Læsetid: 2 min.

PDS satser på Vest

8. oktober 1999

Reformkommunisterne vil ud af deres rolle som østtysk regional-parti. Derfor holdt de deres afsluttende vælgermøde i Vestberlin

BERLIN - Hermann Platz er fuld af mennesker. Selvom sorte eftermiddagsskyer med jævne mellemrum lader regnen fosse ned over de godt 2.000 forsamlede mennesker, rokker de sig ikke.
De er kommet for at høre Gregor Gysi, der er eftermiddagens trækplaster ved PDS' afsluttende vælgermøde før valget i Berlin søndag. Gysi er ganske vist ikke på valg, han sidder i Forbundsdagen, men han er PDS-mester i vælgertække - også selv om han i dag er på udebane i Neukölln, Vestberlin.
"Vi forsøger ikke at komme ud af Østtyskland, vi forsøger at komme ind i Vesttyskland," som pressetalsmanden Hanno Harnisch udtrykker det.
En meningsmåling, offentliggjort i avisen Der Tagesspiegel, giver PDS 34 procent af stemmerne i Østberlin - partiet er altså sikker på sin hjemmebane og kan satse det sidste vælgermøde på en offensiv i Vesten, hvor tilslutningen er langt lavere.
Gregor Gysi taler i omtrent en time - uden manuskript - om social retfærdighed og lige chancer for alle. Ind imellem drypper han udfald mod socialdemokraterne, der har svigtet deres egne idealer.
"Hvorfor skulle man lade sig vælge til kansler, hvis man ikke har modet til at udfordre finanskapitalen," håner han Gerhard Schröder.
"Nemlig!" råber en mand med vestberlinsk hestehale.
Rundt om har partiforeningen opstillet boder, hvor man kan købe litteratur og badges, størst afsætning er der på de smarte røde t-shirts med Che Guevarras portræt.
"Har I to i størrelse XL?" råber en kunde gennem decibelstormen fra scenen, hvor den noble Gysi står i slipse-klædt kontrast til revolutionshelten.
"Hvis man vil spare på sundhedsvæsenet, så skal man gå efter de 80 procents avance, som medicinal-industrien tjener. Men det tør regeringen ikke - den vil hellere spare på sygeplejersker, læger og patienter. Det er noget vi vil kritisere skarpt!" lover Gregor Gysi.

Kritisere? Skarpt?!
Publikum klapper, blandt dem også førtidspensionister Hans Aschmutat, der har taget U-banen fra øst-bydelen Friederichshain.
"Talen var særdeles god," bedømmer han, "som politisk interesseret menneske var jeg spændt på at se, hvilket publikum, der ville komme her i dag."
Også Birgit Smolka kommer fra øst, fra bydelen Treptow, hvor hun arbejder i et forsikringsselskab:
"Han har gode argumenter, men jeg savnede forslag til, hvordan man skrider ind overfor socialt bedrageri. Man burde udruste socialkontorerne med de nødvendige edb-maskiner, så den slags bliver forhindret."
Både Birgit Smolka og Hans Aschmutat gør højlydt opmærksom på, at de ikke ønsker sig beskrevet som "østberlinere i Vestberlin." De har ikke den mur i hovedet, som sociologer taler så meget om:
"Jeg er berliner," slår Birgit Smolka fast, "og jeg kom for at høre talen, selvom jeg ikke vil stemme PDS."
Låsesmeden Manuel Breuer kalder sig "en wessi":
"Gregor Gysi var meget overbevisende. Med enkle argumenter gjorde han klart, at forbundsregeringens nedskæringer rammer de forkerte. Sådan kan det ikke fortsætte," siger Manuel Breuer, der hidtil har stemt på De Grønne.
"En stemme på dem, er en stemme på regeringen," mener han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her