Læsetid: 5 min.

Som om det var racisme ...

14. oktober 1999

Bubbles er et meget fedt diskotek, men der er ikke så mange udlændinge, som kommer ind, fortæller 18-årige Erkan Özokcu

Adgangsbegrænsning
Det er de tidlige aftentimer fredag den 1. oktober i Odense Centrum. Det småregner. Uden for diskotek Bubbles i Overgade tårner de to tætbyggede vagter fra P.A. Vagt Service Aps. sig op i deres mørkeblå pilotjakker.
"Du kommer ikke ind. Vi kender dig godt," siger de til den spinkle, 18-årige handelsskoleelev Erkan Özokcu.
Hans tre venner, der ligesom han selv har forældre, som er indvandret fra Tyrkiet, får at vide, at de ikke kan blive lukket ind, fordi de er kommet sammen med ham.
De fire unge mænd er ikke taget på almindeligt diskoteksbesøg. De er inviteret til fødselsdagsfest, som holdes af to jævnaldrende piger. Pigerne har lejet Bubbles fra klokken 18 til 22. Men hverken de medbragte gaver, de skriftlige invitationer eller værtindernes forsøg på at gribe ind kan ændre dørmændenes afgørelse.

Af samme støbning
Informations udsendte kommer tilfældigt forbi, mens Erkan Özokcu og hans venner diskuterer med dørmændene, der til Erkan Özokcus venner siger: "Jeg kender ikke dig. Jeg er sikker på, at du er en flink fyr. Men når du kommer sammen med ham, kommer du ikke ind. Du ligner en af samme støbning."
"Sådan er det bare," siger Erkan Özokcu resigneret, da Information et par dage senere taler med ham. Han fortæller, at dørmændene beskyldte ham for at have lavet "ballade oppe i byen" og for at tilhøre "den hårde kerne." Bubbles har han besøgt én gang, nemlig på åbningsaftenen for et par måneder siden. Bortset fra den ene aften er han blevet afvist af dørmændene, hver gang han har villet ind.
"Det er et meget fedt diskotek, men der er ikke så mange udlændinge, som kommer ind," siger Erkan Özokcu, der er født og opvokset i Danmark og har dansk statsborgerskab.
Erkan Özokcu fortæller også, at han henvendte sig på Politigården i Odense, som ligger få skridt fra diskotek Bubbles. Men den vagthavende hos politiet ville ikke tro på, at han var blevet udsat for en uberettiget afvisning og ville ikke følge med ned i Overgade, fortæller Erkan Özokcu. Senere på aftenen prøvede han igen at henvende sig til politiet sammen med sine tre venner - med samme resultat.

Ikke første gang
Det er ikke første gang, dørmænd fra P.A. Vagt Service Aps. bliver meldt til politiet for at forskelsbehandle.
I august blev den 30-årige, indonesisk fødte Sri Budi Hartiningsih afvist ved Club Absalon i København. Dørmændene fra P.A. Vagt Service Aps. gav skiftende forklaringer om, at kun medlemmer eller kun kendte stamkunder blev lukket ind. Sagen er via Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination (DRC) meldt til politiet, der endnu ikke har afsluttet efterforskningen.
P.A. Vagt Service Aps. leverer dørmænd til 14 københavnske restaurationer. Det er relativt nyt, at firmaet også har dørmænd i Odense. Firmaets direktør, Peter Andreasen, afviser kategorisk, at hans dørmænd sorterer gæsterne efter hudfarve, men mener, at danskere og indvandrere reagerer meget forskelligt på at blive afvist i døren:
"På en almindelig aften, hvor der er 1.000 mennesker inde, afviser vi måske 50 danskere og 25 indvandrere. Enten er de ikke gamle nok, for berusede, kendt for vold eller for narkohandel. Af de afviste danskere går 98 procent pænt igen. Men 90 procent af indvandrerne bliver ret aggressive og tager det personligt, som om det er racisme," siger Peter Andreasen.
Firmaet har ikke lister eller kartoteker over ballademagere: "Det kunne være lækkert. Men det er ulovligt ifølge registerloven," siger Peter Andreasen.
For at få adgangsforbud på et diskotek skal man ifølge Peter Andreasen for eksempel gribes i at true verbalt, udøve vold eller handle med narko. Det er normalt, at de, der kommer i selskab med en uønsket person, også afvises, oplyser Peter Andreasen.
"Vi tager ingen chancer. Især ikke med et nystartet diskotek, som har været lukket flere gange før på grund af vold eller narko," siger han.

Flot klaret
Han understreger, at ingen af firmaets vagter er dømt for racistisk motiverede afvisninger:
"Vi har drevet restaurationsvagt i 10 år. Vi har 50 vagter ude hver weekend og har aldrig fået dømt nogen for vold eller racisme. Jeg synes, det er flot klaret, at vi kan holde skansen på den måde. For det er en hård branche, hvor dørmændene bliver overfaldet og truet med knive," siger Peter Andreasen.
Politiinspektør Christian Sohn, Odense Politi, afviser, at politiet har nægtet at modtage en anmeldelse fra Erkan Özokcu:
"Politimanden går over og snakker med dørmanden, som siger, at han kan genkende et par af gruppen som 'mulige voldsomme'. Derfor bliver hele gruppen afvist ved døren, idet han anser dem for at være en samlet gruppe. Derefter skønner politimanden, at der ikke er noget at komme efter rent sagsmæssigt," siger Christian Sohn.
Men Odense Politi har tidligere nægtet at modtage en anmeldelse for en diskriminerende afvisning ved indgangen til et diskotek. Det skete i februar 1997 for ingeniør Babak Jebelli, der ikke måtte komme ind på diskoteket The Crowded.
Politiet nægtede at tage imod en mundtlig anmeldelse og henviste Babak Jebelli til at indgive den skriftligt. Da han gjorde det og derefter blev indkaldt til afhøring i sagen, fortalte den afhørende politimand ham uopfordret, at han syntes, "vi har for mange af de sorte her i landet," fortæller Babak Jebelli.
Dørmanden fra The Crowded blev i marts 1998 idømt en bøde på 1.000 kroner. Og anklageren, politifuldmægtig Ulla Grønnegaard, udtalte under retssagen sin klare kritik af politiet for ikke at "tage anmeldelsen alvorligt fra starten," fremgår det af Fyens Stiftstidende.
Dørmændene på det nystartede diskotek Bubbles har tilsyneladende også i andre sager haft vanskeligheder med at begrunde deres afvisning af gæster.
Torsdag den 23. september ville en gruppe af tre med rent dansk og tre med palæstinensisk familiebaggrund på Bubbles for at fejre, at den 21-årige Jesper Witved havde bestået svendeprøven som murer. Witved og hans fætter og kusine blev uden videre lukket ind på Bubbles, mens deres tre palæstinensiske kammerater blev stoppet af dørmændene:
"De sagde: 'Vi skal ikke have flere udlændinge ind. Folk føler sig ikke trygge, hvis der er en stor gruppe udlændinge'," fortæller Witved om episoden. Han og hans kammerater henvendte sig til politiet, som ringede til diskoteket og konstaterede, at der ikke var nogen anledning til at gøre mere ved sagen, fortæller Jesper Witved.
Information har flere gange i den forløbne uge været i kontakt med chefen for diskotek Bubbles, som dog ikke har haft tid til at svare på nogen spørgsmål.
Afvisningen af Erkan Özokcu og hans tre kammerater blev tirsdag skriftligt meldt til politiet med bistand fra Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination.

Kan diskrimination være en af forklaringerne på, at nogle af Vollsmose-drengene får et negativt syn på det danske samfund? Informations Kim Larsen og Niels Rohleder havnede tilfældigvis midt i to dørmænds afvisning af fire unge mænd ved indgangen til et diskotek i Odense Centrum. Og så undersøgte de sagen nærmere. Tidligere artikler i serien om Livet i Mosen stod i Information 9., 12. og 13. oktober. Serien fortsætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her