Læsetid: 5 min.

Overblik

6. oktober 1999

Forældre optrapper blokader
*Trods en halv times foretræde for Borgerrepræsentationens økonomiudvalg i Københavns Kommune tirsdag eftermiddag lykkedes det ikke de aktionerende småbørnsforældre i København at få overbevist politikerne om, at de skal tage spareplanen for næste år af bordet.
Derfor vil over 200 daginstitutioner igen onsdag blive blokeret, og blokaden vil i hvert fald vare ugen ud, bebuder Københavns Forældre Organisation (KFO). Efter planen skal de københavnske daginstitutioner i 2000 beskære deres budgetter med det, der svarer til fire procent af lønudgifterne.
Det magre resultat af foretrædet fik kort efter en gruppe aktionerende forældre og børn, som ventede uden for mødelokalet, til at trænge ind og afbryde mødet med bannere og slagord i protest. Heller ikke det havde ifølge Bo Sjøberg nogen synlig effekt på politikerne, som suspenderede mødet og lige så stille sivede ud. Da de utilfredse forældre og børn afbrød lokalebesættelsen og forlod rådhuset godt en halv time efter, blev mødet genoptaget, og her blev budgetforslaget vedtaget.
Daginstitutionsblokaderne har varet siden mandag, da personalet i cirka 100 institutioner blev forhindret i at møde på arbejde af aktionerende forældre og børn. Tirsdag optrappedes aktionen til at omfatte omkring 250 af hovedstadens 600 daginstitutioner.

Tjetjenien i undtagelsestilstand
*Tjetjeniens præsident, Aslan Maskhadov, erklærede tirsdag undtagelsestilstand i udbryderrepublikken, oplyste en talsmand for præsidenten.
Det sker, efter at Rusland tirsdag erklærede, at russiske tropper nu kontrollerer omkring en tredjedel af Tjetjenien.
Artikel på forsiden og side 7

Udvist efter 17 år i Danmark
*En 40-årig vietnamesisk bådflygtning, der har boet i Danmark i 17 år, er ved byretten i Aalborg blevet idømt en usædvanlig hård dom for vold. Foruden ni måneders fængsel besluttede retten, at manden skal udvises, efter at han stak en kniv i maven på en yngre mand.
Dommen har ifølge NORDJYSKE Stiftstidende tirsdag vakt opsigt i juridiske kredse, og hans forsvarer, Mona Martens, har anket dommen til Vestre Landsret.
Vietnameseren har ingen tilknytning til sit gamle hjemland og har familie i Aalborg.
Højesteret har i en række andre sager om narkokriminalitet underkendt by- og landsretternes udvisning. Personlige og familiemæssige hensyn vejer tungt, mener Højesteret.

FDB's superdirektør fratræder
*Efter kun ni måneder fratræder den 46-årige Steen Gede sin stilling som administrerende direktør for dagligvarekæden FDB. Det sker højst uventet, og den officielle begrundelse lyder på uenighed med FDBs bestyrelse og formand Ebbe Lundgaard om ledelsesstil og strategi.
Steen Gede opnåede store resultater som direktør for købmandskæden Dagrofa, og han blev ansat i FDB med det erklærede mål at få koncernen til at tjene penge.
Det forlyder, at FDB om kort tid offentliggør et meget dårligt resultat for årets første otte måneder.

26 dræbt ved togulykke i London
*To tog pakket med pendlere stødte tirsdag morgen sammen og brød i brand i nærheden af den travle undergrundsstation Paddington i det centrale London.
Mindst 26 mennesker omkom, mens flere hundrede passagerer blev kvæstet ved den værste togulykke i Storbritannien i de seneste ti år.
Togene, som stødte sammen midt i morgenmyldretiden, blev revet fra hinanden og passagerer kæmpede desperat for at undslippe flammerne.
De indespærrede skreg i desperation, mens undslupne kæmpede energisk for at smadre vinduer for at få andre ud.

Øko-forbrugere går forgæves
*Forbrugerne går jævnligt forgæves i dagligvarebutikkerne efter økologisk mælk på trods af, at der for første gang i årevis er en stor overskudsproduktion af økologisk produceret mælk.
Ifølge en undersøgelse som Vilstrup har lavet for Økologisk Landscenter, oplever næsten hver femte øko-mælkekunde at gå forgæves ofte, af og til eller sjældent.
Problemet er allerstørst i Netto, der hører til en af de virkelig tunge afsættere af økologiske produkter. Men også i SuperBrugsen, Dagligbrugsen og Fakta oplever kunderne, at den økologiske mælk er udsolgt, selvom der er en stor overskudsproduktion af økologisk mælk i Danmark.
Formanden for Økologisk Landscenter, Torben Stjernholm, mener, at butikkerne bør se nærmere på deres distributionssystem.

Mellemamerika oversvømmes
*Mellemamerika er igen ramt af oversvømmelser, og efter 20 dages regnskyl er 68 mennesker omkommet, mens mindst 48.000 har måttet forlade deres hjem.
Samtidig er der risiko for yderligere regnskyl, idet et tropisk uvejr over Atlanten i de kommende dage måske vil ramme Honduras og Guatemala.
Også i Nicaragua, El Salvador, Costa Rica og Panama har uvejret, der begyndte 11. september, kostet menneskeliv. Samme område blev i oktober og november 1998 ramt af orkanen Mitch, der dræbte omkring 10.000 mennesker og ødelagde store dele af området.

Echelon på dagsordenen
*Enhedslisten anmeldte i går en forespørgselsdebat om "Echelon", og har desuden indkaldt flere ministre til samråd i rets- og forskningsudvalgene, oplyser Frank Aaen (EL).
Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) indrømmede for nylig ved et samråd i Europaudvalget, at Danmark deltager i samarbejdet, mener han.
"Han turde godt nok ikke nævne navnet "Echelon". Det er fordi, at han får en bøde, hvis han gør det. Det er et fortroligt ord. Man må slet ikke tage det i sin mund, at man kender det, men i realiteten var det en indrømmelse," siger Frank Aaen.
Regeringen kommer under et meget stort pres, fordi USA's Kongres vil gennemføre høringer om "Echelon".
Til gengæld kommer der ikke meget ud af orienteringen i Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne, forudser Frank Aaen.
"Vi ved jo fra hele PET-sagen, hvordan kontroludvalget virker. Vi er helt utilfredse med, at sagen skal gemmes hen i et hemmeligt udvalg, der ikke må referere noget som helst fra. Det kan vi ikke bruge," siger han.

Arbejdsskader forældes ikke
*Både Arbejdsskadestyrelsen og Den Sociale Ankestyrelse har gennem de seneste tre år afvist sager om arbejdsskader, som har været mere end fem år gamle, men den praksis holder ikke.
Højesteret afsagde nemlig tirsdag en dom, som fastslår, at anmeldelsen af de pågældende skader ikke automatisk forældes efter fem år.
Med dommen er der lagt op til, at hundredvis af hidtil afviste sager kan gå om, og af samme årsag opfordres skadelidte til at skrive til Arbejdsskadestyrelsen med henblik på at få genoptaget deres sag.

Atomulykke i Sydkorea
*22 arbejdere blev mandag udsat for radioaktiv bestråling på et atomkraftværk i Sydkorea, da der skete en lækage af tungt vand under vedligeholdelse af værkets kølepumpe, rapporterede det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.
Yonhap rapporterede, at ulykken skete omkring klokken 07.00 lokal tid (ca. 12.00 dansk tid) i reaktor tre på Wolsung-atomkraftværket i den nordlige Kyongsangt-provins.
Oplysningerne kom fra ministeriet for forskning og teknologi.
Yonhap gav ingen yderligere detaljer og talsmænd for ministeriet afviste at kommentere sagen.
Ulykken følger efter den hidtil alvorligste i Japan torsdag i sidste uge, da arbejdere fremprovokerede en kædereaktion på et uranforarbejdsningsanlæg, 140 kilometer nordøst for hovedstaden Tokyo. Her blev 55 arbejdere udsat for radioaktiv bestråling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her