Læsetid: 5 min.

Bendt betjent

4. november 1999

Den konservative leder Bendt Bendtsen varsler en fast hånd over for kriminelle og udlændinge

Politibetjenten fra Odense er dybt forankret i den Bendt Bendtsen, der nu snart i 100 dage har været Det Konservative Folkepartis formand.
Retspolitikken står hans hjerte nær. Og det er et af de områder, hvor de konservative i efteråret har "slået nogle pæle i," som han siger.
Han vil - med sine 25 år som betjent på bagen - hverken "hoppe på" den radikale retsordfører Elisabeth Arnolds vogn eller "rende efter" kriminologen Flemming Balvig, når de maner til forsigtighed, hver gang højreorienterede politikere taler om højere straffe til kriminelle.
Bendt Bendtsen står fast og stoler på sin erfaring - og fører politik efter den.
"I dag kan man knap nok gennemføre noget på det retspolitiske område, uden at kriminologerne på Københavns Universitet vender tommelfingeren nedad. Jeg vil gerne høre på, hvad de siger, men det er altså 10.000 fynboere, der har sendt mig i Folketinget, og det er ud fra de holdninger, jeg fører politik. Det er ikke på baggrund af otte mand, der sidder ovre på Københavns Universitet," siger Bendt Bendtsen.
Han fastholder - trods kriminologernes skepsis - at højere straffe virker præventivt.
"Jeg har arbejdet i 25 år ude blandt de kriminelle. De har læst statistik. Jeg ved godt, hvad jeg snakker om, men vi har nok hver vores vinkel på det," siger den tidligere betjent.

Hårdere straffe
I weekenden holder Det Konservative Folkeparti landsråd i Odense. En stramning i retspolitikken er først på dagsordenen.
Den konservative folketingsgruppe lægger op til flere penge til politiet og højere straffe på grov vold, indbrud og hæleri.
Uden flere penge vil de konservative ikke være med til et nyt politiforlig, slår Bendt Bendtsen fast.
Derudover ønsker den konservative gruppe bedre muligheder for at udvise kriminelle indvandrere og en større indsats ved bekæmpelse af gadebandekriminalitet.
"Det lyder banalt, men mange børn bliver kriminelle, fordi de ikke får kærlighed nok fra forældrene og rammer for, hvad de må og ikke må. Så hjælper det ikke, at samfundet fortsætter med denne 'laden-stå-til'-holdning," siger Bendt Bendtsen.
- Det virker måske lidt hårdt at sætte folk i fængsel, fordi de ikke har fået kærlighed nok?
"Det handler om at stille folk til ansvar for deres egne handlinger fra starten. Så er det ligegyldigt, om de er 14, 15 eller 17 år," siger Bendtsen.
Han understreger, at de konservative ikke har planer om at sænke den kriminelle lavalder. Det løser ingen problemer. Men han er træt af, at debatten "kører på de kriminelles præmisser."
"Det er klart, at man ikke blive et bedre menneske af at være i fængsel. Kriminalforsorgen skal også blive bedre i til at sluse dem ud. Der går en rød tråd gennem erhvervspolitik, arbejdsmarkedspolitik, socialpolitik og retspolitik. Det handler om at stille nogle krav. Det er det eneste, der kan hjælpe os ud af alt det her," siger Bendtsen.
- Hvorfor vil I så hæve straffene?
"Det nytter ikke bare, at man først skruer bissen på, når de er 18-20 år, hvis de har rendt og teet sig i fem-seks år allerede. Så slås vi med dem til de bliver pensionister."

'Vi var her først, Pia'
Det er ikke kun retspolitikken, den konservative folketingsgruppe ønsker at stramme op på. Også på indvandrerområdet skal der andre boller på suppen.
De facto-flygtningebegrebet skal afskaffes. Der skal gå syv år, før en flygtning kan få permanent opholdstilladelse - i dag skal der gå tre år. Og retskravet på familiesammenføring skal erstattes af en mere individuel vurdering.
Den holdning får Dansk Folkeparti til at række hånden ud til et samarbejde.
"Bendt Bendtsen lyder mere og mere som en mand, man kan lave forretninger med," siger Dansk Folkepartis politiske ordfører, Kristian Thulesen Dahl.
Bendt Bendtsen har selv lagt op til et samarbejde om retspolitikken. Og han vedkender sig uden tøven, at de Konservative er blevet "mere borgerlige". Men han er træt af karakteristikken af de Konservative som en EU-venlig udgave af Pia Kjærsgaards folkeparti.
Det er ikke et forsøg på at score nogle af Pia Kjærsgaards stemmer, understreger Bendtsen.
"Vores politik var formuleret inden, der overhovedet var nogen, der var begyndt at tænke på Dansk Folkeparti. Og er der nogen, der har taget afstand fra det livssyn, som de står for, så er det os. Jeg synes, I skulle begynde at interessere jer for, hvordan Dansk Folkeparti vil finansiere den alt det, de lover. De mangler 130 milliarder ud af 400 milliarder kroner," siger Bendt Bendtsen.

En tilfreds formand
Udover rets-, udlændinge- og sundhedsområderne vil weekendens landsråd komme til at handle om uddannelsespolitik, skattepolitik og erhvervspolitik, fortæller Bendt Bendtsen.
Han ser frem til landsrådet med ro i sindet. Siden han tiltrådte som formand for snart 100 dage siden, er det gået markant fremad. Meningsmålingerne viser en fremgang fra 5,6 procent til et sted mellem otte og ti procent.
Og partiet er begyndt at markere sig politisk igen.
"Vi har fået skruet en finanslov sammen, hvor vi har tilladt os at være politisk ukorrekte omkring skattelettelser, og vi har sat politisk dagsorden på kræftområdet. I meningsmålingerne er vi ved at være tæt på valgresultatet, men det er kun meningsmålinger," siger en optimistisk formand. Selv en artikel i Berlingske Tidende for nylig, hvor folketingsgruppens enfant terrible, Jens Heimburger, kritiserede den politiske linje, kunne ikke forstyrre den nye konservative ledelse.
"Det kan godt være, at det har med min person at gøre. Helt ærligt - jeg er en stille og rolig fyr," siger Bendt Bendtsen.

FAKTA
Landsråd med rets- og skattepolitik
I den kommende weekend holder Det Konservative Folkeparti landsrådsmøde i Odense.
For andet år i træk er det en ny formand, der skal indlede. Denne gang er det Bendt Bendtsen, der har fået opgaven.
Efter knap 100 dage ved roret ser det dog ud til at gå Bendtsen bedre end forgængeren Pia Christmas-Møller.
Partiet er på vej op igen i meningsmålingerne. Fra 5,6 procent til godt otte i Danmarks Statistiks vejede opinionsindeks.
Til gengæld viser en analyse fra AC Nielsen og Ugebrevet Mandag Morgen, at de konservative kernevælgere - selvstændige og højere funktionærer - er flygtet fra partiet.
I dag ligner de potentielle konservative vælgere til forveksling et almindeligt tværsnit af befolkningen.
De konservative er med andre ord smidt ud i den almindelige kamp om stemmerne.
Landsrådets hovedtemaer vil blive en stram rets- og udlændingepolitik, bedre sundhedsvæsen og lavere skatter.M. og jas

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu