Læsetid: 3 min.

'Denne røg i alle forår'

22. oktober 1999

Jorge Semprún, Buchenwald-fange nr. 44904, har skrevet sin personlige historie og spejlet den store kollektive i sin seneste bog

NY BOG
Skriften eller livet tager sit udgangspunkt d. 12. april 1945, dagen efter kz-lejren Buchenwalds befrielse, og slutter en martssøndag i 1992, da fange nr. 44904 genser lejren for at medvirke i en tv-udsendelse. I mellemtiden har læseren mødt ham på diverse datoer og steder, bl.a. på Paris' litterære cafeer, ved tildelingen af Formentor-prisen i Salzburg, til eksklusion af det spanske kommunistparti i Prag og spadserende i Goethes og kulturens Weimar kun et par kilometer fra barbariets Buchenwald.
De præcise, nærmest pedantiske dateringer er betegnende for Jorge Semprúns bog, retfærdiggjort af de særlige omstændigheder der behersker fortællingen, nødvendige pejlemærker i et truende kaos .
Semprún, der er spanier bosat i Frankrig, roman- og filmsscriptforfatter samt tidligere spansk kulturminister i Felipe Gonzales' socialistregering, var selv fange nr. 44904 efter at have deltaget i den franske modstandsbevægelse.
Hans personlige historie spejler den store kollektive, hvor fortællingen om fortiden bliver til i en opslidende kamp mellem behovet for at glemme for at kunne leve og behovet for at huske - også for at leve - genindtage det levede liv eller rettere den levede død.

Rædselsvækkende
Semprún afviser Wittgensteins sætning "Den Tod erlebt man nicht". Han har oplevet døden, og hans erindring er "tågede labyrinter", hvor liv og død, virkelighed og drøm glider forrædderisk sammen. Billedet af sneen over lejren og røgen fra krematoriets skorsten vender tilbage som et evigt vilkår: "Denne erindring ville altid være der, denne sne i alle sole, denne røg i alle forår."
Det er en rædselsvækkende og samtidig afklaret bog, der bl.a. handler om sin egen langsomme tilblivelsesproces i en stadig konflikt med den anden proces det er at genoptage livet i friheden. Ikke mindst kærlighedsoplevelserne kaster hovedpersonen frem og tilbage mellem på den ene side en ønsket glemsel og et her og nu, der deles med en anden og på den anden side en uafrystelig ensom erfaring.
Mellem nu og før bevæger handlingen sig i spring og cirkler mod det sene gensyn med lejren, der rummer fortidens fornedrelse, men også dens ungdom og styrke og - det ofte gentagne - broderskab. Titlen Skriften eller livet, der syntes at udtrykke et ubønhørligt alternativ ('enten eller') åbner sig for sin anden betydning ('eller' for 'lig med'), da hovedpersonen påtager sig skriften for at blive til med ordene: "man bliver sig selv fordi man har genkendt og født den anden som man altid har været."

Internationalisme
De historiske begivenheder ses i et stort kulturperspektiv. Det er en intellektuel, der har skrevet bogen, og det lægger han ikke skjul på - den slags er i orden i Frankrig. Der er filosofiske diskussioner og stribevis af citater på originalsprogene engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk: Heidegger,
Brecht, Keats, Celan, Primo Levi, Aragon, René Char og Vallejo f.eks.
Før man eventuelt bliver irriteret over det, bør man lige læse videre. Der kommer næsten altid en oversættelse i det følgende eller i noterne, og det er i øvrigt indlysende, at sprogene side om side har deres litterære berettigelse. De illustrerer den internationalisme, Semprún står for, men sprog og deres muligheder er også i sig selv et tema i bogen, forfatterens materiale og genstand for hans stadige undren og refleksion.
Det er glædeligt, at Forlaget Per Kofod udgiver denne vigtige bog. Det er imidlertid ikke den eneste selvbiografi, Semprún har skrevet. Den langt tidligereAutobiografía de Federico Sánchez (1977) om konflikter i det forbudte spanske kommunistparti, som Semprún var medlem af under dæknavnet Federico Sánchez, til han blev ekskluderet i 1964, fortjener også en oversættelse - gerne en lige så lydhør som denne af Lars Bonnevie.

*Jorge Semprún: Skriften eller livet. Oversættelse: Lars Bonnevie. 240 s., 298 kr. Forlaget Per Kofod

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her