Læsetid: 5 min.

Ulovlig dansk eksport af spionudstyr

16. oktober 1999

Hemmelighedsfuld dansk virksomhed er en af verdens førende eksportører af aflytningsudstyr til regeringsinstitutioner over hele kloden. Herunder formentlig CIA

Peter Kristiansen er direktør for en af Danmarks mest hemmelighedsfulde virksomheder, Spectronic Denmark. Peter Kristiansen har ikke lyst til at stille op til et interview med Information eller lade sig citere i avisen. Men hans budskab i telefonen er klart: Spectronic sælger ikke aflytningsudstyr. Det har virksomheden ikke gjort i mange år, og personligt har Peter Kristiansen ikke nogen ekspertise i det.
Der ville historien være stoppet, hvis Peter Kristiansens svar havde været sandfærdigt.
Men det er det ikke. Information kan dokumentere, at Spectronic Denmark i Grenaa er en verdensvirksomhed med usædvanlig lav profil, som producerer og eksporterer aflytningsudstyr, der kan tappe din mobiltelefon, dine e-mails, telefaxer og almindelige telefonsamtaler - fjernbetjent fra ethvert punkt på kloden. Med M-RAID System - en lille sort kasse på størrelse med en halv liter piskefløde - kan brugeren foretage aflytning af sin 'målperson' i sikkerhed på den anden side af landegrænser:
Hvis man måtte ønske at aflytte en dansk virksomhed, kan det gøres fra Tyskland - eller Barbados. Eller et helt tredje sted, hvor reglerne om aflytning er lempelige.

Kræver tilladelse
Eksport af overvågningsteknologi kræver en udførselstilladelse, som skal søges hos Erhvervsfremme Styrelsen. Sådan én har Spectronic ikke fået de seneste fem år, oplyser styrelsen i et svar på en aktindsigtsbegæring fra Information.
Og direktør Peter Kristiansen bekræfter, at virksomheden ingen eksporttilladelse har til at udføre denne type 'dual-teknologi'. Direktøren ved ikke engang, hvad det er for noget, lyder svaret.
Ifølge EU's forordning nr. 3381/94 fra 1994 kræves der udførselstilladelse, "hvis der er tale om et produkt eller en teknologi, der både kan anvendes til civile og militære formål ("dual use-produkter"), og som står opført på EU's liste over produkter, der kræver udførselstilladelse."
Og det gør aflytningsudstyr som M-RAID System. Erhvervsfremme Styrelsens specialkonsulent, Marianne Castenskiold, Dansk Industri, siger:
"Overvågningsudstyr indeholder kryptering og dekryptering, som jo er meget hårdt ramt af eksportbestemmelserne. Overvågningsudstyr er derfor ikke noget, du frit kan omsætte på verdensplan. Det ryger ind under dual-use regulativet. Bare sådan noget udstyr forlader den danske grænse, skal det have en eller anden form for tilladelse, også indenfor EU."
At M-RAID System også er tiltænkt militær brug, fremgår af en beskrivelse af produktet, Information er kommet i besiddelse af:
"At opsnappe fjendtlige signaler og hemmelig telefon eller datakommunikation på fjerne og ofte usikre steder, eller på fremmed territorium, er en udfordrende pligt. M-RAID er specialdesignet til sådanne opgaver," hedder det i beskrivelsen, som er lavet af Spectronic selv.

CIA som kunde
Hvilke 'fremmede territorier' Spectronic sælger teknologi til, ønsker Peter Kristiansen ikke at oplyse, ligesom han heller ikke ønsker at oplyse, hvem der køber Spectronics produkter.
Det drejer sig ifølge direktøren om større virksomheder, men Spectronic aflægger hver gang en tavshedserklæring, så det kan der ikke oplyses yderligere om.
Information har dog sikre oplysninger fra informerede kilder om, at virksomheden sælger "til regeringer" over hele verden.
B.la. den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, synes at være en af Spectronics kunder. En tidligere bekendt og kollega til Spectronics direktør Peter Kristiansen er James Ross, direktør og ejer af Ross Group, en af USA's førende leverandører af udstyr til industriel kontraspionage, som tidligere har markedsført nogle af Spectronics' produkter. Han siger:
"Peter Kristiansen er et geni. Oprindeligt markedsførte vi et produkt, som de fremstillede - en radiobug-detector. Jeg kunne spore hvem som helst med den i løbet af få minutter. Senere begyndte de at lave systemer til overvågning af telefax, som de solgte til forskellige regeringer, som overvåger faxmaskiner. For få år siden kom Peter til USA og medbragte en mappe med en af de første faxovervågningsmaskiner, som var kompatibel med stort set alle fax-systemer, der findes. Jeg ved ikke sikkert, hvem det var, han skulle handle med, men jeg tror det var CIA." Ifølge Ross kunne systemet overvåge op mod 40 faxmaskiner på en gang.

Verdens førende
Det, Spectronic laver, er bare en modificering af en ganske almindeligt spektrum analyzer, man kan købe på et hvilket som helst gadehjørne. Den er ikke særlig avanceret, oplyser Peter Kristiansen. Underdrivelse er tydeligvis en dyd, når Spectronic besvarer spørgsmål fra journalister:
I et stykke salgsmateriale, som Information er kommet i besiddelse af, forbeholdt den snævre kundekreds af regeringskontorer, efterretningstjenester og militær, udtrykker virksomheden det på en anden måde:
"M-RAID, et teknologisk gennembrud indenfor fjernstyret overvågningsteknologi leveret af en trendsætter,"
At salgsmaterialet er tættere på sandheden end Peter Kristiansen, vidner udsagn fra folk i branchen om:
"De er afgjort en af verdens førende virksomheder inden for dette område. Det er et meget succesrigt firma," siger James Ross.
Maurice Botbol, redaktør for det verdensførende kommercielle nyhedsbrev om efterretningsforhold, Intelligence Online i Paris, siger:
"Spectronic er en af verdens førende virksomheder, og de ser ud til at være ret gode til det. Jeg fandt dem ret aggressive i deres markedsføring, da jeg mødte dem på Milipol udstillingen i november 1997."

Milipol og Copex
Spectronic, som har produceret overvågningsteknologi siden 1983, har i mindst ti år turneret med sine overvågningssystemer på de store internationale handelsudstillinger for våben og overvågningsteknologi som f.eks. Copex i Miami, som er rettet mod latinamerikanske kunder, og Milipol i Paris.
I udstillingskataloget fra Copex Miami 1994 lyder Spectronics præsentation af sig selv:
"...Spectronic (vil) vise udstyr, der dækker følgende områder: Faxovervågning, rumovervågning, telefon-, modem- og mobiltelefonovervågning og systemer til at jamme telekommunikation."
De interesserede købere, der kommer på Copex er:
"Tre specifikke internationale slutbrugergrupper: Efterretningstjenester, militære specialstyrker og specialister og højrisiko politistyrker samt alle regeringskontorer," hedder det på Copex hjemmeside på Internettet.
Ligeledes har den danske virksomhed udstillet - bl.a. M-RAID System - på Milipol i Paris, som er den franske regerings officielle reklamefremstød for fransk sikkerheds- og militærindustri.
"Alle regeringer er til stede på Milipol. Alle politi- og efterretningskontorer er der. Libyere, russere, iranere, irakere. Alle de afrikanske diktaturer. De kommer der alle," siger Maurice Botbol, redaktør for Intelligence Online, som kommer på Milipol Paris hvert år:
Under Milipol 93 i Paris, hvor Spectronic var til stede, var det således i selskab med opkøbere fra bla. Iran, Irak, Burundi, Congo, Uganda og Kenya.q

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her