Læsetid: 4 min.

Så man kan lugte grønsværen

7. oktober 1999

Morten Bruun skriver medrivende om sit liv som fodboldspiller og historien om dansk fodbolds forrygende økonomiske udvikling gennem de sidste ti år

SPORTSBOG
70.869 kroner om måneden. Allerede på første side i Morten Bruuns bog På banen - 11 år med dansk topfodbold får man at vide, hvor meget han tjener som fodboldspiller i Silkeborg IF.
Når Bruun buser ud med tallet på den måde, er det ikke fordi, han er en ubetænksom blærerøv, men for at illustrere, hvordan alle summer i dansk topfodbold gennem de forløbne år er eksploderet. Til sammenligning tjente han i sin første kontraktsæson i Silkeborg 9.590 kroner om måneden.
På ti år er hans løn altså steget med 739 procent!
Morten Bruun er 34 år, og hans fodboldkarriere lakker mod enden, så der har været tid til at tænke over livet som fodboldspiller.
Cv'et er egentlig i orden: Siden 1992 har han været fast anfører på Silkeborgs superligahold, og i dag er han indehaver af klubrekorden på lige i underkanten af 400 førsteholdskampe. Som årelang reserve på landsholdet har han været med i 11 kampe - og hvad der er endnu bedre: Han var blandt de udtagne spillere til EM-slutrunden i Sverige i 1992, hvor han som bænkevarmer kunne følge begivenhederne og euforien på nærmeste hold.
Ved siden af det hele har Bruun, der først er blevet rigtig fuldtidsprofessionel i '98, uddannet sig som journalist.

Trænertyper
I På banen skriver Morten Bruun om sin tid som topspiller i Silkeborg. Om psykologien i en klub, om det nødvendige hierarki på et fodboldhold og om det at have 'fodboldspiller' stående på visitkortet. Om drømmen om landsholdet.
"Jeg ville have givet min højre arm for to minutters spilletid," skriver han om EM i 1992, hvor han var én af de fire spillere, som ikke kom på banen.
Opdelt i kapitler byder bogen på nogle fine portrætter af de forskellige trænere, Bruun har haft gennem årene. Der er den koleriske og temperamentsfulde Viggo Jensen. Den altid positive senere landstræner Bo Johansson, der bruger ekstremt moderne ledelsesmetoder og gør holdet til Danmarksmestre. Der er Preben Elkjær, som på højst utraditionel vis bliver headhuntet til trænerposten af et hyret konsulentfirma. Elkjær skaber bedre forhold for spillerne, men kulturkløften mellem ham og holdet er enorm. Efter Preben Elkjær kommer Sepp Piontek, der overraskende viser sig at være mild og rund.
"Jeg vil gå så vidt som til at kalde ham den blødeste træner, jeg overhovedet har haft".

Fodboldlivet
Bogen er fuld af anekdotisk stof fra en fodboldtilværelse. For eksempel fortæller Morten Bruun om den første gang, han som 19-årig i 1984 med sin far var til kontraktforhandling med 2. divisionsklubben Kolding IF's formand, Henry Jensen.
"Set i bakspejlet var vi nok lige en tand for ydmyge, min far og jeg," skriver han.
Far og søn blev budt på kaffe og småkager, og formanden spurgte, om de havde gjort sig nogle tanker vedrørende kontrakten, "og jo, det havde vi da. Vi havde nemlig sat os ned og forsøgt at regne ud, hvor mange timer jeg ville bruge på fodbold om måneden. Det timetal havde vi så ganget med mindstelønnen for en ufaglært arbejder ud fra den betragtning, at fodbold jo måtte være at betragte som et ufaglært job. Kalkulationerne havde i den sidste ende frembragt tallet 2.500 på lommeregnerens display, da vi gennemgik vores krav hjemme i køkkenet i Præstegården i Løjt Kirkeby, så vores forslag var 2.500 i bruttoløn om måneden. Den åd Kolding-formanden øjeblikkeligt."
Kontrasten til de 70.869 kroner i månesløn 15 år senere er til at tage og føle på.

Slå til
På Banen er en fin, velskrevet og særdeles anbefalelsesværdig bog til alle, der interesserer sig for fodbold. Dels er den en skildring af et meget specielt miljø indefra - i stil med fodboldkollegaen Jan Bartrams bog Løb for livet, der udkom sidste efterår. Men Morten Bruun går videre end blot at videregive sine egne holdninger. Han analyserer på journalistisk vis, hvad der er sket med dansk fodbold efter det økonomiske boost. bl.a. ved at tage udgangspunkt i sin egen klub, Silkeborg IF.
I På banen er der endvidere mange råd at hente for unge mennesker, som drømmer om at leve af at spille bold. For det er meget lettere for en ung spiller at klare sig i dag.
"Hvor det i 1970'erne og 80'erne var forbeholdt de bedste 50 danske fodboldspillere at komme til at leve af fodbold, er tallet i dag tæt ved at være ti gange så stort".
Der er plads til 3-400 i den faggruppe, der hedder fodboldspillere, mener Bruun.
"Har man talentet, er det ikke længere noget fjernt drømmemål at ville være fodboldspiller. Det er ret realistisk," mener Morten Bruun.

*Morten Bruun: På banen - 11 år med dansk topfodbold. 220 s. Ill. 225 kr. Forlaget Hovedland

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her