Læsetid: 4 min.

De ulovlige links

6. oktober 1999

Tre drenge risikerer kæmpebøder for at linke til ulovlig musik på internettet

Kopierne
Det var ikke svært for KODA's kontrollanter at finde frem til de hjemmesider, hvorfra tre teenagedrenge fra Jylland linkede til mp3-filer med digitalt kopieret, ulovlig musik. Siderne lå højt på søgesystemet Jubiis hitliste over de mest besøgte websteder. Og ifølge drengene var formålet med de måske ulovlige links netop at se, hvem der kunne få flest besøgende.
Det kan blive dyrt for de tre, når Vestre Landsret og måske siden Højesteret om nogle måneder fælder dom i sagen. Foruden de mange besøgende fik drengene nemlig et kontant sagsanlæg fra KODA, Nordisk Copyright Bureau, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund samt pladeselskabernes paraplyorganisation, IFPI.
Erstatningskravene på op til 100.000 kr. er beregnet ud fra, hvor mange ulovlige kopieringer drengene via deres hjemmesidelinks har været medvirkende til.
KODA hævder, at en af de mest besøgte sider havde adskillige tusinde besøgende om dagen. Rettighedshaverne har herefter skønsmæssigt beregnet antallet af downloadede numre, idet man bl.a. har forhørt sig hos udbydere af lovlig musik om, hvor mange besøgende der normalt downloader musiknumre. Beregningen er herefter kombineret med rettighedshavernes tab per nummer.

Sagen er soleklar
Drengene havde (på nær i et par tilfælde) ikke selv lagt ulovlig musik ud, men linket direkte til musikken, og det mener musikorganisationerne og deres advokater er nok til at drengene bør straffes.
Sagens kerne er altså den principielt vidtrækkende, om man kan straffes for at rette hyperlinks - der er selve nerven i World Wide Webs verdensomspændende net af databaser - mod sider med ulovligt indhold.
For KODA's juridiske rådgiver, Kasper Heine, er sagen soleklar:
"Ved at linke direkte til ulovlige musikfiler, såkaldt deeplinking, medvirker man efter vores opfattelse klart til en ulovlig tilgængeliggørelse og ulovlig kopiering af de uautoriserede musikfiler, idet de almindelige straffe- og erstatningsretlige betingelser er opfyldt. Det er noget vrøvl at at tale om, at man derved lammer en af grundpillerne ved nettets eksistens."

En hårfin balancegang
Advokat Hanne Bender, der er formand for Dansk Dataforenings fagråd for IT og jura, mener, at sagsøgerne har en god sag.
"Hvis man kan komme uden om at overtræde loven ved bare at linke til noget ulovligt, så har vi et helt retstomt rum på Internettet. Man kan lægge ulovligt materiale på servere i andre lande, man kan linke eller tage links af, og være med til at sprede både børneporno, nazistisk propaganda m.m. Det bliver dødsstødet til Internettet, fordi det ender som en legeplads for forbrydere," siger Hanne Bender.
"På den anden side, hvis man bliver så skrap, at man siger, at man ikke må linke, så giver det også Internettet dødsstødet. Og hvis man pålægger folk en byrdefuld undersøgelsespligt inden de linker, så dræber man Internettet. Det her er en balancegang, som er meget hårfin," siger hun.

Svarer til vejviser
Drengenes forsvarer, advokat Tom Tønnies, mener, at en straf til drengene vil svare til at gøre det ulovligt at sælge vejvisere, fordi en indbrudstyv kan bruge den til at finde egnede villaer med.
"Det helt principielle er, om det i sig selv skal være en forbrydelse at gå ind og foretage et besøg på en internethjemmeside med normalt udstyr, herunder at se og lytte til de filer, der findes på siden. Det er ulovligt efter KODA's opfattelse. Jeg ved da godt, at det de går efter er alle de friske unge mennesker, der brænder en CD bag efter, men der er vi efter min mening ovre i en helt anden forbrydelse end det at lave en linkhenvisning."
"Det ulovlige begynder først, når man masseproducerer musikken. Det er der, man skal sætte ind i stedet. Man er nødt til at få hånd i hanke med dem, der lægger tingene ud på nettet. Der må man sætte ind. Men det giver selvfølgelig problemer med bananrepublikker, som er ligeglade med den slags, men så må der internationale aftaler til, og det kan ikke være de sagsøgtes problem."

En prøvesag
For nylig faldt en lignende retssag i Sverige ud i sagsøgtes favør, men sagen kan ifølge Hanne Bender ikke sammenlignes med den danske, fordi anklagen lød på 'ulovlig kopiering"' i stedet for 'medvirken' til samme.
Arne Würgler siger, at han ser afslappet på sagen, han i lighed med sagens parter opfatter som en prøvesag.
"Det kan være et følsomt område, fordi folk synes, det er synd, at nogle drenge bliver stævnet for vældige beløb, og det kan kan gøre mig lidt nervøs, for vi prøver altid at skabe sympati for sådan en sag. Omvendt må man sige, at de unge mennesker må vide, hvad konsekvenserne af deres handlinger er. De har godt vidst, at det var ulovligt, hvad de gjorde."
Bevidste om ulovlighed
Hanne Bender er enig: "Drengene skrev selv på deres side, at linksene ledte til ulovlig musik. De skrev, at de ikke indestod for ophavsretten og at det var ulovligt at besøge siderne. Men det er vigtigt, at man kun griber ind i situationer, hvor man er helt bevidst om, at der er linket til noget ulovligt."
Ifølge forsvarer Tom Tønnies kan der gå 6-12 måneder før der falder endelig dom i sagen, og det bliver - på grund af sagens principielle karakter - formentlig ved Højesteret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her