Læsetid: 2 min.

Bomber mod fredsprocessen

8. november 1999

Tre bomber eksploderede i går i Israel. Hamas truer med nye angreb på Israel

TEL AVIV - Tre kraftige rørbomber eksploderede i går formiddag i den israelske by Netanya. 27 personer blev såret, heraf to alvorligt, lød den officielle meddelelse. En fjerde, lignende bombe - indeholdende søm og metalstykker - blev fundet af politiets bombehold og fjernet uden at forvolde skade.
Bombesprængningerne fandt sted på byens hovedgade lidt før klokken 10.30. Søndag er hverdag i Israel, og der var mange mennesker på gaden.
Ingen har taget ansvar for bomberne, men politiet arresterede efterfølgende en mand og en kvinde fra Nablus i de palæstinensiske selvstyreområder. Eksplosionerne kom dagen efter, at Izzadin Kassam, den militære fløj i den fundamentalistisk islamiske Hamas-bevægelse, havde truet med nye angreb på Israel.
"De kommende uger og måneder vil bringe en mærkbar forøgelse, både kvalitativt og kvantitativt, af vore væbnede angreb," sagde bevægelsen i en løbeseddel, som i går blev sendt til nyhedsbureauet Reuters.
I meddelelsen hed det videre, at Hamas' militære fløj ikke ser sig forpligtet til at respektere nogen aftale, som er indgået mellem Israel og den palæstinensiske ledelse.
Den palæstinensiske sikkerhedschef, Jibril Rajoub, var hurtig til at afvise bevægelsens løbeseddel:
"Den viser, at der er visse individer, som ønsker at bruge vold for at boykotte fredsprocessen."
Også efter søndagens bombeangreb i Netanya erklærede Rajoub sig klar til at hjælpe israelerne med at finde de skyldige.

Trussel er alvorlig
Skulle Hamas' militære fløj stå bag bombesprængningerne er timingen heller ikke tilfældig.
I byen Ramallah på Vestbredden mødes i dag de israelske og palæstinensiske delegationer til første arbejdsmøde i forhandlingerne, som skal nå frem til den endelige status for forholdet mellem de to folk.
"Så længe der ikke er fremskridt i fredsprocessen, er der ikke behov for terrorisme," siger dr. Joel Peters fra Ben Gurion Universitetet til Information. "Nu er der udsigt til nye fremskridt, så de benytter lejligheden til at demonstrere deres voldsomme opposition."
Joel Peters mener også, at Hamas militære fløjs bebudelse af flere aktioner i den kommende tid skal tages alvorligt.
"Det er kedeligt at skulle sige, at dagens begivenheder i Netanya ikke kom som nogen overraskelse, og jeg er sikker på, at organisationens trussel skal tages alvorligt. Men den vil
næppe være i stand til afspore fredsprocessen."

Vrøvl med bosætterne
Mandagens møde i Ramallah starter i skyggen af en anden oppositionsgruppes bestræbelser på at spærre fredsprocessen vejen: de jødiske bosættere.
I går var sat som frist til at rømme de sidste fire af 12 bosættelser, ministerpræsident Ehud Barak som en såkaldt tillidsskabende foranstaltning har fået bosætterbevægelsen til at medvirke aktivt til.
I tre af de små bosættelser afviser det lille antal beboere imidlertid at flytte, før de har fået anvist et andet sted at slå sig ned, og i den fjerde, Havat Maon syd for Hebron, nægter man overhovedet at lade rømning af stedet komme på tale.
Søndagens rømning af bosættelserne blev ikke til noget. Men for at imødegå den seneste tids kritik for eftergivenhed over for bosætterne, udtalte Barak sin vilje til at fjerne hindringer for fredsprocessen.
Den ekstra frist på 24-36 timer, han gav bosætterne fredag, er stadig gældende, men herefter kan han se sig tvunget til at sætte militæret ind mod bosætterne.
"Kun en valgt regering kan træffe afgørende politiske afgørelser og ikke en gruppe borgere," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her