Læsetid: 3 min.

Tak, Glistrup, tak

2. oktober 1999

KÆRE GAMLE GALNING: Et knus skal du have. Du har hjulpet Danmark med at finde sin anstændighed. Takket være dig er vi alle igen ... ja, for nu at sige det ligeud: danske.
Nok er vi lumsk ængstelige for alle de dér, der ser underlige ud og højlydt erklærer, at de tror på gud. Faktisk ser vi hellere deres hæl end deres tå.
Men at sætte dem i koncentrationslejr! Sådan som du har foreslået. Og sælge deres unge piger som slaver! Nej, der sætter vi ligegodt grænsen. Den grænse, som vi ellers er mest tilbøjelig til at se for os i Padborg.
Du er simpelthen for langt ude, gamle racist. Når man uden tøven sætter den betegnelse på dig, skyldes det, at du i går til B.T. siger:
"Racisme anser jeg som et hædersord."

OG HÆDRES bør du for at have bragt os alle i samme båd. Altså bortset fra dig. Vi andre sidder trygt på skuden og ser dig plaske i vanviddets frådende hav.
Se nu lederen af det parti, der lige har lukket dig ind igen, Kirsten Jacobsen. Hun siger, at det, du nu siger, er "ækelt". På Fremskridtspartiets landsmøde sidste weekend sagde hun selv, at udlændingepolitikken har gjort Danmark til "et klondyke for velfærdspilgrimme og lykkejægere". Hvor betryggende, at hun kan se en afgrund mellem, hvad I to går og siger.
Kirsten Jacobsen bør være dig taknemmelig i mere end én forstand. Du har nemlig foræret hende og partitoppen en bortledningsmanøvre. Det siger medlem af hovedbestyrelsen, Benny Sasser. Han siger, at hun og den ny landsformand, Per Larsen, har kastet sig over dig for at fjerne opmærksomhed fra Per Larsens gamle - men siden ophævede - dom for medvirken til bedrageri med offentlige tilskud til Fremskridtspartiets Ungdom. En sag, som Ekstra Bladet i onsdags bragte i pinagtig erindring.
Hvordan det nu altsammen forholder sig, så skulle Fremskridtspartiet da være dig taknemmelig. Du har stimuleret debatten i og omkring partiet: Vil dets repræsentantskab måske mønstre det fornødne antal stemmer til at indkalde det landsmøde, der måske - måske ikke - vil smide dig ud igen?
Offentligheden venter med en spænding, den ikke har viet dit parti, siden det sidst hældte dig ud.

OGSÅ PIA KJÆRSGAARD burde elske dig. Når hun her i weekenden lader sig hylde på Dansk Folkepartis landsmøde i Vissenbjerg, har hun dig som bevis på, hvor pæn hun selv er. Aldrig kunne hun drømme om at sige noget så afskyeligt som du.
"Selv om vi selvfølgelig har vores faste udlændingepolitik," vil hun tilføje, som hun altid gør, når hun fordømmer grimme ekstremister. Hvorved hun lader stå svævende, hvordan hun vil gennemføre sin fordrivelse af de fremmede. Da Danmark allerede har skåret til benet af sine internationale forpligtelser over for folk i nød, vil hun altså bryde disse forpligtelser. Eller hvad? Er det bare de fremmedforskrækkede stemmer, hun er ude efter?
På dette punkt udviser Pia Kjærsgaard samme diskrete elegance som Østrigs højreradikale Jörg Haider, der står til at vinde et tramp af en national sejr på søndag. Ham vil Pia givetvis også tage afstand fra. Selv om hun nok ikke vil kunne fremdrage noget af Haiders aktuelle appel, der ikke lyder som hendes. Bortset fra, der står "østrigsk" i stedet for "dansk".
Hvor alvorligt Jörg og Pia mener det, de siger, må vi vente med at se, indtil de måtte få magt, som de har agt. Den slags vovestykker har Europa indladt sig på før; det er sådan en slags kær tradition.

MEN MOGGE GLISTRUP, takken bør komme fra videre kredse. Fra de borgerlige partier, der nu virkelig kan få en bred folkelig diskussion om, hvilke partier - og synspunkter - de vil regne med som grundlag for en regeringsdannelse. Du gjorde det parlamentariske liv udfordrende for dem i 1970'erne og 80'erne. Nu gør du det igen, dit livskraftige genfærd!
Og regeringen! Bedst som der var ved at blive ballade over de radikales undsigelse af integrationsydelsen. Og over Jørgen Estrups og Peter Duetofts humanitært begrundede kritik af Thorkild Simonsens socialdemokratiske asylpolitik. De skyer har du jaget på flugt. Statsministeren vil kunne folde kontrafejet ansvarsfuldt og i baryton fordømme "visse kræfter."
Kære anstifter af den nationale samling: Som kraft er du vis. Og det er ganske vist. dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her