Læsetid: 3 min.

Psykologer kritiserer børne-forhør

22. oktober 1999

Afhøring af seksuelt misbrugte børn er kritisabel, mener eksperter. Politiet er dårligt rustet, og afhøringerne foregår i utrygge omgivelser

Politi, masser af mennesker og et videokamera, der peger i retning af sofaen i hjørnet af det lukkede rum uden vinduer. Når børn afhøres om seksuelt misbrug, foregår det på politistationen, hvor kriminalbetjente uden særlig børnesagkyndig indsigt udspørger børnene.
Emnet er igen blevet højaktuelt på grund af en ny sag i Århus og efter journalist Leif Blædels bog, hvor han hævder, at dommen i Vadstrupgaard-sagen fra Gladsaxe var justitsmord.
Tilliden er afgørende for at nå frem til sandheden, men omgivelserne gør børnene udtrygge, mener flere eksperter.
Og de mener, det er forkert, at sagerne afgøres uden en psykologisk vurdering af børnenes reaktioner, fordi børnenes kropssprog fortæller mere end de talte ord.
"Det er ikke naturligt for børn på tre-fire år at sidde stille i et rum med skagensbilleder på væggen og tale i en halv time med en fremmed voksen om seksuelt misbrug," siger psykolog Bodil Dichow.
Hun er leder af Thora Center for seksuelt misbrugte, og som bisidder har hun flere gange overværet politiets afhøring af små børn, der er blevet seksuelt misbrugt.
"Politiet er alt for dårligt rustet til at afhøre børn om seksuelt misbrug, og omgivelserne gør børnene utrygge," siger Bodil Dichow.
Hun mener, at konsekvensen er, at barnet lukker af for kommunikationen, fordi der ikke bliver skabt en tillid. Og at det ofte betyder, at sagen falder på et forkert grundlag.

Det norske eksempel
Politiadvokat Michael Jørgensen, der arbejder for anklagemyndigheden i København, er enig i, at politiets ekspertise ikke altid er tilstrækkelig.
"Jeg kunne godt tænke mig, at der var en psykologisk vurdering af videoafhøringerne med børn," siger han.
Hos politiet i Oslo bekræfter politiinspektør Gunnar Larsen, at såvel de fysiske rammer som forståelsen af børn har stor betydning for udfaldet af afhøringer af specielt de mindste børn. Han er leder af en specialgruppe, der tager sig af alle sager om seksuelt misbrug af børn.
På Oslo Politigård er et særligt rum indrettet til videoafhøring af børn i en tryg atmosfære. Psykologer kan foretage selve afhøringen af børn under fem år, og sagerne behandles i et tæt samarbejde med børnesagkyndige.
"Det har haft positiv betydning for kvaliteten og omfanget af børnenes forklaringer - og dermed for opklaringen af sagerne," siger Gunnar Larsen.

Ikke godt nok
I Danmark afholder politiskolen kurser i afhøring af børn. Her oplyser Arne Eirup, der er af leder efteruddannelsen, at området er opprioriteret i de seneste år.
Chefpsykolog Kirsten Moesgaard, Roskilde Amtssygehus, der underviser i samtale med børn på politiets kurser, mener, at politiet i de senere år er blevet bedre til at håndtere sagerne. Men hun understreger, at der er langt igen.
"Politiet er ikke særlig godt rustet, og de har slet ikke formået at indrette afhøringslokalerne børnevenligt," siger hun.
Glostrup Politiet har indrettet et særligt rum til videoafhøringer af børn. Det benyttes af flere kommuner, herunder København. Men selv om skrivebordet er ryddet af vejen, fungerer det langt fra tilfredsstillende, lyder det fra flere sider.
"Jeg kunne godt ønske mig, at der blev indrettet en lejlighed, så afhøringerne kunne foregå i mere neutrale omgivelser," siger Søren Sørensen fra Gladsaxe Politi, der i de senere år har haft en lang række sager, og som benytter lokalet i Glostrup.
Statsadvokaten for Sjælland, Erik Merlung, erkender, at der er behov for at se på, om der skal ske ændringer i de fysiske rammer og forholdene omkring afhøringer af børn. Men han mener ikke, at børnesagkyndige psykologer skal involveres mere direkte i sagerne.

FAKTA
Stadig flere misbrugssager

*Der anmeldes ifølge Politiets statistik årligt omkring 300 sager om seksuelt misbrug af børn under 12 år, og tallet er stigende. I 1998 blev der herudover anmeldt 45 sager om homoseksuelle forhold til drenge under 12.
Eksperter vurderer, at to trediedele af de sager, hvor der er mistanke om seksuelt misbrug af børn aldrig bliver anmeldt, fordi det ikke er muligt at bevise tiltaltes skyld. Hvis det eneste bevismateriale, der eksisterer, er barnets forklaring, er anklagemyndigheden ofte i tvivl, og sagen henlægges. Det gælder specielt ved små børn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her