Læsetid: 2 min.

Stemmen fortæller

7. oktober 1999

Peter Belli lægger sit liv frem - men holder en del tilbage

ERINDRINGER
Peter Bellis person og liv rummer så meget stof af den slags, der gøres bøger af: rod, mishandlet barn, klovn og gøgler, lykkelig familiefar (!), martyr, gammeldags patriark, bingovært og fortolker af noget af det mest bundløst sentimentale bras - og muligvis Danmarks største rocksanger overhovedet.
Det er derfor helt naturligt, at dette righoldige stof nu er blevet til en selvbiografi - fortalt til journalisten Ulla Andersen.
I en mundret slentrende stil følger vi Belli gennem en barndom så grum, at den ville have knust mange andre, en ungdom med uventet succes og stjernestatus, et tidligt møde med sandsigersken Corintas datter June, som skulle blive hans hustru og faste holdepunkt i et omtumlet liv, fængslingen.
Og selvfølgelig dommen for hashrygning, som i bakspejlet mere og mere ligner et konformt samfunds nakkedrag til outsideren.
Der er de mange års tilsyneladende lykkeligt familieliv med tre børn i en lille campingvogn, dansktopperioden med tårepersere som Kurt Thyboes Ingen regning og den helt igennem gyselige Teddybjørnen, op- og nedture, økonomisk uføre, en familiesammenføring som hentet ud af en sæbeopera - og i de senere år genfødslen som Stemmen, den uforlignelige og suveræne Godfather i dansk rockmusik.

Upyntet og ærligt
Alt sammen set fra Bellis eget synspunkt. Man kan ikke sige, at han pynter på sit liv, og han er mandfolk nok til at stå ved også de perioder og de job, som hans beundrere har haft det svært med.
Således er forklaringen på, at han lavede og vedstår sig Teddybjørnen næsten lige så bizart-sentimental som selve sangen.
Belli er en mand, som forløses og lever sit egentlige liv i mødet med sit publikum. Ikke nogen uspændende person - og man fornemmer bogen igennem en ærlig vilje til at leve op til titlen Jeg er, som jeg er.
Når man alligevel efterlades underligt utilfredsstillet efter læsningen, skyldes det Bellis manglende vilje - eller evne - til at reflektere intellektuelt over sit liv og sætte det ind i en større sammenhæng.
En biografi eller en egentlig journalistisk bearbejdning af dette i sig selv fascinerende og righoldige stof ville sikkert have givet mere, også der, hvor man føler, at Belli trods alt viger udenom.
Men sæt alligevel bare Yeah eller Talisman på cd-afspilleren og hør, hvad Papa har at berette.

*Peter Belli: Jeg er som jeg er - fortalt til Ulla Andersen. 180 s. ill. 228 kr. L&R Fakta

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her