Læsetid: 3 min.

Resten er dumhed

16. oktober 1999

Det utænkelige er sket: Synnøve har styrtet Danmark ned i talkshow-sumpen. Fra nu af går det uafbrudt ned ad bakke i folkehøjskolens hjemland

Advarsel
BERLIN - TV Danmark har taget et epokegørende skridt. Med indførelsen af 'Det ny Synnøve' er det folkelige talkshow indført i Danmark. Fra nu af kan ganske almindelige mennesker og andre taber-typer frit kæfte op i fjernsynet. Uden at have forstand på noget som helst, får de lov til at tale om det eneste, de ved noget om - sig selv.
Og Synnøve Søe er kun begyndelsen, for selv om alle andre danske tv-stationer finder hendes program usmageligt og på video-udgaven af Biblen sværger, at sådan noget vil de aldrig-aldrig-aldrig lave, vil seertallene snart overbevise dem om noget andet: De skal være mere end almindeligt lukningsmindede for ikke at falde for fristelsen og sætte mindst ét talkshow på programmet.
Alle sammen. Hver dag.
Det viser erfaringerne fra udlandet.
I starten vil emnerne være relativt uskyldige - 'Jeg huggede min bedste vens kæreste' eller 'Jeg blev drillet i skolen, nu er jeg supermodel'. Men når de andre tv-stationer skal hugge seerne tilbage fra Synnøve, må de finde på noget mere saftigt, for eksempel: 'Du er grim og uappetitlig' eller 'Jeg tænder på dyr'.

Mellemhandlere
Det siger sig selv, at man ikke kan finde en sodomist i fagbogen, og eftersom tv-stationerne trods alt føler sig for fine til at annoncere efter sådan én, må de hyre en mellemhandler: Den såkaldte talkshow-caster, der lever af at samle på anormale mennesker og sære skæbner.
Tv-stationerne skal bare ringe til ham (eller hende) for at få den helt rigtige freak til eftermiddagens emne.
Ja, talkshows bør sendes om eftermiddagen. Lige nu ligger Synnøve ganske vist i prime-time, men det holder ikke længe, for når der skal sendes talkshows hver dag, må de unge og arbejdsløse talkshow-kiggere vige pladsen for arbejdstrætte lønmodtagere, der vil se en film, før de drømmeløst besvimer i sofaarrangementet.
Information har kontaktet flere tyske talkshow-castere, men efter en del dårlig omtale ønsker ingen at udtale sig om deres metier. Fast ligger det dog, at de finder deres klienter gennem annoncering i aviser og på deres egne hjemmesider på Internettet samt ved at pløje sig gennem lokalaviser, der ofrer spalteplads på almindelige mennesker.
Herefter bliver klienterne indordnet i et katalog, og nu kan tv-stationerne bare ringe. For hver talkshow-gæst, casteren formidler, udbetales et honorar.
Efter antallet af talkshow-castere i Tyskland at dømme, kan det ikke være nogen lille industri. Landet har ca. 10 daglige talkshows, som alle skal forsynes med spændende gæster.

Afhængig af tv
Et af de mest spændende mennesker er Meinolf Meyer fra Düren ved Köln.
For et par år siden oplevede Meinolf det usædvanlige held at få et kyllingeben galt i halsen, så han måtte på hospitalet. Mens han lå i sygesengen, blev byens bank plyndret af en bankrøver, der lignede Meinolf på en prik.
Politiet anholdt Meinolf på hospitalet, men han havde jo alibiet i orden, og efter udskrivningen fra hospitalet meldte han sig til en talkshow med emnet 'Jeg har en dobbeltgænger'.
Dét havde Meinolf, der ovenikøbet kunne dokumentere det med billedet af røveren, fotograferet af bankens overvågningskamera. Meinolf opdagede, at han kunne lide at være i tv. Han måtte prøve det igen, og eftersom 'Jeg har en dobbeltgænger' er et yndet emne for talkshows, indledte Meinolf en sand turne på de tyske tv-kanaler.
Snart var Meinolf psykisk afhængig af at være i tv, og han melder sig til talkshows med nye emner som 'Sådan undslap jeg døden', 'I ferien går jeg helt amok', 'Kvinder er kun ude efter mine penge' eller 'Jeg går i spraglet tøj'.
Til nyhedsmagasinet Stern fortæller Meinolf stolt, at det også giver kontante fordele at optræde. Tv-stationerne betaler som regel deres gæster et beløb for at komme, og så er der jo transporten. Meinolf forlanger penge til en taxi, men tager i virkeligheden toget og kan således putte overskuddet i sin egen lomme.
"1.000 D-mark får man altid ud af det," noterer han.
Meinolf er blevet så kendt, at han har fået det første fan-brev fra en kvinde, der forelskede sig i den trinde mand fra talkshow'ene.
"Hun synes, jeg er så sjov."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu