Læsetid: 5 min.

NYHEDSOVERBLIK

19. oktober 1999

Reagan i solnedgangen
*USA's tidligere præsident Ronald Reagan er nu så syg af Alzheimer, at han ikke mere kan tale og ikke genkender sin datter Nancy Davies mere.
I 1994 fortalte han offentligt om sin sygdom, som han kaldte "sit livs solnedgang".
"Min fars øjne er blevet blege, de stråler ikke mere," sagde datteren Nancy i weekenden.

'EU skal være en global magt'
*"Jeg sagde til Romano (Prodi, formand for EU-Kommissionen, red.), at jeg er åben over for at arbejde på den mest effektive måde for en fælles sag, nemlig at give Den Europæiske Union, hvad vi vil have: En fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik," sagde Javier Solana i går få timer efter at han tiltrådte posten som generalsekretær for EU's ministerråd og udenrigspolitisk talsmand.
Javier Solana, der havde sin første arbejdsdag i går sagde, at han vil arbejde for, at EU udvikler sig til en betydningsfuld spiller på den internationale scene og, at der kommer handling bag de mange erklæringer.
"Den Europæiske Union er allerede en global spiller på verdensscenen. Europa spiller en afgørende rolle i handelspolitik, finansielle udviklinger og valutabeslutninger. Det er på høje tid, at Europa bliver en mere aktiv og indflydelsesrig global magt," sagde Solana.
Solana har bedt om at få stillet et tv-studie til rådighed, så han, mens begivenhederne finder sted, kan være på pletten, når BBC eller CNN beder om en kommentar. Den nye generalsekratær må dog indtil videre nøjes med at tale over telefonen - der er i øjeblikket ikke penge til et tv-studie.

Russerne afviser landoffensiv
*Mens rapporterne svirrede mandag om et forestående russisk angreb på Tjetjeniens hovedstad, Grosnij, afviste en højtstående russisk militærofficer, at en offensiv på landjorden ligger i kortene.
"Grosnij vil ikke blive stormet," sagde Ruslands vicestabschef Valerij Manilov, på et pressemøde i London. Han sammenlignede samtidig den russiske fremfærd i Tjetjenien med Vestens Kosovo-krig.
"I Tjetjenien er målet at eliminere terroristerne. Målet er reelt, meget ærefuldt, og det vil blive realiseret. I modsætning til Kosovo," sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.

300.000 børn sendes i krig
*Der skal sættes en stopper for brug af børn i krig. Det mener FN, en række menneskerettigheds- og børneorganisationer og de europæiske regeringer, der på et møde i går var enige om, at aldersgrænsen bør hæves til 18. Ifølge FN er der 300.000 børnesoldater rundt om i verden, blandt andet i Europa. Alene i den britiske hær er 6.500 af dem, der aftjener militærtjeneste, under 18 år.
Ifølge den danske EU-kommissær for udvikling, Poul Nielson der var til stede på mødet, støtter EU-Kommissionen varmt forslaget om at hæve aldersgrænsen.
Ifølge den svenske afdeling af organisationen Red Barnet har den kurdiske separatistbevægelse PKK været aktiv i hvervningen af unge svenskere.

Sundhedsstyrelsen skærper hiv-kurs
*Sundhedsstyrelsen vil nu på ny indskærpe over for landets sygehuse, at de skal overholde de gældende retningslinjer for at forhindre hiv-smitte på sygehusene. Det sker med udgangspunkt i en konkret sag, hvor en 60-årig kvinde på Rigshospitalet er blevet smittet med hiv. Det oplyste Sundhedsstyrelsens direktør, Einar Krag, til TV-Avisen mandag aften.
Det sker efter, at flere sygehuse har kritiseret, at de ikke har fået ebsked om tilfælde, hvor patienter er blevet smittet med hiv - senest en kvinde, der blev smittet, fordi hun fik drop fra en flaske salvand, der havde været brugt til en hiv-smittet patient.

Sydkraft kæmper for Barsebäck
*Det svenske energiselskab Sydkraft giver sig ikke i kampen om at opretholde reaktoren på atomkraftværket Barsebäck. Mandag indsendte selskabet en begæring til den svenske Højesteret om krav om at få sagen genoptaget - igen. Sydkraft mener, at den svenske regerings beslutning om at Barsebäck skal lukke, strider mod den svenske Grundlov samt EU-lovgivningen.
"Vi må prøve enhver mulighed for at beskytte Sydkrafts, ejernes og de ansattes interesser. Derfor griber vi til dette ekstraordinære skridt," forklarer Sydkrafts koncernchef Lars Frithiof om Sydkrafts seneste tiltag. I samme åndedrag

Rugeri ramt af salmonella
*Sjællands største rugeri - Tybjerg Kontrolhønseri ved Herlufmagle - er endnu engang blevet ramt af salmonella. Regionalen i Næstved oplyser, at 9.500 forældredyr er slået ned, efter at laboratorieprøver har afsløret en ny salmonella-forekomst i besætningen. Det er 42. gang, siden salmonella-handlingsplanen trådte i kraft, at Tybjerg Kontrolhønseri er ramt af salmonella.

Solenergi bør være obligatorisk
*Solvarme bør være obligatorisk i alt nyt byggeri, mener Kristeligt Folkeparti. Derfor fremsætter partiet et beslutningsforslag i Folketinget, der skal pålægge regeringen at sætte skub i udbygningen af solvarme. "Det er gået støt og roligt ned ad bakke for solvarmen i de seneste år. Hvis regeringen fortsætter i samme tempo, blive det umuligt at leve op til målsætningerne for den miljøvenlig energikilde," siger Kristeligt Folkepartis formand, Jann Sjursen. Ifølge forslaget skal alt nybyggeri uden for fjernvarmeområderne forsynes med solvarmeanlæg til opvarmning af vand i husholdningen. Undtaget er dog byggeri, der bruger andre vedvarende energikilder.

Saddam bøjer sig aldrig for Vesten
*Iraks præsident, Saddam Hussein, sværgede søndag, at hans land aldrig overgiver sig til USA og Storbritannien, hvis fly patruljerer den såkaldte fly-forbudszone i det nordlige og sydlige Irak, rapporterede det statslige irakiske tv.
"Uanset hvilke teknologisk fremskridt vores fjender gør, så stopper vores vilje til at stå op mod de onde kræfter aldrig. Vi vil bekæmpe dem, selv om det kun er med knive," sagde han ved et møde med sine militærledere. "Vi vil kæmpe, selv om vi kun har en mand tilbage, hvis de forsøger at besudle vort land," sagde Saddam Hussein.

Ældre i Helsinge får hjemmehjælp igen
*Helsinge må nu følge flere andre kommuner, der har måttet indse, at det ikke var lovligt at skære i hjælpen til en gruppe ældre uden at basere afgørelserne på individuelle hensyn. Det bestemte Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt mandag.
Det er en klage fra Ældre Sagen, som har ført til, at Helsinge Kommune må give rengøringshjælpen tilbage til en gruppe ældre, som ellers var blevet frataget en del af hjælpen fra den 1. september.
Tilsynsrådet kræver også en redegørelse fra kommunen.

Færre køber aldrig økologisk
*Færre og færre danskere går uden om de økologiske varer, når de går på indkøb. Det viser en undersøgelse, foretaget af Danmarks Statistik.
I august sidste år var det 28 pct. af de adspurgte familier, der aldrig lagde økologiske varer i indkøbskurven - i år var tallet faldet til 25 pct. Den største årsag til, at familier vælger de økologiske varer fra, er prisen. 28 procent af de familier, der aldrig køber økologisk, giver netop denne årsag som grund.

Stære afløser giftsprøjtning
*Stære og fodbold har ikke umiddelbart noget med hinanden at gøre, men alligevel har fuglene i år sparet Kolding Stadion for udgifter til sprøjtegifte til glæde for såvel naturen som økonomien. Tidligere har det været nødvendigt at bruge sprøjtemidler i jagten på områdets mange stankelbenslarver, der æder græssets rødder. Men i år har dette "arbejde" været overladt til stærene, og det har de klaret godt.
"Jeg var meget skeptisk , da det blev foreslået, at vi skulle hænge stærekasser op og på den måde slippe af med vores stankelbenslarver. Men jeg må sige, at metoden er utrolig effektiv. Resultatet har været så godt, at samtlige stadionanlæg i Kolding Kommune hver især vil være forsynet med mindst 50 kasser, når vi kommer ind i år 2000," siger stadioninspektør Jørgen Brøndum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her