Læsetid: 5 min.

Overblik

29. oktober 1999

Falun Gong stemplet som kættersk sekt
*Ikke uventet har de kinesiske myndigheder stemplet den i forvejen forbudte sekt Falun Gong som en kættersk kult, og medlemmerne kan nu se frem til en lang række retssager. Tilhængere af sekten har de seneste dage åbenlyst protesteret mod myndigehdernes beslutning, og kinesisk politi foretog i går flere anholdelser på og i nærheden af Den Himmelske Freds Plads, hvor Falun Gong har protesteret.
Medlemmerne har forsøgt at indgive klage ved Statsrådets Klage Bureau - uden held.
"Vi kom til Beijing for at klage til myndighederne, men vores ret til at klage er blevet afvist på grund af anklagerne mod Falun Gong og den spiritielle leder Li Hongzhi, som er det rene opspind, og fordi de frygter sandheden," sagde en deltager til udenlandske journalister.
Mi Xiaoping, fra byen Wuhan i den centrale Hubei-provins, sagde på briefingen, at 10.000- 20.000 tilhængere var blevet anholdt i Beijing i løbet af de seneste tre dage.

Danmark går
til EF-Domstolen
*Danmark anlægger retssag ved EF-Domstolen mod EU-Kommissionen, som tirsdag underkendte de danske grænseværdier for tilsætningsstofferne nitrit, nitrat og sulfit i madvarer.
Det besluttede regeringens udenrigsudvalg ved sit møde torsdag aften i Statsministeriet.
Dermed godkendte udvalget indstillingen fra fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S), som onsdag anbefalede regeringen at anlægge sag.
"Vi vil arbejde politisk på at få ændret reglerne. Vi skal udnytte, at der i Europa bliver lagt mere og mere vægt på fødevaresikkerheden. Regeringen har også besluttet at anlægge retssag mod Kommissionen, fordi vi ikke mener, at Kommissionen har truffet sin beslutning på et tilstrækkeligt fagligt grundlag," sagde Henrik Dam Kristensen umiddelbart efter mødet.
Artikler side 4 og 7

Hjemmehjælpen består for alle
*Regeringen har droppet et lovforslag om, at velstående pensionister skal betale for hjemmehjælpen. Det sker efter torsdagens folketingsdebat, hvor det stod klart, at der ikke kan samles flertal for socialminister Karen Jespersens forslag. Modstanden kom også fra Venstre og de Konservative, der traditionelt er for øget brugerbetaling. "Jeg håber selvfølgelig, at det er en enlig svale, men jeg synes ikke, det lover godt for den økonomiske ansvarlighed, og det gør mig ærlig talt noget trist til mode, fordi det jo i sidste ende altid bliver de svageste, der kommer til at betale," sagde Karen Jespersen.

Advokat tiltalt i PFA-sagen
*Den københavnske advokat John Adamsen er blevet tiltalt for sin rolle i skandalen om de falske PFA-lånegarantier, oplyser Adamsens advokat. I forvejen er den tidligere PFA-direktør Rasmus Trads og byggematadoren Kurt Thorsen tiltalt.
Der har i pressen været gisninger om, at Adamsen skal have været tiltalt, men det er altså først nu, at det offentliggøres.
Advokaten er tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 157 om grov forsømmelse eller skødesløshed. Han skrev under som vitterlighedsvidne på en af de falske lånegarantier, der var forsynet med Rasmus Trads' og PFA's koncerndirektør André Lublins underskrifter - men Lublins var blevet forfalsket af Trads.

Endnu et dødsstød til Århus lufthavn
*Planerne om en ny, international lufthavn i Østjylland har fået endnu et dødsstød. Udvalget for Miljø og Trafik i Århus Amt kunne på et møde torsdag konstatere, at ingen kommuner i amtet ønsker at være hjemsted for lufthavnen. Dermed kan initiativtageren til lufthavnen, Det Midtjyske Lufthavnsråd, se frem til at få at vide, at der ikke foretages mere i sagen. Først skal sagen dog behandles i Amtsrådet.
"Indstillingen betyder, at der ikke placeres en ny lufthavn i Århus Amt," siger udvalgsformand Bo Fibiger (SF).
En rapport om placeringsmuligheder for en ny lufthavn i Østjylland pegede på ni steder, hvor lufthavnen kunne ligge. Rapporten har siden marts været til høring i kommunerne, men alle har takket nej til lufthavnen.

Amnesty-kritik af FN
*FN har reageret for langsomt i forhold til den undersøgelse, som organisationen vil iværksætte af overgreb i Østtimor.
Det mener menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der frygter, at vigtige bevismaterialer risikerer at gå tabt, fordi FN reagerer for langsomt.
"Der er allerede gået seks uger siden FN's sikkerhedsråd erklærede, at de, der har forbrudt sig mod menneskerettighederne i Østtimor, skal retsforfølges," lød det i går fra Amnesty International.
"Alligevel er medlemmerne af den internationale undersøgelseskommission uger fra overhovedet at komme afsted til Østtimor." Også Østtimors uafhængighedsleder, José Ramos-Horta, udtrykte i sidste uge bekymring over FN-apparatets langsommelighed.

NEG Micon fyrer 260 medarbejdere
*Vindmøllekoncernen NEG Micon fyrer 260 medarbejdere. Fyringerne kommer efter den likviditetskrise, som vindmøllefabrikken ved Randers var ude i for nylig. Fyringerne var ventet i kølvandet påkrisen. 60 af fyringerne kommer på virksomhedens afdeling i Skagen, der er plaget af stor arbejdsløshed.

Fortsat støtte til LO's medieslagskib
*Aktuelt skal fortsat være fagbevægelsens medieslagskib. Det fastslog LO-formand Hans Jensen i går og afviste dermed, at der skal pilles ved fagbevægelsens årlige bidrag på 63 mio. kr til avisen.
Formandens konstatering kom efter, at Klaus Lorenzen fra SiD havde foreslået, at det årlige tilskud til Aktuelt skulle reduceres til 10 mio. kroner.
"Beløbet er helt ude af proportion, når det alligevel kun er en mikroskopisk del af LO's 1,5 mio. medlemmer, som læser avisen," mente Klaus Lorenzen.

Udsigt til mere fleksibel børneorlov
*Der er godt nyt til de forældre, der gerne vil på orlov med deres børn, men i kortere og flere perioder.
Et nyt lovforslag vil nemlig åbne for, at man dels kan tage orlov i kun otte uger mod tidligere mindst 13 uger.
Og dels kan man "spare" ikke-brugte orlovsuger op til senere brug, skriver Berlingske Tidende torsdag.
Forslaget bliver dog ikke vel modtaget blandt arbejdsgiverne, der mener, at det kan føre til problemer med mangel på arbejdskraft.

MD Foods trækker krav tilbage
*De mindre mælkeproducenter kan alligevel føle sig trygge. MD Foods' bestyrelse har besluttet at trække sit skærpede krav om afhentning af mælk tilbage. Selv om der er mindre end 200 liter i køletanken, vil mælken blive afhentet som hidtil.
MD Foods varslede for kort tid siden, at mælken ikke ville blive afhentet fra 1. oktober næste år, hvis der var mindre end 200 liter i køletanken.
Kravet er i strid med fusionsaftalen mellem MD Foods og Kløvermælk, der forpligtede MD sig til at aftage og afhente mælk fra alle producenter.

Kurser i udlandet kan trækkes fra
*Et fagligt kursus kan fremover holdes på et traditionelt feriested i udlandet, uden at deltagerne siden får et skattesmæk. Det er konsekvensen af en dom fra EF-Domstolen, der klart underkender dansk praksis på området. De danske skattemyndigheder har nægtet skattemæssig fradrag for kursusudgifter, hvis kurset blev holdt i udlandet.
Domstolen fastslår, at den danske praksis strider mod EF-traktatens regler om tjenesteydelsernes frie bevægelighed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu