Læsetid: 2 min.

De ansvarlige og de døde

9. november 1999

De små fisk er fanget, nu er turen kommet til den store. Egon Krenz dømt for drab ved Muren

Regnskabet
BERLIN - Den 20-årige Chris Gueffroy døde som den sidste ved Muren natten til den 6. februar 1989. Sammen med den jævnaldrende kammerat Christian Gaudian tog han til Muren i Østberlin-bydelen Treptow. De forcerede den indvendige mur, men blev opdaget i den såkaldte dødsstribe og indfanget af søgelys. Soldater fra to vagttårne åbnede ild, da Christian Gaudian gav Chris Gueffroy 'en hestesko', så han kunne kommer over Muren til Vest.
Et skud ramte Chris Gueffroy i brystet, han faldt livløs tilbage i dødsstriben.
Republikflugt var strafbart i DDR. Hvis indbyggerne på egen hånd forsøgte at slippe over grænsen til vest, åbnede landets straffelov mulighed for hæftestraf op til to år - med mindre der var tale om skærpende omstændigheder: Optrådte republikflygtningene i grupper - det vil sige mere end én person - eller medbragte de hjælpemidler - f.eks. en stige - var brugen af skydevåben berettiget.
Efter den succesrige afværgning af Gueffroys flugtforsøg blev grænsevagterne hædret for deres dåd. Under en reception, blev der udskænket champagne og uddelt pengepræmier på 200 østtyske mark.

1.000 døde ved Muren
Man skønner, at op mod 1.000 mennesker døde under forsøget på at slippe ud af DDR. Det nøjagtige tal er ikke kendt - dels fordi de vesttyske grænsevagter ikke registrerede alt, dels fordi de østtyske myndigheder forsøgte at skjule begivenhederne; der blev ikke ført nogen samlet statistik, dødsårsagen hyppigt omskrevet til f.eks. trafikuheld og ligene kremeret, før de blev overgivet til de efterladte.
Efter den tyske genforening er godt 60 sager blevet efterforsket nøje og de ansvarlige hentet i retten. Manden, der skød Chris Gueffroy, den dengang 24-årige Ingo Heinrich, blev idømt tre og et halvt års ubetinget fængsel. Dommeren mente, at Ingo Heinrich burde have vidst, at DDR-loven var i strid med folkeretten.
"Ikke alt, hvad der er lov, er ret," belærte dommeren.
Heller ikke de overordnedes ordre om at skyde kunne Ingo Heinrich påberåbe sig. Han havde ganske rigtigt fået ordre til at skyde - men ikke til at ramme, påpegede dommeren.
Men grænsesoldaterne handlede ikke på egen hånd - brugen af skydevåben blev krævet af staten. I 1995 indledtes en retssag mod seks medlemmer af DDR's enevældige parti SED's øverste organ, Politbureauet, der anses for ansvarligt for beslutningen. På anklagebænken sad politbureau-medlemmerne Egon Krenz, Günter Schabowski, Günther Kleiber, Kurt Hager, Erich Mückenberger samt Horst Dohlus - men i løbet af årene er de tre sidstnævnte gledet ud af sagen på grund af sygdom og dødsfald.
Af hensyn til sagens omfang var sagen skåret ned til nogle få skudepisoder ved Muren. Krenz blev således kun anklaget for fire drab.
Landsretten i Berlin dømte i 1997 Krenz seks og et halvt års fængsel, Schabowski og Kleiber fik hver tre års. Krenz blev anholdt i retten og ført til afsoning, men løsladt efter et par uger, da dommene blev anket. Med gårsdagens domme i højesteret er de ansvarlige for de døde ved Muren og Jerntæppet stillet til ansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her