Læsetid: 2 min.

Aceh går i Øst-timors fodspor

17. november 1999

Ifølge Indonesiens præsident Wahid vil befolkningen i den indonesiske oprørs-provins snart få en afstemning. Tusinder på flugt på grund af frygt for uro

Den indonesiske præsident Abdurrahman Wahid lovede i går, at befolkningen i Aceh-provinsen vil få en afstemning i løbet af de næste syv måneder. Men Wahid lod det stå åbent, om folkeafstemningen kommer til at dreje sig om øget selvstyre eller løsrivelse fra Indonesien.
Det vil "afhænge af folkets egen afgørelse," sagde han på et pressemøde i Tokyo ved afslutningen på et to dages besøg i Japan.
Meget tyder dog på, at Aceh kan komme til at følge mønstret fra Østtimor, hvor befolkningen i august stemte om et indonesisk forslag til udvidet selvstyre, men afviste det med stort flertal og derefter satte kursen mod uafhængighed. Løsrivelsen er sket i en bølge af blodig uro og ødelæggelser, men trods alt er selvstændigheden nu inden for rækkevidde.
Det er denne proces, der har pustet til Acehs drømme om løsrivelse fra Jakarta, og som i sidste uge fik en halv million mennesker til at gå på gaden i hovedstaden Banda Aceh med krav om en folkeafstemning.
I går gav Abdurrahman Wahid så efter for presset, samtidig med at der kom rapporter om, at tusinder er på vej væk fra provinsen på grund af rygter om kommende uro.

Tidsplan uklar
Det er dog uklart, om Wahid alene kan træffe beslutningen om en folkeafstemning i Aceh. Nogle politiske ledere kræver, at spørgsmålet først behandles i parlamentet og Folkets Rådgivende Forsamling, der er landets øverste lovgivende forsamling.
Amien Rais, der er formand for forsamlingen, har sagt, at han støtter en folkeafstemning, men at den ikke bør finde sted lige nu, fordi han frygter, at Acehs løsrivelse vil blive starten på Indonesiens sammenbrud.
Amien Rais besøgte Aceh i sidste uge og sagde her til avisen International Herald Tribune, at en afstemning var uundgåelig, fordi befolkningen virkelig ønsker det. Men står det til Rais skal afstemningen først finde sted om to år:
"En afstemning nu vil være ensbetydende med uafhængighed. Det er et ubestrideligt faktum."
I stedet skal Aceh tilbydes reel selvstyre og især kontrol med de store indtægter fra olie og naturgas, hvilket måske vil få befolkningen til at indse fordelene ved at forblive en del af Indonesien, siger Amien Rais. Også Indonesiens magtfulde militær er imod en afstemning om selvstændighed, fordi generalerne også frygter, at det kan føre til en opløsning som i det tidligere Jugoslavien.
"I går Østtimor, i dag Aceh, i morgen Irian Jaya og i overmorgen Kalimantan," siger talsmand for de væbnede styrker, general Sudrajat til nyhedsbureauet Reuters med henvisning til Indonesiens østligste område ved Ny Guinea og den indonesiske del af Borneo. Både Irian Jaya og Kalimantan er områder med etniske mindretal og mere eller mindre stærke selvstændighedskrav.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her