Læsetid: 2 min.

CDU truet af ruin

30. november 1999

Sagen om de hemmelige partikonti belaster tyske konservative moralsk og økonomisk. Helmut Kohl isoleres

BERLIN - Frygten for katastrofen breder sig i Tysklands konservative parti, CDU.
Ledende medlemmer af partiet lægger nu strategisk afstand til den tidligere formand og kansler Helmut
Kohl.
For bare to uger siden var han en fejret helt, som vælgerne gerne så som kansler igen. I dag står hans fortjenester helt i skyggen af sagen om de hemmelige konti med millionbeløb, som han angiveligt havde adgang til.
De ledende CDU-medlemmer ønsker, at sagen bliver klarlagt og overstået så hurtigt som muligt - lige meget om det vil gå ud over Kohls eftermæle.

'Kohl vidste besked'
Den tidligere CDU-generalsekretær Heiner Geissler sagde mandag, at Kohl havde indgående kendskab til de hemmelige beløb, som aldrig blev opgivet til skattemyndighederne, og han opfordrede Kohl til at medvirke til at bidrage til at kaste lys over skandalen.
I et interwiev med dagbladet Süddeutsche Zeitung udtalte Geissler, der var CDUs generalsekretær og nummer to i partiet efter Kohl frem til 1989, at han havde skændtes med den tidligere kansler om de kompromitterende sorte konti.
"Jeg fortalte Kohl, at han var nødt til at føre alt ind under det normale CDU-budget. Men han afviste det og sagde, at jeg ikke havde beføjelser på dette område. Vi havde højrøstede skænderier om det, men det var nyttesløst", udtaler Geissler i avis-interviewet.

Udbredt kritik
Andre fremtrædende CDU-politikere sluttede mandag op bag kravet om, at Kohl taler ud. Kurt Biedenkopf, tidligere generalsekretær og nuværende landsfader i delstaten Sachsen, ønsker "undersøgelser uden stands anseelse."
Tidligere generalsekretær Volker Rühe mener, at partiet selv må opklare sagen og ikke kan nøjes med at afvente en rapport fra det parlamentariske undersøgelsesudvalg, der blev nedsat i sidste uge.
"Vi kan ikke vente på, at andre skal klare dette for os," siger Rühe, der er CDU's spidskandidat ved delstatsvalget i Slesvig-Holsten næste år og derfor har brug for en hurtig afklaring.
Den nuværende generalsekretær Angela Merkel, der hidtil har stået bag Kohl, siger nu, at "hvis der er sket ting, der ikke gik retmæssigt til, skal det politiske ansvar fastlægges."
I dag holder CDU-ledelsen krisemøde, hvor Helmut
Kohl får mulighed for at forklare sig.
Sagen om de hemmelige konti belaster ikke alene partiet moralsk, men kan også udvikle sig til en økonomisk katastrofe.
Hvis der findes beviser for mistanken, vil partiet blive draget til ansvar i henhold til den tyske lov om partiers virksomhed.
Straffen her er hård: For hver D-mark, som de anonyme bidragydere ulovligt har indbetalt, mister partiet to
D-mark i offentlig støtte. Med de millionbeløb, der er på tale, vil CDU stå foran ruinen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her