Læsetid: 5 min.

Overblik

2. oktober 1999

Pia K. kræves fængslet
*Organisationen Dansk Forum oplyser, at den nu stævner Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og flere af hendes håndgange mænd med krav om "fængsling og erstatning på ikke under en kvart million kroner." Det skyldes de begrundelser, Dansk Folkeparti gav for den nylige eksklusion af medlemmer af Dansk Forum. Bag søgsmålet står også seks af de udsmidte. De er fortørnede over beskyldninger om "kupforsøg, nazistiske tilbøjeligheder og opfordring til gadekampe." Inf.

Gidseltagere kræver valg i Myanmar
*Bevæbnede mænd stormede i går Myanmars (Burma, Red.) ambassade i Thailands hovedstad, Bangkok.
I løbet af dagen blev to gidsler løsladt, men i går aftes holdt de fortsat mindst 30 mennesker som gidsler - deriblandt ambassadøren og dennes familie, en række diplomater og 12 udlændinge.
Gidseltagerne, som kalder sig "burmesiske studenterkrigere", forlanger, at militærstyret i Myanmar (tidl. Burma) løslader alle politiske fanger, indleder en dialog med oppositionen og garanterer demokratiske valg.
Fredag eftermiddag forlangte gidseltagerne at få stillet en helikopter til rådighed og blive fløjet til grænsen mellem Thailand og Myanmar.
BBC havde fredag aften et telefoninterview med en mand, der angiveligt er leder af gidseltagerne. Manden, der kalder sig 'Johnny', sagde, at hans folk, hvis kravene ikke bliver imødekommet, ville begynde at skyde gidsler fra klokken otte lørdag morgen (kl. 03 dansk tid).
Gidseltagerne menes at tilhøre en gruppe af studenter, der har søgt asyl i nabolandet Thailand. Gidseltagerne har fjernet Myanmars flag fra ambassaden og har i stedet hejst deres eget - et flag med en kæmpende påfugl som symbol for deres kamp mod militærregimet i Rangoon.

Seks Tvindskolerfår afslag
*Undervisningsministeriet har besluttet, at yderligere seks Tvind-skoler skal have afslag på deres ansøgning om statsstøtte.
De seks skoler er Den Rejsende Højskole på Sejrens Vej i Ulfborg, Den Rejsende Højskole i Vamdrup, Den Rejsende Højskole i Bogense, Nordjyllands Husholdningsskole i Frederikshavn, Tvind Håndarbejdsskole i Kokkedal og Sydsjællands Husholdningsskole i Fakse.
I alle seks tilfælde har ministeriet besluttet, at skolerne ikke skal have tilskud.
Årsagen er, at skolerne efter ministeriets opfattelse stadig ikke har frigjort sig fra Tvind-organisationens centrale indflydelse på driften.

Milosevic til kamp mod modstandere
*Et større antal jugoslaviske demonstranter barrikaderede sig fredag i en bygning i Beograd, efter at en stor politistyrke havde forskanset sig uden for i håb om at få knust oprøreret mod præsident Slobodan Milosevic i starten.
Politiet ønskede at anholde en af de førende oppositionelle, Ceda Jovanovic, som er medlem af hovedbestyrelsen i Det Demokratiske Parti. Jovanovic er kun en af flere førende oppositionelle, der gemmer sig i bygningen. De tilhører alle - uanset parti - Alliancen for Forandring, der forsøger at tvinge den jugoslaviske præsident fra magten.
Leder på bagsiden og artikel side 7

Rusland indleder offensiv i Tjetjenien
*Samtidig med at Rusland har indledt en massiv landoffensiv i Tjetjenien, så optrappede ministerpræsident Vladimir Putin fredag situationen ved at erklære, at Rusland ikke længere anerkender lovligheden af præsident Aslan Maskhadovs styre i Tjetjenien.
Umiddelbart stod det ikke klart, om fremrykningen var indledningen på en meget omtalt invasion, eller om det var et russisk forsøg på at etablere en større sikkerhedszone rundt om Tjetjenien for at forhindre islamiske terrorister i at infiltrere russisk territorium.
Artikel på forsiden

Atom-traktat til debat i USA
*Efter to års forsinkelse af en amerikansk ratificering af det globale forbud mod atomprøvesprængninger, har republikanerne i USA's senat pludselig tilbudt at debattere spørgsmålet og stemme om traktaten i næste uge.
152 lande har underskrevet traktaten mod atomprøvesprængninger, og USA har ledet presset på atom-rivalerne Indien og Pakistan om at følge trop. Men amerikanerne har stadig ikke selv ratificeret traktaten.
Republikanerne har hidtil blokeret for en afstemning om forbudet som led i en strid med demokraterne om et nationalt forsvarssystem baseret på missiler.

Randers sætter sin lid til Micon
*Vindmøllekoncernen NEG-Micon kommer op af dyndet igen, når virksomheden er blevet rekonstrueret, og der er skaffet den nødvendige nye kapital.
Sådan vurderer Randers-borgmesteren Keld Hüttel (S) situationen for NEG-Micon, som har sin base og størstedelen af sin virksomhed placeret i Randers.
Torsdag aften afslørede den kun 10 år gamle virksomhed, at den er blevet ramt af et økonomisk kollaps, som betyder, at 2,3 mia. kr. eller ca. tre-fjerdedele af virksomhedens værdi er tabt.
Hvis det ender med, at NEG-Micon må lukke og slukke, vil det være et hårdt slag for egnen.
"Det er vel godt og vel 1.000 arbejdspladser her i området, det handler om. Dertil kommer alle underleverandørerne, som vi også har en masse af," siger Keld Hüttel til Ritzaus.
I næste uge vil ledelsen forsøge at forklare, hvordan egenkapitalen på en halv milliard kroner i løbet af få uger forsvandt.

Tyrkiet jager kurdere i Irak
*Tusinder af tyrkiske soldater er ifølge sikkerhedskilder trængt ind i Irak i jagten på kurdiske oprørere, skriver Reuters. Militæroperationen blev indledt mandag og Irak har fordømt Tyrkiets indtrængen på irakisk jord.
Iraks regering mistede den direkte kontrol med den nordlige del af Irak efter Golfkrigen i 1991.
Men den ny udvikling repræsenterer også et alvorligt slag mod det forbudte Kurdiske Arbejderparti (PKK), der siger, at de nu arbejder for fred. Deres dødsdømte leder Abdullah Öcalan har opfordret sine oprørere til delvis overgivelse og nedlæggelse af våbnene.

ETA-medlemmer anholdt i Frankrig
*Syv personer, inklusiv en af Spaniens mest eftersøgte baskiske separatisttilhængere, blev arresteret torsdag af fransk politi. I følge spansk politi er en af de anholdteden 29-årige Jon Bienzobas Arreche alias 'Karaka', der mistænkes for at have myrdet præsidenten for den spanske forfatningsdomstol i 1996. Spansk politi betegner ham, som en af landets mest eftersøgte terrorister.
Politiet handlede på et lokalt tip om mystisk aktivitet omkring et lejet hus og oplyser, at det under aktionen beslaglagde 2,5 tons sprængstoffer. Sprængstoffet var sammen med 11,1 kilometer lunter og næsten 5.000 detonatorer en del af byttet fra et røveri begået knap 48 timer tidligere.

Kyllinger og svin fodres med dyrelort
*Kyllinger og svin fodres under opvæksten med dyrelort og døde artsfæller. Slagteriaffald og selvdøde dyr, der ikke er renset er nemlig ingredienserne i fodertypen kød- og benmel, der anvendes i danske landbrug, skriver Ingeniøren fredag.
Det er lovligt for foderfabrikker herhjemme, at anvende dyreekskrementer, når det indgår som tarmindhold fra døde dyr. FDB er dog betænkelig over anvendelsen og vil se på sagen i forbindelse med udarbejdelsen af et etisk program til producenterne.

13 dræbt efter jordskælv i Mexico
*Op til 13 mennesker blev dræbt, da et voldsomt jordskælv rystede det centrale og sydlige Mexico torsdag.
Skælvet blev målt til 7,5 på den åbne Richter-skala og varede godt 42 sekunder.
Delstaten Oaxaca 380 kilometer sydøst for hovedstaden og nærliggende områder langs kysten syntes hårdest ramt.
Her blev der rapporteret om fem dræbte. Der er meldt om skader på flere hundrede bygninger samt om ødelagte broer og veje.

Fængselsoprør slut i Tyrkiet
*En fem dage lang konflikt i en række tyrkiske fængsler, hvor fanger tog flere end 70 gidsler, blev torsdag afsluttet, da der blev indgået en aftale.
Det statskontrollerede nyhedsbureau Anatolian skrev, at chefanklageren i Istanbul - Ferzan Cikici - havde meddelt, at gidseltagningen i de tyrkiske fængsler var afsluttet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu