Læsetid: 5 min.

NYHEDSOVERBLIK

28. oktober 1999

Mifune indstillet til en Oscar
*Søren Kragh Jacobsens dogmefilm Mifunes sidste sang bliver Danmarks bidrag i næste års kamp om en Oscar i kategorien bedste udenlandske film. Det blev besluttet af den danske filmbranche på et møde onsdag med repræsentanter for Foreningen af Danske Spillefilmsproducenter, Danske Filminstruktører, Filmarbejderforeningen, Filmmedarbejderforeningen og Det Danske Filminstitut. Hver nation kan indstille en film, hvorefter de fem bedste bliver nomineret af en Academy Awards-komité. Midt i februar næste år offentliggøres titlerne på de nominerede film, mens selve Oscar-uddelingen finder sted søndag den 6. marts.

Fransk politi anholder iransk opposition
*39 mennesker blev onsdag anholdt ved razziaer på iranske oppositionsgrupper i Paris.
Det skete blot få timer inden den iranske præsident, Mohammad Khatamis ankomst til Frankrig, oplyste politiet.
Officielle talsmænd for den iranske opposition sagde, at politiet - udstyret med en ransagningskendelse - havde bedt om at tale med Faleh Rajavi, der er broder til gruppens formand, Massoud Rajavi. Oppositionen har holdt til i Auvers-sur-Oise siden begyndelsen af 1980'erne. Mange iranske statsborgere bor i et boligkompleks i området og nyder normalt politiets beskyttelse overfor truslen om terrorangreb. De franske myndigheder frygter, at voldsomme demonstrationer kan bryde ud i løbet af de kommende tre dage, sammenfaldende med Khatamis besøg, som er det første iranske statsbesøg i Frankrig siden revolutionen i 1979.
Siden begyndelsen af ugen er i hundredevis af iranske statsborgere blevet afvist ved grænsen til Frankrig, efter at Paris har ophævet sin tilslutning til EU's åbne grænsepolitik ved at henvise til truslen mod den offentlige orden.
Khatamis besøg i Frankrig udgør et vendepunkt, og har til hensigt at styrke Irans image i vesten og underbygge præsidentens hjemlige politiske position, så han bedre kan modstå konservatives kræfters pres på ham.

MD Foods dropper sag mod Hafnia
*Vi har ikke en jordisk chance for at vinde en retssag, fordi vi er en professionel investor, der må formodes at have en vis indsigt.
Så klart formulerer MD Foods sig ikke, men det er den begrundelse, der ligger bag, at bestyrelsen har besluttet sig for ikke at forsøge at få de 29 mio. kr. hjem, som selskabet tabte, da Hafnia faldt sammen i 1992, skriver Berlingske Tidende.
MD Foods egne jurister mener, at chancerne for at vinde en sag mod Den Danske Bank, som var primus motor i aktieemissionen i Hafnia, er så små, at det ikke kan betale sig at forsøge.

50 anklager venter Pinochet i Chile
*Chiles eksdiktator Augusto Pinochet vil blive mødt med mindst 50 kriminelle anklager, hvis eller når han vender hjem.
Den chilenske udenrigsminister, Juan Gabrial Valdes, har gentaget sin opfordring til briterne om, at Pinochet får lov til at rejse hjem og møde de mange anklager.
Det skete dagen efter, at den seneste anklage mod Pinochet blev rejst af slægtninge til to kommunistiske aktivister, der 'forsvandt' kort efter militærets kup i 1973.

Madsminke-sag bør prøves ved domstol
*Den danske regering bør gå til Europa-domstolen for at få prøvet EU-Kommissionens afvisning af Danmarks krav om lavere grænser for, hvor meget nitrit, nitrat og sulfit, der må være i fødevarerne. Det mener det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, Torben Lund og fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S).
Regeringen mener, at Danmark med henvisning til miljøgarantien har ret til at have lavere grænseværdier for de tre tilsætningsstoffer end det øvrige EU. Men EU-Kommissionen besluttede tirsdag i Strasbourg, at Danmark ikke kan bruge miljøgarantien i dette tilfælde.

Antorini forlader F0olketinget
*SF'eren Christine Antorini forlader ikke Folketinget på grund af utilfredshed med sit parti, men derimod fordi hun fik et tilbud, som hun ikke kunne sige nej til.
Det siger Antorini kort efter offentliggørelsen af, at hun skal være sekretariatschef for den nye statsoprettede institution "Forbrugerinformation". Hun siger dog til Ritzau, at hun "om 10-15 år stadig ikke vil være blevet helt affældig", og udelukker derfor ikke at vende tilbage til Christiansborg.

Bagmandspolitiet får ny chef
*Den nye chef for Bagmandspolitiet er den eneste top-anklager i landet, der selv har prøvet at være politimand på gaden.
Statsadvokat Flemming Kjærs baggrund er unik sammenlignet med de øvrige topfolk i anklagemyndigheden, som kun har erfaring fra skrivebordene.
I 11 år var han politibetjent og senere politiassistent i Silkeborg og Gentofte, før han efter jura-studiet ved Aarhus Universitet blev anklager.

13 palæstinensere såret under ny uro
*13 palæstinensere blev onsdag såret under sammenstød med israelske tropper i det palæstinensiske selvstyreområde Bethlehem på Vestbredden, som Israel besætter.
Det var tredje dag i træk, at der var uroligheder i Bethlehem, og de kommer blot få uger før, at turister ventes at begynde at komme til byen for at besøge Jesu fødselssted.
Israelske tropper åbnede ild og brugte tåregas mod henved 200 palæstinensere, der bombarderede soldaterne med sten og molotovcocktails, da begravelsen af en plaæstinenser, der blev dræbt under uro for to dage siden, var forbi.
Det palæstinensiske informationsministerium sagde i en erklæring onsdag, at det er Israels ministerpræsident, Ehud Barak, der bærer skylden for optøjerne.

Politiker anmelder nazitrusselsbrev
*En politiker fra Enhedslisten har henvendt sig til politiet, efter at han er blevet truet af nazister.
I et brev bliver Jesper Kiel, der i øjeblikket er stedfortræder i Enhedslistens folketingsgruppe, kaldt en "farlig landsforræder". I brevet, der er underskrevet nazigruppen "Blood and Honour afd. Langeland", får Jesper Kiel samtidig at vide, at han nu registreret.

Trafikministeriet skjulte oplysninger
*Trafikminister Sonja Mikkelsen kan nu for alvor komme på glatis i Combussagen. Én af statsrevisorerne, Henrik Thorup, beskylder ministeriet for "misinformation af statsrevisorerne", skriver Berlingske Tidende.
Henrik Thorup besluttede af egen drift til at undersøge det kriseramte statsligt ejede busselskab, og forleden blev Sonja Mikkelsens svar til de kritiske revisorer offentliggjort.I svaret er det ministerens opfattelse, at ansvaret for busselskabets forkerte brug af et tocifret millionbeløb til en hensættelse ligger hos selskabets revisorer - og, at ministeriet ikke blev opmærksom på brugen af hensættelsen før i efteråret 1998. Forklaringen er ifølge ministeriet, at revisorerne ikke påtalte det i regnskaberne.

Fuld løn til hjemsendte gravide
*Virksomheder, der hjemsender gravide kvinder, selv om de ikke er uarbejdsdygtige, skal betale fuld løn fra fraværets start til fire uger før forventet fødsel. Det er nu fastslået ved en faglig voldgift rejst af CO-industri for SiD mod Dansk Industri for virksomheden LM Glasfiber A/S.
I den konkrete sag havde virksomheden på grund af de miljømæssige arbejdsforhold hjemsendt fire medarbejdere på sygedagpenge, selv om de ikke var uarbejdsdygtige. Men alle fire kan nu se frem til en efterbetaling, fordi voldgiften vurderede hjemsendelsen til at være i strid med ligebehandlingsloven. Forklaringen er, at hjemsendelse på grund af graviditet alene vedrører kvinder.
Kendelsen er en direkte følge af EF-domstolens afgørelse fra den 19. november 1998 i en tilsvarende sag.

Mere skidt end kanel
*Levnedsmiddelkontrollen i København offentliggjorde i går navnene på de fem bagere, der ikke klarede et besøg.
Henrik Tonnesen, formand for bagersvendene i Storkøbenhavn synes den hårde linie og den oprydning, der kan komme i branchen, er et godt signal at sende til fremtidige bagermestre.
Han håber, offentliggørelsen kan være med til at frikende de bagermestre, der har fået gjort ordentlig rent, og forhindre kunderne i at gå på tankstationen efter rent brød. De fem bagerier, der blev lukket under besøgene, er for længst åbnet igen.
Hele resultatet af Levnedsmiddelkontrollens undersøgelse kan ses på Internet på adressen: www.lmk.kk.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her