Læsetid: 4 min.

Overblik

11. oktober 1999

Hver anden asylansøger fængles
*Politiet fængsler flere og flere udlændinge, som søger asyl i Danmark. Det sker i strid med retningslinjerne i udlændingeloven og anbefalinger fra FN, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Fra 1997 til 1998 er det samlede antal fængslinger af asylansøgere steget fra 3730 til 5044. Det svarer til, at mere end hver anden asylansøger i dag frihedsberøves - de fleste dog kun i kort tid.
Ifølge loven skal fængsling kun bruges som sidste udvej for at sikre, at udlændinge bliver i landet, mens deres sag behandles.

Spinkelt flertal for den fælles mønt
*Den kommende folkeafstemning om tilslutning til euroen tegner til at blive ny nervepirrende gyser om dansk Europa-politik.
Selv om et spinkelt flertal på 49 pct. i dag ville stemme ja mod 42 pct. nej, så siger hver fjerde af dem, at de ikke er sikre på deres stemme, og at de kan nå at ombestemme sig, skriver Berlingske Søndag. Lagt sammen med de ni pct., som svarer direkte "ved ikke", betyder det, at mere end hver tredje stemme kan flyttes frem til en folkeafstemning.
Undersøgelsen er foretaget af Gallup.

Svensk flertal for ØMU'en
*Stemningen for ØMU'en i Sverige er vendt, og de svenske vælgere er svagt positive overfor en tilslutning til ØMU'en. Det viser en meningsmåling, som Svenska Dagbladet bragte søndag.
43 pct. af 1000 adspurgte svenskere siger, at de vil stemme ja til ØMU'en, hvis der var folkeafstemning i dag, mens 38 pct. er modstandere af, at Sverige indlemmes i den fælleseuropæiske valutaunion. 17 pct. af de adspurgte har ikke taget stilling til ØMU spørgsmålet.

Irak køber russiske satellitbilleder
*Irak har købt omkring 70 satellitbilleder fra russiske firmaer, der giver regeringen i Bagdad detaljerede oplysninger om adskillige Golf-stater, skriver den britiske avis Sunday Telegraph.
Firmaerne afleverede billederne på cd-rom til Irak i sidste måned som del af en aftale, der blev indgået i august, da en irakisk delegation var i Moskva til en international flymesse, skriver avisen.
Aftalen skulle gælde billeder fra Iran, Saudi-Arabien, Tyrkiet og Syrien, som irakerne var interesserede i.
Vestlige efterretningseksperter frygter, at aftalen vil udvikle sig og også give Irak adgang til informationer om Israel eller placeringen af amerikanske og britiske militærbaser.

Bestrålede atom-arbejdere uvidende
*Den ældste af de tre arbejdere, som har fået skylden for Japans værste atomulykke, havde kun lært en smule om de kritiske kædereaktioner, der var årsag til deres fejlopration i sidste måned. Det fremgår af en rapport, som blev offentliggjort søndag.
En talsmand fra atomkraftværket JCO sagde, at han var nødt til bekræfte rapportens beskyldninger.
JCO har tidligere indrømmet, at tre arbejdere anvendte stålspande til at flytte 16 kg uran til en lukket tank, der kun kunne rumme 2,4 kg - og derved startede en kædereaktion.

Ny motorvej gav meget mere trafik
*Færdiggørelsen af motorvejen mellem Esbjerg og Kolding sidste år har givet meget mere trafik i Sydvestjylland.
Det første års målinger af trafikken på motorvejen viser, at der er tale om trafikstigninger på op til 25 pct.
"Det er meget mere end prognoserne forudså, da motorvejen blev taget i brug, og der er tale om et regulært trafikspring," siger civilingeniør Palle Jørgensen fra Vejafdelingen på Ribe amtsgård.
Han mener, at det er den faste forbindelse over Storebælt, der er årsag til den største del af trafikstigningen på den øst-vest gående motorvej.

Gen-medicin klar om to år
*Om højst et til to år vil man i Danmark kunne få medicin udviklet fra dyr, hvis arvemasse er blevet ændret ved hjælp af gensplejsning, skriver Politiken.
Amerikanske og engelske firmaer er længst fremme. De såkaldte transgene dyr produceres netop nu på samlebånd, og de første afprøvninger af denne type medicin på mennesker er foretaget med succes.
Novo Nordisk har købt sig ind i et af verdens førende firmaer på området, det britiske PPL Therapeutics. Målet er i første omgang at studere muligheden for at producere en ny udgave af blødermedicinen Faktor VII, samt en ny medicin mod en såkaldte gammelmandssukkersyge. Begge præparater produceres ud fra proteiner i fåremælk.

Privatlivets fred trues af IT
*Retten til uforstyrret at kunne tale i telefon eller sende en e-mail er sendt ud på en glidebane, mener flere af de eksperter, der deltager i regeringens IT-udvalgsarbejde.
Direktør i Instituttet for Datasikkerhed Jan Carlsen opfordrer i Berlingske Søndag politikerne til hurtigst muligt at vedtage en "grundlov", der sikrer borgernes ukrænkelighed, når de kommunikerer elektronisk.
Jan Carlsen har siddet i den arbejdsgruppe, der står bag den netop offentliggjorte betænkning om IT-kriminalitet. Ifølge oplægget til politikerne skal politiets muligheder for at aflytte telefonsamtaler, Internet osv. udvides. Det er tredje gang siden 1996, at borgernes såkaldte meddelelseshemmelighed udhules.
IT-udvalget anbefaler, at politiet får udvidet beføjelserne til at bryde meddelelseshemmeligheden i forbindelse med sager om børneporno. Samtidig overvejer udvalget, om meddelelseshemmeligheden overhovedet er tidssvarende.

Protester mod udlicitering i Assens
*Assens Kommune er ved at overhale Farum Kommune i en bølge af udliciteringer, skriver Fyens Stiftstidende søndag.
Børnehaverne skal drives af et rengøringsfirma. Pedellerne skal privatiseres, og aktiveringen af de ledige er også på vej til det private erhvervsliv. Men politikerne i Assens har måske haft for meget fart på.
Kommunens samlede personalegruppe vil nu indklage kommunen for at have svigtet samarbejdsaftalerne.

Skattestigning i Nordjylland
*I nogle nordjyske kommuner må borgerne indstille sig på en pæn skattestigning, og flere borgmestre peger på, at den udvikling økonomisk vil gøre landet endnu skævere.
Kun Bornholms Amt har et højere skattetryk end Nordjylland, og i en del af landets bedst stillede områder, har kommunerne en skatteprocent, der er en-to procent lavere end i Nordjylland, skriver Nordjyske Stiftstidende søndag.
Et af problemerne er, at i en række kommuner i Nordjylland tjener borgerne ikke ret meget. I de bedst stillede kommuner i hovedstadsområdet har borgerne i gennemsnit en skattepligtig indtægt, der er det dobbelte af f.eks. Brovst-borgernes.

Glistrup bliver i Fremskridtspartiet
*Mogens Glistrup slipper nok for at blive ekskluderet af Fremskridtspartiet. Et stort flertal af Fremskridtspartiets amts- og storkredsformænd modsatte sig søndag på partiets repræsentantskabsmøde at indkalde til et ekstraordinært landsmøde med Glistrups eksklusion på dagordenen.
Artikel side 4

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her