Læsetid: 1 min.

Skolens rolle

23. oktober 1999

Ove Korsgaard vil kvalificere den nogle gange skingre debat om danskernes uddannelse

Ny bog
"Globaliseringen er en ny historisk realitet og ikke kun noget, nyliberale ideologer har opfundet for at overbevise medborgere om, at de skal kapitulere for markedet. Udvikling af grænseoverskridende kundskabs- og produktionsnetværk synes at være det mest grundlæggende træk ved globaliseringsprocessen," skriver Ove Korsgaard i sin nye, lærde udgivelse Kundskabskapløbet, der er en historisk baseret diskussion af skolens rolle i en globaliseret verden.
Debatten om uddannelse og globalisering har længe været præget af Finansministeriets og Ugebrevet Mandag Morgens ofte skingre kritik af uddannelsessystemets manglende tilpasningsevne - og advarsler om, at hvis der ikke snart skete noget drastisk, ville vi sakke helt agterud i det globale kompetenceræs.
Ove Korsgaard vil med sin bog forsøge at kvalificere debatten ved at vise, hvorledes skolen har udviklet sig i de sidste 200 år for derfra at søge svar på, hvorledes det er muligt at få skolen fragtet helskindet ind i en globaliseret økonomi, hvor nationalstat og danskhed ikke længere er, hvad det har været.
Kosmopolitisk dansker
Korsgaard forsøger at se den danske historie gennem en anden optik end den nationale for at finde nyt materiale til fortællingen om det at være dansker. Kosmopolitisk dansker. På denne måde formår Korsgaard både at tage samfundsudvikling inden for kultur, politik og økonomi alvorligt og på den anden side kritisk at forholde sig til denne udvikling i retningen af et globalt netværkssamfund. Men ikke nok med det. Korsgaard viser, at det er muligt at lade skolen være stedet, hvor demokratiet fastholdes og udvikles. Globaliseringen findes, men derfor behøver man ikke nødvendigvis at kaste sig i støvet af afmagt.

*Ove Korsgaard: Kundskabskapløbet - Uddannelse i videnssamfundet. 260 s., 298 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her