Læsetid: 4 min.

Ubarmhjertig livsfilosofi

20. oktober 1999

Søren Ventegodts bevidsthedsmedicin udleverer den enkelte
til sig selv

Ny bog
Syge bliver raske, sortsyn forvandles til godt humør og krumme rygge rettes, når bare man vælger den rette livsfilosofi, tror på sig selv og følger femdageskuren. Det er budskabet i Søren Ventegodts seneste bog.
Søren Ventegodt er læge og ekspert i livskvalitet, og han har gjort den mageløse opdagelse, at psyken kan kontrollere stoffet og bevidstheden holde sygdomme i skak. Han tror derfor, at når bare man gør det rigtige, kan sygdomme undgås og livet reddes. Han er som besat i en ustandselige jagt på denne livsalige kraft, der kan redde ikke blot ham, men hele den forvildede menneskehed fra sygdom og død, hvis vi bare ville omvende os og gå væk fra den fordærvelige vej, vi nu færdes ad.
For at finde sandheden om denne kraft farer han verden rundt, bestiger høje bjerge, balancerer på kanten af dybe afgrunde, udforsker urskove, går på glødende kul, sejler i oprørt hav og kaster sig ud på dybet. Snart er han i Det indiske Ocean, snart i Nepal, snart i Sydamerika, snart diskuterer han nætter igennem med naturvidenskabsmænd, gururer, Dalai Lama og Holger Bech Nielsen. Altid og allevegne er han på jagt efter nye spændende objekter, nye mønstre og former, der kan føre ham ind til det centrale i livets store spørgsmål. Han har endda oplevet selve "den skabende tomhed, den formløse kilde bag altings tilsyneladenhed. Der hvor alle fænomener er som en drøm, en illusion, en boble og en skygge..."

I patientens bryst
Søren Ventegodt er moderne. Han tror at mennesket er udleveret til sig selv, og at det er den enkeltes eget valg, om han vil være sund eller syg. Al sygdom og lidelse skyldes nemlig, at sindet modificerer sjælens ønsker. Dette kaldes resignation, og det er noget af det værste i vore dage, hvor ingen skal finde sig i noget.
Man kan, hvad man vil, når bare man vil det nok, og enhver har derfor også det fulde ansvar for sit eget helbred. Han skriver herom:
"I den bevidsthedsorienterede medicin hviler behandlingens succes helt og holdent på patientens egen forståelse og personlige indsats. Uanset hvor klart man som læge kan forstå sygdommen hos en patient, står kampen i patientens eget bryst. Det er patienten selv, der skal søge indsigt, blive klogere, leve mere rigtigt og i sidste ende helbrede sig selv."

Traktat for den gode sag
Søren Ventegodt er en sand missionær for sin sag. At læse hans populærbog er som at læse en traktat fra et missionsselskab. Her er masser af gode ord.
I de helliges traktat ville sådanne gode ord være garneret med henvisninger til skriftsteder, hos Ventegodt er der populærvidenskabelige udredninger om det endoplasmatiske retikulum, mitokondrierne, immunsystemet, tubulinmolekylerne og de dissipative strukturer. I traktaten ville der være beskrivelser af djævelens snarer og falske list. Hos Ventegodt er der samtaler med forstokkede videnskabsmænd og fordomsfulde overlæger. I traktaten ville der være beskrivelser af det kommende paradis. Hos Ventegodt er der smukke visioner af fremtidens solbeskinnede sundhedshospital ved et azurblåt hav. I traktaten ville der være gribende beretninger om blinde der ser og lamme, der tager deres seng og går. Hos Ventegodt fortælles der hvordan sygdomme og skavanker såsom piskesmæld, hekseskud, diskusprolaps, opsvulmede knæ, underlivscancer, paradontose og astma alle bliver jaget på flugt ved patientens egen undergørende kraft.
Men verden ligger endnu i det onde. Verden er nemlig behersket af troen på den moderne medicin. Den dur bare ikke, og hospitalerne er fulde af kærlighedsforsømte patienter. Fremtidens helbredelser er derimod at finde ved hjælp af bevidsthedsmedicin, og indtil nu har vi kun set toppen af isbjerget i forhold til hvad der er muligt for kroppen; og kroppens fulde potentialer for heling viser sig først, når vi arbejder direkte og målrettet på at udvikle vores bevidsthed og erkendelse. Det er den snævre sti, der fører til frelsen.

Narcissistisk selvopgør
Søren Ventegodts helbredende livsfilosofi er uhyre selvcentreret. Den handler hele tiden om mig og mit. Jeg har selv ansvaret for mit eget helbred, og jeg skal selv vælge min egen personlige livsfilosofi med stor omhu, for det er afgørende for mit livs kvalitet. Jeg skal være lykkelig og have gode og stærke oplevelser. Har jeg følt mig svigtet, er det bare for galt. Hvad jeg har gjort mod andre, er af mindre betydning.
Sådan tænker en ægte narcissist, og Søren Ventegodt fortæller, hvordan han ryddede op i sin egen historie. Processen bestod i at huske, "en række smertefulde begivenheder i min personlige historie, hvor jeg har følt mig svigtet af mennesker, jeg holdt af," og det var så hans selvopgør.
Søren Ventegodts religion handler tilsyneladende om livskvalitet og lykke; men det er kun på overfladen. I virkeligheden er den ubarmhjertig og nådesløs, for den udleverer den enkelte til sig selv, og der findes ingen tilgivelse. Det gælder hele tiden om at gøre det rigtige, at spise den rigtige mad, at holde den rigtige vægt og at vælge den rigtige livsfilosofi, for hvis jeg svigter mig selv og bliver syg, er det min egen skyld. Dette er også en tro, der binder den enkelte til sin fortid, og når sygdommen kommer, opleves den som en dom og den syge spørger: Hvad har jeg dog gjort forkert, siden jeg nu er syg?
I glansen af sig selv
Søren Ventegodt fortæller et sted, at en han engang til eksamen blev spurgt: Er du ikke kommet til det forkerte fakultet? Skulle du ikke hellere læse til præst? Det skulle han måske nok. Så kunne han i det mindste have lært, at der findes en religion der rummer tilgivelsen og befrielsen som en mulighed. Dette skete imidlertid ikke. I stedet sidder han nu og pranger i glansen af sig selv og prædiker selvoptagethedens evangelium, og det er bare så trist og så deprimerende. Det er hans bog også.

*Søren Ventegodt: Livsfilosofi der helbreder. 318 s., 298 kr. Forskningscentrets forlag 1999

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her