Auken til kamp mod dioxin
*Danmark vil gå i spidsen både i EU og i OSPAR-kommissionen, der regulerer havmiljøet i det nordøstlige Atlanterhav, for at få dioxinforureningen ned. Det erklærede miljøminister Svend Auken i går efter et samråd i Miljøudvalget. Det betyder blandt andet, at Miljøstyrelsen skal kortlægge det samlede udslip i Danmark samt udforme initiativer, der kan begrænse dioxin-forureningen.
Folk flygter fra Tjetjenien
*Mens Rusland i går strammede grebet yderligere om den oprørske republik Tjetjenien, forværres flygtningekrisen i området. Ifølge russiske oplysninger er 124.560 mennesker flygtet fra Tjetjenien hovedparten til Ingusjetien, hvor præsident Ruslan Ausjev har sagt, at myndighederne er ved at løbe tør for forsyninger. FN udtrykte i går bekymring over situationen.
KFOR under pres fra begge sider i Kosovo
*NATO's fredsbevarende styrke i Kosovo (KFOR) appelerede i går befolkningen - serbere som albanere - til tilbageholdenhed af frygt for yderligere sammenstød, som det der sent tirdag kostede en serbere livet.
I byen den Kosovo-albanske by Mitrovica blev en serber stenet til døde og 20 andre såret, heriblandt franske og russiske soldater under fire timer lange uroligheder.
Fire russere og 11 franske betjente blev kvæstet, heraf fire alvorligt.
"Kun med støtte og vilje fra hele Kosovos befolkning kan vi bryde den onde cirkel af vold, som allerede har kostet mange lidelser," sagde KFOR-talsmand Roland Lavoie i går til Reuters.
Urolighederne brød ud, da tusinder af Kosovo-albanere var forsamlet for at begrave 20 Kosovo-albanere, der blev fundet i en massegrav i sidste måned. Under begravelsen fik nogle af de sørgende øje på serbere i biler på en nærliggende hovedvej, hvorefter de gik til angreb.
Serberes biler blev stenet, og de vrede Kosovo-albanere kastede benzinbomber mod russiske soldater i pansrede mandskabsvogne. På et tidspunkt måtte de russiske KFOR-soldater affyre varselsskud for at holde folkemængden på afstand.
Sydkraft søger om forbud mod lukning
*Ejerne i Sydkraft forsøger med en ansøgning til Stockholms Tingsrät at udskyde lukningen af den første reaktor på Barsebäck. Afviklingen af den første reaktor er besluttet af den svenske regering, og den påbegyndes senest 30. november i år.
Ifølge Sydkrafts koncernchef, Lars Frithiof, er man særdeles interesseret i, at afviklingen udskydes, indtil EU-Kommissionen har truffet afgørelse om, hvorvidt beslutningen om at afvikle den første reaktor er i strid med EU's konkurrenceregler.
Mindst 70 dræbt ved togulykke
*Antallet af omkomne efter tirsdagens togulykke i London steg onsdag til 70 og det frygtes at stige yderligere.
Onsdagen igennem forsøgte bjærgningsmandskab at komme ind i en af togvognene, der blev fuldstændig tilintetgjort af flammer. Det er i denne vogn, man frygter, at snesevis af passagerer er omkommet. Storbritanniens lokomotivførere truede onsdag med at strejke, med mindre jernbaneselskaberne hurtigt tager skridt til at forbedre sikkerheden.
Den største af de fagforeninger, der organiserer lokomotivførerne, Aslef, meddelte, at den har givet de private jernbaneselskaber syv dage til at svare "positivt" på en række krav om udbedring af sikkerheden, ellers bliver der strejke.
Dansk Folkepartis bagland knurrer
*Formanden for Dansk Folkeparti på Lolland, Kjeld Andreasen, har fået nok af, hvad han kalder den diktatoriske styring i Dansk Folkeparti. Tirsdag meldte han sig ud af og også foreningens næstformand og et bestyrelsesmedlemer på vej ud. Kjeld Andreasen mener, at hovedbestyrelsen bestemmer for meget. Som eksempel nævner han, at amtsbestyrelsen på et tidspunkt vedtog at give et medlem en reprimande for at have videregivet vigtige oplysninger. Men hovedbestyrelsen gav kontraordre. Kjeld Andreasen er også utilfreds med, at medlemmerne ikke offentligt må udtale sig om for eksempel indvandrerpolitik.
Gråsten fusker med Ø-mærket
*Tilsyneladende med Plantedirektoratets fulde accept sælger firmaet Gråsten Fjerkræ A/S fortsat sine kylliger mærket med det røde Ø for økologi, selv om størstedelen af firmaets kyllinger er fra racer, der ikke er tilladt i økologisk produktion, skriver bladet Økologisk Jordbrug.
To af de tre avlere, der leverer "Gråsten unghanen & landkyllingen" bruger krydsninger, der har en vækst på over 30 gram om dagen, hvilket er i strid med Plantedirektoratets øko-vejledning.
Alligevel har Plantedirektoratets økologikontrol ingen kritik haft af producenterne.
Tvivlsomt om USA indgår atom-traktat
*Den republikanske leder af Senatet, Trent Lott, forudsiger, at der ikke vil være det nødvendige to-tredjedeles flertal, når Senatet tirsdag eller onsdag næste uge tager stilling til traktaten om forbud mod atomprøvesprængninger (CBTB).
Ifølge Lott vil det være skadeligt for USA's sikkerhed at tilslutte sig traktaten, og han kritiserede præsident Bill Clinton for at have "vendt et døvt øre og et blindt øje" til spredningen af atomvåben.
"Jeg er bange for, at den skade, der er sket, først viser sig, når denne præsident er væk," sagde Lott, der hører til den gruppe af traktat-modstandere, som ikke mener, det er teknisk muligt at afsløre traktatsnydere.
Nævningereform udskydes flere år
*Justitsminister Frank Jensen (S) har besluttet at udskyde den planlagte reform af nævningesystemet i flere år. Reformen, der vil vende op og ned på danske retssystem, skulle blandt andet sikre, at en borger kan anke afgørelse i en straffesag - et krav i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Marts 1998 fremlagde Retsplejerådet en betænkning om en ny behandling af nævningesager, og dengang stillede justitsministeren en hurtig reaktion i udsigt. Men reformen, der vil betyde, at nævninger og juridiske dommere i fællesskab skal tage stilling til en tiltalts skyld, ser ud til at have lange udsigter. Ifølge justitsministeren skyldes udsættelsen, at man vil afvente en refom af retskredsstruktur.
Omstridt edb-system tages i brug
*Arbejdsmarkedsstyrelsen (AMS) besluttede onsdag, at det omstridte edb-system Amanda skal tages i brug på samtlige af landets arbejdsformidlinger. Det sker efter, at systemet endnu engang er blevet prøvekørt - og denne gang ikke fundet for langsomt. Programmet er blevet stærkt kritiseret for at være forældet allerede inden det bliver taget i brug mere end et år forsinket og godt 200 mio. kr. dyrere end oprindeligt beregnet.
Lægemangel truer almen praksis
*Manglen på læger vil i de kommende år blive særdeles mærkbar, især blandt de praktiserende læger.
Den seneste lægeprognose for almen praksis viser således, at der om seks år, i år 2005, vil mangle 100 praktiserende læger. I år 2020 vil der mangle ikke færre end 1.200 praktiserende læger, hvis ikke der sker noget helt ekstraordinært. Der er i dag ca. 4.500 praktiserende læger i Danmark.
Manglen på læger viser sig aktuelt ved, at der er 600 ubesatte stillinger på landets sygehuse.
Når problemet strammer alvorligt til i de kommende år, skyldes det, at den store mængde læger, der blev uddannet i 60'erne og 70'erne nærmer sig pensionsalderen. Samtidig er der i en årrække blevet uddannet meget få cand.med.er.
To militssoldater dræbt på Østtimor
*To militssoldater blev onsdag dræbt og flere australske FN-soldater såret under sammenstød i Østtimor.
Det er første gang, at der er regulære sammenstød mellem FN-soldaterne og de proindonesiske militser, siden FN-styrken rykkede ind i Østtimor, sagde lederen af Interfet (FN-styrken), den australske generalmajor Peter Cosgrove.
Ifølge Cosgrove blev de to militssoldater dræbt, da de fra baghold overfaldt en Interfet-kolonne ved Suai, der ligger ca. 15 km fra grænsen til det indonesisk-kontrollerede Vesttimor
Tyrkiet er langt fra stureren
*Et stort flertal i Europa-Parlamentet modsætter sig, at Tyrkiet snart optages på listen over kandidatlande til EU - det vil sige lande, som gerne vil optages i EU.
"Tyrkiet er endnu langt fra at opfylde de politiske kriterier for at blive optaget i unionen," hed det onsdag i en erklæring, som et stort flertal i parlamentet vedtog. Europa-Parlamentet begrunder det med Tyrkiets krænkelse af menneskerettigheder samt dets brug af dødsstraf.