Læsetid: 3 min.

Dansker i rummet

19. november 1999

Willy på Eventyr, Familiejournalens tegneserie gennem 54 år, var en stor historie, da den tog sin begyndelse

2. SEKTION - BOGTILLÆG
Fremtidsstreg
Det er en højst besynderlig og yderst spændende Række af Begivenheder, der tager deres Begyndelse her i Bedstemors Stue, hvor Willy lige har faaet et Brev om, at han straks maa komme til Onkel Hans, som er meget syg".
Det var i sandhed en stor historie, der startede i Familiejournalen den 28. marts 1923: Det var den serie, der siden skulle blive kendt under titlen Willy paa Eventyr.
Der skulle gå 54 år, før den var forbi.
Den første Willy var ikke dansk, men engelsk. Serien var tegnet af Walter Booth og hed Rob the Rover. Den handlede om en ung, hvid mand på rejse i alverdens kulørte riger og lande. Her møder han indfødte af enhver art, bekæmper dem alle og vinder hver gang. Den tidlige Willy var nært beslægtet med Tintin. Men han var blottet for humor.
Science fiction-elementer kom først ind i serien i 1937, da Willy kom i besiddelse af et vidunderligt fly ved navn SM3.

Fremtidspause
Harry Nielsen, Bamse og Dukkelises tegner, overtog serien i 1941. Hermed forsvandt ethvert spor af science fiction. Willy blev en ren eventyrserie, med skibsrejser og robinsonader, smukt og poetisk tegnet, men uden fremtidsmusik. Sådan blev det ved til 1947. Da var det slut med den danske Willy, for en tid. Han blev erstattet af en amerikansk seriehelt, som også kom til at hedde Willy. Men han var ikke den rigtige, det vidste enhver.
Men i '56 skete der noget glædeligt: En dansk Willy dukkede op igen, nu med en ny flyvemaskine, SM4, et højrødt, kuglerundt fartøj, der både kunne flyve og dykke. Den nye serie var tegnet af Tage Andersen, en habil science fiction-illustrator. Det kom til at præge den fra første færd: SM4 skal prøveflyves. Den forsvinder straks, på mystisk vis, med kurs mod Sydamerikas jungle. Også her er der fjendtlige indfødte. Men de falder til føje, da de opdager hans 'tele-radio', som han bærer om håndleddet: Han må være en gud.
Willy er blevet en science fiction helt. Men tegneren, og forfatteren Aage Grauballe, var stadig i den gamle Willys magt. Det drejede sig stadig om den hvide mand og hans magt over onde indfødte.
Men langsomt, ganske langsomt, fik science fiction -elementerne overtaget: SM4 blev bygget om til rumfart i løbet af 1958. Fjenderne forandrede sig: Nu var det gale videnskabsmænd, der truede alverdens hovedstæder med atombomber. Willy måtte kæmpe mod robotter, strålemure og onde elektronhjerner.
En dag i 1964 gik SM4 i stykker. Den kunne ikke styres, men bare flyve lige ud. Sådan gik det til, at Willy på eventyr blev en rigtig rumserie, helt uafhængig af jordiske forhold. Willy og hans trofaste venner, Onkel Hans og Jonna, rejser til en klode, hvor alt er i ruiner. Og til en planet med grønt støv i knæhøjde, med en hudfarvet vegetation, der straks kaster sig over Jonna. Der er mange slags uhyrer i rummet, med kløer eller rødder. Men de har alle det til fælles, at de føler sig tiltrukket af heltindens ynder.

En truet planet
"Undskyld, stammede han - men det synes som om vor klode trues af en katastrofe," lyder en replik fra 1969. Den er karakteristisk for den sene Willy på eventyr, hvor Willy rejser rundt og redder civilisationen på klode efter klode.
Der var virkelig redning behov: Jorden var en truet planet, mens Tage Andersen tegnede Willy på eventyr. Det var forbi med den første Willys imperialistiske oplevelser. Det var en helt anden serie, i en helt anden tid, da den sluttede i '77. Et storslået stykke dansk tegneseriehistorie var fortalt til ende.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu