Læsetid: 5 min.

Overblik

1. oktober 1999

Japan ramt af atom-uheld
*Mindst 19 arbejdere på det japanske uran-oparbejdningsanlæg i Tokaimura cirka 140 km nordøst for Tokyo blev udsat for kraftig radioaktiv stråling, da der torsdag skete en ulykke på værket.
Der slap store mængder uran ud ved ulykken, og strålingsniveauet steg til 15.000 gange det normale.
Artikel side 7

EU vil lette gæld for milliarder
*EU er på vej med et udspil, der sammenlagt kan lette gældsbyrden blandt verdens fattigste lande med op til én milliard euro, hvilket svarer til 7,4 milliarder kroner.
Det sagde lederen af EU-Kommissionens udviklingsdirektorat, Bernard Petit, torsdag.
Medlemslandene er enige om at nå op på en milliard euro som EU's bidrag til en fond, der skal gå til gældslettelse, men de er stadig uenige om, hvordan denne milliard skal finansieres.
Et konkret EU-udspil ventes fremlagt inden for to uger, sagde Petit.

Voldsomt jordskælv i Mexico
*Et kraftigt jordskælv, der blev målt til 7,4 på den åbne Richter-skala, rystede torsdag Mexicos hovedstad, millionbyen Mexico By.
Skælvet fik bygninger til at svaje fra side til side. Der var i går ikke rapporter om døde eller sårede.

Ældre Sagen får fri proces
*Ældre Sagen er blevet bevilliget fri proces til 11 ældre borgeres sager mod Bydelsrådet for Indre Østerbro, som ved årsskitet fratog de 11 deres hjemmehjælp. De første tre sager kommer for Københavns Byret mandag.
Sagerne er principielle, da det er første gang, at sager om fratagelse af hjemmehjælp til mange ældre på én gang kommer for retten.

Glistrup bliver svær at vippe af pinden
*Meget tyder på, at det ikke vil lykkes Fremskridtspartiets folketingsgruppe at få indkaldt til et ekstraordinært landsmøde for - endnu en gang - at ekskludere partistifteren, Mogens Glistrup. Onsdag aften mislykkedes det for folketingsgruppen at samle de nødvendige fem stemmer ud af syv i partiets hovedbestyrelse. Og det er tvivlsomt, at der blandt de 18 amtsformænd kan samle de 12 nødvendige stemmer, fremgår det af en rundringning, som Ritzau har lavet. 12 amtsformænd vil umiddelbart stemme for, men de har endnu ikke afklaret spørgsmålet med baglandet og mindst én af dem frygter at blive tvunget til at stemme nej. Det drejer sig om Mille Skovbølling fra Vejle Amt. Her er Mogens Glistrup nemlig opstillet til folketinget, og den stærke Glistrup-støtte Benny Sasser sidder på magten.

Kultmedlem dømt til døden
*En domstol i Tokyo idømte torsdag et medlem af den Højste Sandheds Aum kult dødsstraf for sin deltagelse i et attentat med nervegas i Tokyos undergrundsbane i 1995.
Den japanske kult chokerede verden, da disciple spredte en nervegas i Tokyos undergrundssystem, som dræbte 12 mennesker og skadede tusinder andre.
Det 35-årige kultmedlem Yokoyama Masato indrømmede at have spredt nervegassen, men han hævdede, at han ikke var klar over, at den var dødelig.
Dødsstraf i Japan eksekveres ved hængning.

Serbisk opposition står sammen
*Der blev torsdag indgået en aftale om "øjeblikkelig og konkret handling fra alle oppositionskræfter" i Serbien af Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevics, rivaler.
"Den alarmerende, alvorlige politiske, økonomiske og sociale situation i landet samt landets internationale stilling kræver øjeblikkelig og konkret handling fra alle oppositionskræfter i Serbien," hed det i en fælleserklæring fra torsdagens rundbordsmøde. I mødet deltog såvel Alliancen for Forandring, der domineres af Zoran Djindjics Demokratiske Parti, som Vuk Draskovics Serbiske Fornyelsesbevægelse og en snes andre serbiske oppositionsbevægelser.
Artikel side 7

Pinochet-dom falder 8. oktober
*Chiles tidligere diktator Augosto Pinochet får den 8. oktober afgjort sin sag om udlevering fra Storbritannien til Spanien.
Dommer Ronald Bartle, der skal afsige dommen i udleveringssagen, meddelte torsdag i retten i Bow Street i det centrale London, at han fredag den 8. oktober offentliggør afgørelsen.
Efter de seneste fire dages høringer i retten i Bow Street, har både forsvarere og anklager, der er den britiske kronanklagemyndighed på vegne af Spanien, holdt deres indlæg, og udleveringssagen mod Pinochet var torsdag "kogt ned" til 34 sager om tortur og en sag om sammensværgelse vedrørende tortur

EU-Komité undsiger phtalat-analyser
*EU-Kommissionens Videnskabelige Komité for Toksikologi, Økotoksikologi og Miljø (CSTTE) afviste torsdag Storbritanniens og Hollands undersøgelsesmetoder for phtalaters udsivning fra plastiklegetøj. Undersøgelserne har mere eller mindre frikendt phtalater for at udgøre nogen fare. Men Komitéen mener ikke, at undersøgelsesmetoderne virker. Dermed er der banet vej for et EU-forbud mod phtalater, der er under mistanke for at være kræftfremkaldende.
Danmark har ligesom en række andre EU-lande indført et forbud.

Social skævhed rammer kvinder
*Kvinder med kort skolegang får oftere fjernet deres livmoder end deres mere veluddannede kønsfæller. Faktisk er de dobbelt så ofte udsat for at skulle igennem netop den operation, viser den første danske undersøgelse af, hvilke kvinder der får foretaget hysterektomi.
Ifølge Dagens Medicin dokumenterer undersøgelsen også, at manglende erhvervsuddannelse og lav social status øger risikoen. Det er læge Annette Settnes, der har forestået undersøgelsen, og hun peger bl.a. på udenlandske undersøgelser, der viser, at veluddannede kvinder oftere er mere kritisk indstillet over for hysterektomi.

Clifford Wright er død
*Den amerikansk-danske maler Clifford Wright, Marienborg på Møn, døde torsdag i en alder af 79 år, oplyser familien.
Clifford Wright voksede op i Seattle i staten Washington i det nordøstlige USA, og han blev allerede som teenager elev af maleren Mark Tobey, der tilhørte den specielle amerikanske Vestkyst-malerretning.
I 1957 flyttede Wright til Danmark, og to år senere blev han gift med forfatteren Elsa Gress. De to grundlagde sammen kunstnerkollektivet Decenter ved Marienborg på Møn.

Blair den populære
*Den britiske premierminister Tony Blair og hans Labour-parti står godt i meningsmålingerne. En måling i avisen The Times viser, at 52 procent af vælgerne er meget tilfredse med Labour. Og endnu bedre for Blair får de konservative kun 25 procent af stemmerne i meningsmålingen. Målingen viser ydermere, at 58 procent er tilfredse med personen Blair.

Rusland og Tjetjenien på randen til ny krig
*Moskva og Grosnij stod torsdag på randen af en ny krig efter at Rusland åbent har erkendt, at russiske soldater ved gentagne lejligheder er trængt ind i Tjetjenien.
Altimens svor oprørsrepublikken på at ville slå igen, hvis den bliver udsat for en regulær russisk militærinvasion.
Ruslands ministerpræsident, Vladimir Putin, gjorde det af med enhver gisning om Moskvas opbygning af militærstyrker omkring Tjetjenien, da han meddelte, at russiske soldater faktisk bevæger sig ind og ud af republikken efter forgodtbefindende.
"En militæroperation er allerede undervejs. Jeg kan meddele jer, at vore styrker er trængt ind i Tjetjenien ved adskillige lejligheder gennem de seneste to uger. De besatte vigtige bjergstillinger og befriede dem," sagde Putin under et besøg i St. Petersborg.
"Vi har ingen grænse med Tjetjenien, og de væbnede styrker behøver ingen tilladelse fra Forbundsrådet (parlamentets førstekammer, red.) for at kunne invadere, hvilket også er tilfældet ved andre militære operationer," tilføjede Putin, der var i Ruslands næststørste by for at deltage i et møde om regional sikkerhed.
"Jeg gentager: Tjetjenien er russisk territorium. Vore styrker kan blive indsat hvorsomhelst," understregede den russiske ministerpræsident, der bakkes op af præsident Boris Jeltsin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her