Læsetid: 2 min.

Pakistans militær tager magten

13. oktober 1999

Afsat hærchef fyrer med militærets hjælp premierminister Sharifs regering. Indiens militær i alarmberedskab

Pakistans civile regering under premierminister Nawaz Sharif blev tirsdag aften afsat af landets militær.
Det skete tilsyneladende efter ordre fra hærchef Pervez Musharraf, der selv tidligere på dagen var blevet afsat af Sharif.
I løbet af få timer omringede pakistanske soldater parlamentsbygningen i Islamabad, premierministerens embedsbolig og Pakistans nationale tv-bygning. Øjenvidner sagde ifølge nyhedsbureauerne, at Nawaz Sharif tilsyneladende var sat i husarrest, eftersom de politistyrker, som dagligt beskytter ham, var blevet afvæbnet af soldaterne.
Lufthavnene i Islamabad, Lahore og Karachi blev også omringet og lukket, skrev nyhedsbureauerne.

Fattige glade
De nationale radio- og tv-kanaler blev hurtigt lukket, og telefonforbindelserne fra udlandet til landets storbyer var i går aftes afbrudt.
Det var imidlertid muligt at komme igennem til byen Gujrat, der ligger mellem Lahore og Islamabad.
"Fattige folk er meget glade for det militæret gør. Vi er glade fordi Nawaz Sharif har opført sig som en konge, der vil bestemme alt. Priserne er steget og det er blevet farligt at færdes på vejen mellem byerne," sagde Khurshid Alam der bor i Gujrat i telefonen til Information.
Khurshid Alam sagde, at han sammen med sin familie ventede på nyheder fra BBC.

Indien slår alarm
Der har været spænding mellem Sharif og Musharraf siden førstnævnte i juli bøjede sig for amerikansk pres og beordrede tilbagetrækningen af 'frihedskæmpere', som var trængt ind på i den indiske del af Kashmir. På det tidspunkt var Pakistan og Indien på randen af krig, og Indien reagerede da også på begivenhederne i Islamabad i går ved at sætte militæret i højeste alarmberedskab.
Både Indien og Pakistan har atomvåbenprogrammer kørende og foretog begge
prøvesprængninger sidste år.
Militærets aktion kommer efter snart en måneds rygter om, at militæret havde planer om at afsætte den folkevalgte regering og selv tage magten i landet.
For kun 14 dage siden var rygterne så stærke, at USA advarede militærets ledelse mod at forsøge sig med et militærkup, og at det ville få alvorlige politiske konsekvenser for landet.
Et militærkup vil besværliggøre USA's initiativ til forhandlinger om atomvåbenkontrol og forbedring af det indisk-pakistanske forhold. Samtidig vil en militærdomineret eller -styret regering være endnu mere fjendligt stillet over for Indien, vurderede diplomater i området i aftes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her