Læsetid: 4 min.

Tunesiens første pluralistiskevalg

23. oktober 1999

To kandidater stiller op mod den nuværende præsident. Men oppositionen står splittet og svækket ved valget

TUNIS - Når tuneserne går til valg i morgen er det første gang i Tunesiens historie, at flere kandidater stiller op til posten som landets præsident for de næste fem år. Ud over en præsident skal de også vælge 173 medlemmer til Tunesiens parlament.
Oppositionen er på forhånd sikret mindst 34 af disse pladser svarende til 20 procent.
"Tunesien er nået til et punkt, hvor der er tid, og der er overskud til at grundlægge nye traditioner for vores valg. Folk skal nu langsomt og gradvist vænnes til pluralisme og demokrati og til at tage stilling til flere kandidater og partier," siger Mohamed Ben Salah, journalist for det nuværende regeringsparti Rassemblement Constitutionelle Démocratique (RCD).
Seks oppositionspartier er blevet godkendt til at deltage i valget. De befinder sig alle på midten eller venstrefløjen og har rødder i den socialistiske tradition, der har karakteriseret Tunesiens politiske liv siden selvstændigheden i 1956.
Trods et socialistisk udgangspunkt er det imidlertid ikke ideologi eller politiske og økonomiske programmer, der præger oppositionens valgkampagne. For alle partier gælder, at de betoner mere demokrati i valgprocesserne, større uafhængighed for medier og presse samt universelle menneskerettigheder. Det kan være svært at få øje på de punkter, der afgørende skiller de seks oppositionspartier.
Parti de l'Unité Populaire (PUP) er et af to partier, der stiller kandidater til såvel parlamentet som til præsidentposten. Deres kandidat i Monastir, en veludviklet
kystby, Naceur Ben Ameur forklarer, at PUP tidligt i valg-kampen opfordrede de andre oppositionspartier til at indgå alliance.
"Vi ville stå stærkere ved at gøre fælles front mod RCD", siger Naceur Ben Ameur.
Ifølge ham er de punkter, der skiller oppositionen mere kunstigt opfundet, end de er reelle. Han mener, at oppositionen må finde en helt ny platform at tage udgangspunkt fra, hvis de skal kunne udgøre et reelt alternativ til RCD og den nuværende præsident Ben Ali.

Beskæftigelse først
Som modsætning til en ung og splittet opposition står et selvsikkert og fremadskuende RCD, der præsenterer et omfattende og ambitiøst
valgprogram. "Ben Ali er fremtidens valg" lyder hovedsloganet for partiets femten programpunkter. De sidste tolv år har RCD fokuseret stærkt på at udligne de regionale skævheder ved at forbedre levevilkårene i det, partiet har kaldt skyggezonerne. Målet er nået, og med de femten punkter retter RCD nu fokus mod de unge, der udgør over halvdelen af Tunesiens befolkning. For mange unge har udsigten efter gymnasiet eller en grunduddannelse fra universitetet hidtil været arbejdsløshed og en triviel hverdag i hjemmet. Modløshed har præget de unge. Derfor betragter RCD nu dem som samfundets svagest stillede gruppe, men samtidig også som den eneste kapacitet i et land uden særlige naturressourcer, der kan danne drivkraften i udviklingen.
"Vi må fremme og støtte de individuelle initiativer blandt de unge til at iværksætte nye projekter. Dette vil sætte gang i de økonomiske hjul", forklarer Mohamed Ben Salah.
Som absolut første prioritet blandt de femten punkter har Ben Ali derfor sat beskæftigelsen. Det andet og tredje valgpunkt uddyber, at undervisning, uddannelse samt investering i viden og forskning er midlet, der skal skabe vejen frem for Tunesien og for den enkelte borger. Og de unge forstår RCD's klare budskab. Mehdi på 22 år er førstegangsstemmer og ikke i tvivl:
"Jeg vil bruge mit røde
valgkort, Ben Alis kort. For han har gjort meget for de unge og er optaget af dem".
Mehdi studerer turisme, men bor 10 kilometer fra skolen. For ham er Ben Alis hjælp til de unge meget konkret. Transporten til og fra skolen betales af staten. Dermed sparer han hver måned 30 dinar, hvilket svarer til en tredjedel af en gennemsnits- månedsløn for unge ufaglærte. Med fokus rettet mod de problemer, der er særdeles aktuelle for den store gruppe af førstegangsvælgere, har Ben Ali og RCD sikret sig en væsentlig del af stemmerne.

Mere demokrati
Tuneserne er bevidste om, at valget ikke foregår inden for demokratiske rammer, sådan som de defineres i Vesten. Men der er etilfredshed med, at en større grad af demokrati trods alt allerede er en realitet.
Forholdene er i løbet af de tolv år under Ben Ali blevet mere sikre og åbne end de var tidligere, og særligt vigtigt er det for tuneserne, at landet som ét af få i området har levet under rolige forhold siden Ben Alis magtovertagelse. Også den skeptiske del af befolkningen indrømmer, at Ben Ali er det eneste bud på en stærk præsident lige nu. De partier og organisationer, der ikke selv opstiller en præsidentkandidat, heriblandt fagbevægelsen, har erklæret deres officielle støtte til Ben Alis kandidatur.
"Måske vil vi om ti år se en kandidat, der er stærk nok til at tage kampen op med Ben Ali," siger Mohamed Ben Salah, RCD.
Højere uddannelsesniveau betyder nemlig, ifølge ham , også større politisk bevidsthed og interesse for pluralisme blandt befolkningen. At Ben Ali og RCD vil vinde en overvældende sejr på søndag er der ingen tvivl om. Derimod skal valgresultatet vise, hvor mange, der allerede denne gang benytter den historiske begivenhed til at stemme på oppositionen samt hvilke partier, der opnår pladser i parlamentet. Derigennem vil der tegne sig et billede af, hvilke partier der ved næste valg kan forventes at have erfaring og stå politisk stærkere til reelt at udfordre Ben Ali og RCD.

Rikke Haugbølle studerer arabisk ved Københavns Universitet og opholder sig p.t. i Tunesien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her