Læsetid: 3 min.

Taxa!

23. oktober 1999

Radio og TV

Der har endnu ikke været nogen episode, hvor tre skidefulde professionelle fodboldspillere bestiller en tur til Ålborg midt om natten, men bare der havde, for dansk TV-dramas flagskib synes desværre endegyldigt at have sluppet enhver forbindelse med virkeligheden uden for skærmen.
Hver gang jeg ser John Hahn Petersen tænker jeg ellers på den første gang, jeg så ham. Det var på Århus Teater, omkring 1960, i Edward Albee's 'Zoo Story', sammen med Preben Harris. Eller var det på tv, eller var det også på tv, dengang det var blåt og hed fjernsyn. Den slags syn går jo fjernt i begge retninger, og med tiden tenderer alt imod sammenflydning.
Og dog. Albee's stykke var, hvad man dengang kaldte absurd, fordi det var virkeligt på en måde, der endnu ikke var trængt ind i den finere kunst.
Og nu siver det den anden vej. Det er chefen for det kæmpende lille Krone-Taxa, der har bragt et nyt lille kæmpende forsikringsselskab på banen. Det kæmper, med løgnedetektor og hele lortet, mod mastodonterne, som her ikke hedder City-Bilen men noget helt andet, og måske, ja, måske vinder det. Vinder hvad?
Markedsandele? Seertal?

Det begyndte ellers godt, men det er længe siden. Den første lange række af episoder i Taxa beskæftigede sig med at vise, hvem personerne egentlig var. Det handlede om dem. Men det gør det ikke mere. De meningsløse jingle-klip af det myldrende liv i den danske parodi på en storby, vi kalder København, jangler vildt ind gennem handlinger, der bliver mere og mere fantastiske og usandsynlige.
Det har lille bitte taxafirma kommer i nærkontakt med det storpolitiske, når en venstrepolitiker (Henning Jensen som skurk) tilsyneladende har været kraftigt medvirkende til et bestialsk mord på en escort-pige. Det er vist ikke lige ham, der har gjort det, men sandsynligvis en belgisk EU-kommissær. Forsættelse følger, men politiet koncentrerer sig naturligvis om en snusket lille rødhåret og sandsynligvis subsistensløs bøsse og narkoman, selv om både Mike og Finn efterhånden eftertrykkeligt har bevist politikerens medskyld - mindst.
Det er et team, det her. Ligesom dødelig sygdom, indvandrervold og fjerngifte brude fra Thailand tidligere har været det. Men i den nye sending, efter pausen, har man skiftet synsvinkel.
Man har skiftet genre. Fra det trods alt mere almindeligt menneskeligt fortællende er man gået videre til thriller. Dem er der 12 af om ugen i forvejen på kanalerne, og de elleve er genudsendelser.

Men selvfølgelig er der oplivende momenter, som Gyrd Løfqvists arrige gamle mand med et hjerte af guld, der røver nøjagtig det beløb i banken, som en eller anden smart lille lort af en rådgiver har spekuleret væk, og bruger dem til at betale nabokonens hofteoperation med på et privathospital. De ventelister er jo alt for lange, og hun kom jo til skade, da hun lånte hans støvsuger. For øvrigt kan han lige så godt tage sin straf, for pensionistmaden er ikke, hvad den har været.
Man kan håbe på flere af den slags bipersoner. De er nødvendige, fordi hovedpersonerne er totalt stivnede i klicheer.
Mindst to af dem har dog endnu muligheder i sig. Krone-Taxas tre piger har købt et værtshus, hvor de vil servere god dansk mad, og eftersom den ene af dem også er temmelig kendt i musiksammenhæng kunne det jo være, at det ender med både frikadeller og et velkomment genhør med tårepersere som "Rør ved mig".
Men de ved selvfølgelig endnu ikke, at det er Lars Knutzons forhutlede mangemillionær af en guttermand direkte fra AA, der har givet to millioner for det gamle lort, fordi han er forelsket i Renés mor. Har de problemer med det?
Den anden er René, der har bestået sin vognmandseksamen, selv om han ikke aner en skid om hverken enkelt eller dobbelt bogholderi, for slet ikke at tale om moms.

Om et års tid, når der er gået knas i det nye computeranlæg, Peter har bestilt med hjælp fra den grimme City-Bil, vil René få svære problemer med skattevæsenet.
Så kan han få hjælp af den flok kornfede revisorer, der forleden bankede Frankrig i håndbold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her