Arla fusionen til godkendelse i EU," siger Jørn Jespersen.

MD vil undgå EU
I øjeblikket er økonomer i de to mejeriselskaber ved at beregne deres fælles omsætning, som ligger lige på grænsen af de 35,9 mia, kroner, der vil betyde at fusionen skal anmeldes til EU.
Og de afviser ikke, at de har en klar interesse i, at omsætningen bliver sat til under de 35,9 mia. kr., så de skrappere EU-regler kan undgås.
"Bruxelles gør det noget kompliceret, og derfor vil vi bede om at få det behandlet nationalt," sagde MD Foods' formand Knud Erik Jensen til Jyllands-Posten i går.
Regeringens forslag om at indføre en egentlig fusionskontrol, når større virksomheder fusioner, kommer sent. Så sent, at Danmark bliver det sidste EU-land med denne regel.
"Men bedre sent end aldrig, for det er højst mærkværdigt at være på fælles marked, hvor vi som de eneste har langt svagere konkurrenceregler," siger professor Niels Blomgren-Hansen, Handelshøjskolen i København.
Han var blandt den samlede flok af eksperter, der i enighed anbefalede en regel om fusionskontrol, da konkurrenceloven blev revideret for halvandet år siden - på linje med reglerne i de øvrige EU-lande.

Englevaad spøger
Pia Gjellerup begrunder behovet for en fusionskontrol med erfaringerne fra forårets fusion mellem MD Foods og Kløver Mælk, der har vist, at myndighederne ikke har et håndfast juridiske grundlag til at stille betingelser for fusionen og efterfølgende sanktionere dem.
Det kom frem efter Informations afsløring af, at MD Foods ikke ville sælge det nu nedlagte Englevaad Mejeri i Nordsjælland til en gruppe økologiske landmænd.
Regeringen har med opbakning fra SF og Enhedslisten flertal bag forslaget om at indføre en fusionskontrol. Men Pia Gjellerup vurderer, at flere af de borgerlige partier nok vil give sig.
"Fusionskontrol er jo ikke lig med forbud mod fusioner. Tværtimod giver det også for virksomhederne nogle langt klare retningslinjer for deres betingelser efter en fusion," siger hun.
Hidtil har Danmark og Luxemborg været de eneste EU-lande uden fusionskontrol, men Luxemborg har netop vedtaget at indføre kontrollen, så nu er kun Danmark tilbage.
"Man kan godt sige, at vi har været den langsomme elev i klassen," siger erhvervsminister Pia Gjellerup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her