Læsetid: 2 min.

Redningsplan for jyske kraftværker vakler

22. oktober 1999

Fynsværket nægter at deltage i fusion og saboterer dermed redningen af fem jyske kraftværker

I næste uge skal landets kraftværker underskrive en fælles aftale om at fusionere til kun to selskaber. Ét for Sjælland og ét for Jylland-Fyn, men fynboerne vil ikke være med.
Dermed kan de blokere for milliardhjælp til de danske kraftværker.
"Fynsværket har et god økonomi, så vi ser ingen grund til at slå os sammen med de jyske værker for at lukke deres økonomiske hul," siger Verner Dalskov, formand for Fynsværket.
Folketingets betingelse for, at kraftværkerne må hæve el-prisen, og dermed forbedre deres økonomi er ellers klar.
"Alle kraftværkerne skal være med, ellers ryger forudsætningerne for en aftale," siger formanden for folketingets energiudvalg, Martin Glerup (S).
Og det synspunkt er Elsams formand, Silkeborg-borgmester Jørn Würtz (S) enig i. Han har sat sin formandspost ind på, at fusionen skal lykkes.

Milliardgæld
I disse dage pågår intense forhandlinger om kraftværkernes fremtid. Deres økonomi er langt dårligere end ventet på grund af den frie konkurrence om el-kunderne.
På den nordiske el-børs handles strøm i øjeblikket til 10-12 øre pr. kwh. og det er langt under, hvad det koster de fleste danske kraftværker at producere strømmen.
Energistyrelsen har beregnet, at med de lave el-priser, vil de danske kraftværker samlet stå med en gæld på seks mia. kr. om tre år.
"De seks partier bag energireformen er alle indstillet på at hjælpe værkerne, så de kan blive konkurrencedygtige, men det kræver, at værkerne ikke fortsætter med at konkurrer mod hinanden," siger Martin Glerup.
Der er i øvrigt ingen statskroner i hjælpepakken til kraftværkerne. Elementerne går på, at kraftværkerne får en større andel af værdierne i elnettet, og de får lov at indregne gamle forpligtelser ind i elprisen. Det gælder f.eks. pension til personale og ekstraomkostninger ved, at kraftværkerne skal fyre med halm og naturgas og bygge havvindmøller.

Aftale i fare
"Hvis Fynsværket ikke går med, så falder aftalen med den risiko, at vi alle går konkurs. Derfor tror jeg, at fynboerne ender med at give sig," siger K.E. Mortensen, næstformand for det økonomisk betrængte Midtkraft i Århus-området.
Verner Dalskov fra Fynsværket vil ikke afvise, at selskabet kan blive stillet så attraktive betingelser i udsigt, at et flertal i aktionærkredsen vil sige ja til en fusion.
"Men det kan ikke nå at blive afklaret inden den 28. oktober (miljøminister Aukens (S) deadline), og jeg har svært ved at se, hvilke garantier, de andre værker vil kunne give os," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her