Læsetid: 2 min.

CD presser Radikale

13. november 1999

De radikale vil have indrømmelser fra Thorkild Simonsen, ellers truer CD med at stille lovforslag, der kan ramme de radikale

Udlændingepolitkken skaber igen problemer i regeringen.
Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) er kommet med for få indrømmelser til de radikale, efter at de sammen med CD i sommer rejste kritik af Udlændingestyrelsens administration af Udlændingeloven. Nu bliver de radikale presset bagfra af CD.
På en række konkrete punkter vil de radikale og CD have en ændring i administrationen af Udlændingeloven. Det krav fremsatte de allerede i sommer. Men kravene er ikke blevet imødekommet tilfredsstillende.
Hvis ikke indenrigsministeren kommer med flere indrømmelser, truer CD ifølge Informations oplysninger med at rejse syv punkter som lovforslag. Det vil stille Det Radikale Venstres folketingsgruppe i en særdeles vanskelig position.
På partiets landsmøde i september viste de delegerede klart, at de mente partiet var gået for langt på udlændingepolitikken. Kommer de syv kritikpunkter, som de radikale selv har været med til at rejse, til afstemning i salen, skal de radikale folketingsmedlemmer vælge mellem loyaliteten over for regeringen eller over for baglandet.
"Den interessekonflikt har vi haft siden i sommer. Det er vores grundlæggende dilemma. Vi har en loyalitet over for vores regeringspartner over for vores problemer med nogle sager, vi synes er uforståelige for folk. Det dilemma er solidt nok," siger næstformand i den radikale folketingsgruppe, Elisabeth Arnold.

12 dages frist
Regeringen har tolv dage til at afklare den interne uenighed om udlændingepolitikken. Den 25. november afholdes forespørgselsdebat om Udlændingepolitikken og administrationen af den. Her må regeringen have afklaret sin holdning. Foreløbig holder de radikale fast i, at socialdemokraterne må komme med flere indrømmelser.
"Sagen startede i sommer med den berømte fiskerkone fra Thyborøn. Og det er klart, at de klagepunkter, der var, burde have været løst for længst," siger Elisabeth Arnold, der ikke lægger skjul på uenighederne: "Det ville være halsløs gerning at benægte en uenighed, der har været fremme siden i sommer."
Kritikken fra CD og de radikale gik i sommer på, at administrationen af Udlændingeloven er for stram, for ensidigt rettet mod at holde folk ude af landet og ikke reelt anlægger individuelle skøn.
De to partiers gruppeformænd, Jørgen Estrup og Peter Duetoft, samlede klager over udlændingesager til ministeren. De var dengang samlet i fem hovedpunkter.
*Der skal være bedre behandling af visumsagerne.
*Ægtefæller skal ikke tvinges til at opholde sig sammen hver dag.
*Der skal gives flere humanitære opholdstilladelser til meget syge mennesker.
*Det skal være nemmere at søge om ophold i Danmark.
*Vurderingerne af risikoen ved at sende flygtninge tilbage skal være bedre opdateret.
De to gruppeformænd fik delvist medhold i de fire første punkter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her