Læsetid: 5 min.

Overblik

9. oktober 1999

De første flygtninge er tilbage på Østtimor
*Det første fly med hjemvendende flygtninge landede fredag morgen ved Dili lufthavn i Østtimor med 90 flygtninge. Flyet skal transportere tusinder af østtimorere fra Kupang i Vesttimor til Dili i Østtimor.
De 15 familier, der omfatter i alt 94 flygtninge, havde kun det mest nødtørftige af deres bagage med sig, og de blev ledsaget af medarbejdere fra FN's Flygtningehøjkommissariat.
Flygtningene blev, efter at australske FN-soldater havde sikkerhedstjekket dem for at konfiskere eventuelle våben, indkvarteret i Dilis sportsstadium, hvor der er opført midlertidige telte til alle de østimorere, hvis hjem er blevet ødelagt.
UNHCR's teamleder, Craig Sanders, sagde, at der har været et godt samarbejde med de indonesiske myndigheder, som havde forsinket den første flyafgang med flygtninge, der ellers var planlagt til onsdag. Den var blevet udskudt til fredag. Omkring 250.000 østimorere menes at befinde sig i Vesttimor. De flygtninge, der gerne vil hjem igen, skal selv underskrive en erklæring om dette. Der er dog fortsat usikkerhed omkring, hvor mange der gerne vil hjem til Østtimor, da de proindonesiske militser er til stede i flygtningelejrene i Vesttimor, og der har været gentagne rapporter om, at de intimiderer flygtninge og forsøger at skræmme dem fra at rejse hjem.

Russerne bomber igen i Tjetjenien
*Russiske styrker bombede natten til fredag flere landsbyer i Tjetjenien, sagde tjetjenske regeringstalsmænd fredag morgen.
Ifølge talsmanden Mumad Saidajev havde russerne bombet flere landsbyer i det østlige Tjetjenien fra naborepublikken Dagestan, mens russerne fortsat holder frontlinien ved den strategiske Tarek-flod.
Russiske styrker er rykket ind i det nordlige Tjetjenien ned til Tarek-floden og kontrollerer i praksis cirka en tredjedel af republikken, men tjetjensk militær har fortsat enheder, som opererer inden for den russisk-kontrollerede zone i dele af Naurskaja-området nord for Tarek-floden.
Artikler side 6

Mexico i chok efter katastrofe
*Mexico gennemlever de værste oversvømmelser i årtier efter voldsomme regnskyl, der i de seneste dage har hærget den centrale og sydlige del af landet, og som indtil fredag mentes at have forårsaget mindst 250 dødsofre, mens omkring 200.000 mennesker er ramt af oversvømmelser og andre ulykker som følge af regnen.
Værst er det gået ud over delstaterne Puebla og Veracruz, hvor hundredevis af små samfund er blevet ramt af de brusende floder, der er gået over sine bredder samt jordskred, der har afskåret mange tusinder fra omverdenen.

Vajpayee indleder forhandlinger
*Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee, indledte fredag de første forhandlinger med sine koalitionspartnere for at få dannet en ny regering efter parlamentsvalget.
Men selv om Vajpayee og hans hinduparti, BJP, fik et klart flertal i det indiske parlament, Lok Sabha, er dannelsen af et ny regering ikke nogen nem opgave for premierministeren, da flertalskoalitionen udgøres af over 20 meget forskellige partier.
BJP og dets koalitionspartnere sidder på 296 af Lok Sabhas 545 mandater. Det største oppositionsparti, Kongrespartiet, har kun 134 pladser, mens venstreorienterede og regionale partier har godt 100. Fredag manglede endnu enkelte valgkredse at blive talt op, men iagttagere venter, at regeringskoalitionen når op over 300 mandater.
Leder på bagsiden

Ny stævning i Proms-sagen
*Prom-fætrene havde travlt med andet end at redde familie-virksomheden, da tvangslukning og konkurs truede H&C Prom Kemi ApS i foråret 1997. Henrik og Claus Prom nåede at udbetale hinanden store lønforhøjelser og klækkelige honorarer kort før lukketid. Nu vil konkursboet have pengene tilbage og har derfor stævnet Claus Proms engelske virksomhed Equichem, skriver Næstved Tidende lørdag.
Konkursboets kurator, advokat Henrik Hjortkjær, Vordingborg, bekræfter, at boet har stævnet den tidligere Prom-direktørs engelske virksomhed med et krav om at få 22.500 pund (ca. 260.000 kr.) retur til konkursboet.

Atomuheld undersøges
*Japans regering sagde fredag, at den vil give eksperter fra Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA) adgang til at undersøge en ulykke på et atomkraftværk i Tokaimura 30. september - en ulykke, der betegnes som den værste atomulykke i verden siden Tjernobyl.
Mindst 49 mennesker blev udsat for radioaktiv bestråling i forbindelse med ulykken på værket i Tokaimura, 140 km nord for Tokyo.
Flere end 320.000 mennesker i området omkring værket blev tvunget til midlertidigt at evakuere deres hjem i kølvandet på ulykken.

Pinochet kan udleveres
*Chiles tidligere diktator, general Augusto Pinochet, kan udleveres til Spanien til retsforfølgelse.
Sådan lød kendelsen fredag middag i byretten i Bow Street i det centrale London, der affødte vilde glædesscener fra generalens modstandere. Enhedslisten rykker nu regeringen for at få at vide, hvad den har tænkt sig at gøre i Pinochet-sagen. Justitsminister Frank Jensen (S) lovede i januar, at han ville undersøge muligheden for at hjælpe danske eksil-chilenere i en spansk straffesag mod Augusto Pinochet, ligesom justitsministeren ville overveje de danske regler på området.
"Jeg går da ikke ud fra, at regeringen siden da har siddet med hænderne i skødet, når man nu lovede at undersøge sagen," siger Enhedslistens retspolitiske ordfører, Søren Søndergaard.
"Ellers kunne man jo få en mistanke om, at man bare snakkede folk efter munden i starten af året, og så håbede, at alle glemte alt om det," siger Søren Søndergaard.
Artikel side 7

Universiteter klar til kortuddannede
*Landets universiteter er klar til at videreuddanne de folkeskolelærere, sygeplejersker og andre med mellemlange videregående uddannelser, der ifølge et nyt lovforslag skal have bachelor-status og flere muligheder for at fortsætte deres studier, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. I Dansk Magisterforening, der organiserer de universitetsuddannede, undrer formanden, Per Clausen, sig over behovet for at sidestille de lange og de mellemlange videregående uddannelser.
"Det er to helt forskellige områder. De mellemlange studier uddanner de studerende til at udfylde en funktion i samfundet, og det burde de mellemlange institutioner være stolte af i stedet for at ville ligne de lange akademiske uddannelser," siger Per Clausen.

Menneskelig fejl bag togulykke
*Britiske efterforskeres undersøgelser af Storbritanniens væste tog-kollision i mere end 50 år peger på, at ulykken skyldes, at det ene tog ikke adlød et rødt stopsignal.
De britiske sikkerhedsmyndigheder gav "menneskelig fejl" som den mest sandsynlige årsag til sammenstødet i tirsdags.
Analyser har vist, at signaludstyret fungerede efter hensigten, meddeler myndighederne.

Fodboldbøller skal i register
*I et forsøg på at dæmme op for de stigende problemer med grov vold, hærværk og almindelig uro til fodboldkampe på danske stadioner planlægger en arbejdsgruppe i politiet et centralt register med foto af de værste bøller, skriver Berlingske Tidende.
Registret skal hjælpe politiet og fodboldklubberne med at holde uromagere ude, så kampene kan foregå under ordnede forhold.
Arbejdsgruppen er nedsat af de 12 politikredse, der har fodboldhold i Superligaen, og på forhånd synes der enighed om, at et register er vejen frem.
Det er stadig uklart, om alene medlemskabet af en organiseret, voldelig tilhængergruppe skal være nok til registrering og dermed udelukkelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her