Læsetid: 3 min.

Venstre på grillen

8. oktober 1999

Venstres interne opgør om privatisering af overførsels-indkomster og dagpenge kom til at præge Folketinget åbningsdebat

Ulla Tørnæs var ikke meget for at erkende det, men i Folketingets åbningsdebat torsdag måtte hun slå fast, at Ventreborgmester Peter Brixtofte, manden der uddeler computere til Farums skolebørn, trænger til en opdatering.
Tørnæs, der er Venstres politiske ordfører, fortalte Folketinget, at Brixtofte ikke har fulgt med i Venstreformanden Anders Fogh Rasmussens hurtige omlægning af partiet politik.
Brixtofte har overset, at Venstre ikke længere vil erstatte dagpenge og andre overførsler med udbetalinger fra en udvidet forsikringsordning. En synspunkt Brixtofte udstillede før åbningsdebatten i Morgenavisen Jyllandsposten.
Pæne Jann Sjursen fra Kristeligt Folkeparti opfattede ikke værdighed på helt samme måde som Peter Brixtofte, slet ikke endda.
Fra talerstolen bad han derfor, ordentligt og meget høfligt, Ulla Tørnæs om at udlægge Venstres skattepolitik.
Det gjorde hun så.
"Så spørger hr. Jann Sjursen om Venstre har planer om at hæve kontingentet for dagpenge og også indføre et kontingent for sygedagpenge. Dertil kan jeg blot sige, at det har vi ingen planer om, hr. Sjursen".

Klassiske fjendebilleder
Enhedslistens Frank Aaen gnæggede sig ellers godt igennem et indlæg, hvor han i Peter Brixtofte havde fundet sig en politisk modstander designet i overensstemmelse med den klassiske socialismes fjendebilleder.
"Det vil jeg gerne vide, fru Ulla Tørnæs, er det Venstres politik, at vi skal halvere statsbudgettet?" spurgte han.
Også en Jacob Buksti (S) i topform regnede sig hurtigt frem til, at Peter Brixtoftes forslag ville betyde, at "almindelige mennesker selv skal betale hele omkring 40.000 kr. til arbejdsløshedsdagpenge og sygedagpenge om året.
Frank Aaen forsøgte at åbne en anden front:
"Hvordan går det med Socialdemokratiets holdninger og værdier, når I nu kører frem med brugerbetaling på den ene basale velfærdsområde efter det andet? Sidste år på velfærdsområdet og nu er det de ældre, der har brug for hjælp, der skal betale for deres egen hjemmehjælp. Hvor bliver den solidariske velfærd af? Hvad er forskellen på jeres velfærdsmodels og Venstres?," spurgte han.
Men så let skulle han ikke slippe. For Jacob Buksti blev Frank Aaens indlæg til et forsvar for de rige pensionister, der ind til nu har fået gratis rengøring som del af den offentlige hjemmehjælp.
Enhedslistens politiske ordfører sagde, at han gerne ville tage mere fra de rige pensionister og tilbød at tage noget fra dem alle og ikke kun den lille del, der modtager hjemmehjælp.

De svageste
En stor del af debatten handlede i øvrigt om samfundets svageste. CD's Mimi Jakobsen kritiserede Jacob Buksti for at huske statistikkerne og glemme mennesket.
"Jeg vil bare gerne høre, om det vil være upassende at tale lidt om de forsagte, om de udstødte, om børn og unges fremtidsmuligheder, om danskernes dagligliv om den offentlige sektors nedslidning," spurgte hun.
SF's Jes Lunde fandt det "uacceptabelt at mere end hundredetusind mennesker befinder sig i kanten af vores fællesskab, som udstødte eller marginaliserede på arbejdsmarkedet" og lagde op til en særlig indsats over for kortuddannede i Grundtvigs ånd.
De radikales Jørgen Estrup ville gøre plads til forskellen i almindelige danskeres holdninger.
Inden da, havde Bendt Bendtsen forsøgt at placere de konservative lige oven i Dansk Folkepartis synspunkter på udlændingepolitikken.
"Vi skal have strammet op på udlændingelovens forsørgelseskrav, på kravene til at blive dansk statsborger og på de facto flygtninges krav på at få opholdstilladelse, som vi mener bør afskaffes," sagde han.
Den udlændingelov, som statsministeren i sit oplæg til Folketingets åbning tirsdag betegnede som verdens strammeste, kan altså strammes mere.
I hvert fald set med konservative øjne, der mener "regeringen er blevet alt for berøringsangst over for at tage fat på de virkelige problemer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her