Læsetid: 1 min.

Nobel pres

7. oktober 1999

I Sverige diskuterer man, om lobbyisme gavner eller skader potentielle nobelpristagere

LOBBYISME
Nobelpristageren José Saramago ville have fået Nobelprisen i '97 i stedet for i '98, hvis det ikke havde været for pr-firmaet Jerry Bergström AB. Det fremgår af gårsdagens Dagens Nyheter. I forgårs skrev avisen, at det var Saramagos pr-besøg i Stockholm i september 1997, der året efter indbragte ham den eftertragtede pris. Besøget var arrangeret af Jerry Bergström AB på vegne af Portugals handels- og turistbureau.
Denne udlægning dementeres nu af flere akademimedlemmer, der dog erkender, at der foregår en omfattende lobbyisme omkring prisen på 7,9 millioner svenske kr. Akademimedlem Knut Ahnlund, fortæller til DN, at medlemmerne udsættes for alt fra bestikkelsesforsøg, rejser og receptioner til kollegialt henkastede anbefalinger. Hertil kommer kampagner fra bogforlag og ambassader. Et andet akademimedlem, Lars Gyllensten, bekræfter, at lobbyarbejdet foregår 'løbende og til stadighed'.
Om Saramago siger Knut Ahnlund imidlertid:
"Efter min mening var det en sag, der var til stor ulempe for ham. De, der havde lokket ham hertil, havde nok gjort det for at bane vejen for ham, men Akademiet reagerede stik modsat." Ahnlund antyder, at Akademiet faktisk ville have givet Saramago prisen i '97.

Mange rygter
I årenes løb har der svirret mange rygter om pression mod Akademiet. Selv CIA påstås at have forsøgt at forpurre alt for radikale kandidater. Ingen har dog nogensinde kunnet påvise noget uregelmæssigt. Det svenske pr-firmas fremstød omfattede det velkendte program for udenlandske forfatterbesøg: et seminar i en boghandel, en universitetsforelæsning samt interviews med elektroniske og trykte medier. Altsammen måske, måske ikke, til gavn for Dario Fo, prismodtager i 1997.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu