Læsetid: 4 min.

Darwin opdateret

22. november 1999

Steve Jones præsenterer os for et væld af beviser for evolutionsteorien i sin genskrivning af Darwins 'Arternes Oprindelse'. Han havde ret, den gamle

Ny bog
Egentlig er det den forkerte person, der skriver disse linier. Som kandidat i biologi er jeg gennem en længere årrække blevet fodret med en nærmest endeløs række eksempler, der understøtter Darwins evolutionsteori. Som 99,9 procent af mine fagfæller, bekender jeg mig derfor til en eller anden form for darwinisme - som i den 'brede' version er påstanden om, at alle levende væsener her på Jorden har et (eller nogle få) fælles ophav, at de utallige arter er opstået ud fra en biologisk variation, og at det er selektionen på denne variation, der driver evolutionen fremad.
Blandt fagfolk har der godt nok altid hersket uenighed om detaljerne, men det overordnede billede er der så stor enighed om, at darwinismen ofte betegnes som den eneste naturlov inden for biologien.
Når den engelske genetikprofessor Steve Jones nu smider endnu et forsvar for darwinismen på banen - i form af bogen Almost Like a Whale - er vi naturvidenskabsfolk derfor nok ikke den primære målgruppe. Skytset synes rettet mod den forholdsvis lille, men i øjeblikket meget indflydelsesrige gruppe af især amerikanske kreationister, der mener, at Jorden og alle dens mange livsformer blev skabt for nogle få tusinde år siden - mere eller mindre, som den ser ud nu.

Opdatering
Almost Like a Whale er ikke endnu en tilfældig bog om biologisk evolution. Steve Jones har valgt intet mindre end at genskrive Darwins Arternes Oprindelse - at bringe Darwin "up to date", som han formulerer det.
"Storhedsvanvid" og "helligbrøde" tænker man umiddelbart. Men ligesom de religiøse fundamentalister er Jones meget tro mod sin 'bibel', og som et andet bibelselskab er han derfor gået nøje til værks, og har bevaret både form og argumentation fra Darwins hovedværk, og blot opdateret kendsgerningerne, der understøtter argumentationen. I praksis har det dog betydet en radikal omskrivning af originalen, idet Darwin netop baserede sit værk - der både var henvendt til videnskabsmænd og lægfolk - på de mange observationer, han havde gjort sig gennem en lang karriere som naturhistoriker. Som Jones selv skriver i den indledende 14 sider lange undskyldning for at sit ambitiøse projekt:
"Logikken i Arternes Oprindelse er lige så kraftfuld i dag, som da den blev skrevet. Dens kendsgerninger er derimod 150 år gamle og efterlader mange huller, før dens sag kan betragtes som bevist. Alle - eller næsten alle - er nu blevet fyldt ud."
Evolutionen - live
Som en anden god vejarbejder bruger Steve Jones resten af de næsten 400 sider på at jævne hullerne ud med en lind strøm af resultater fra de sidste hundrede års biologisk forskning.
Det kunne let gå hen og blive en temmelig kedsommelig affære, når man allerede på forhånd ved 'hvem, der gjorde det'. Heldigvis for læserne er Jones ud over at være professor i genetik også en arv-og-miljø-benådet videnskabsformidler, som i adskillige bøger og tv-programmer har demonstreret et stort overblik over biologien kombineret med en inspirerende fortællelyst og -evne.
I Almost Like a Whale får man Steve Jones for fuld udblæsning: Side op og side ned øser han af sin viden om aids, ryper, hvaler, møl, antibiotikaresistens osv. osv. og demonstrerer, hvordan det alt sammen underbygger Darwins teori. Selv for en læser, der kender til mange af eksemplerne i forvejen, er det en fornøjelse at se en så konsekvent gennemgang af evolutionens 'grundregler'.
Særlig interessante er afsnittene om aids og antibiotikaresistens, da de er det nærmeste Jones kommer til en direkte konfrontation med kreationisterne.
Begge historier er eksempler på, hvordan vi har set evolutionen live, og ikke blot indirekte gennem palæontologien: De forskellige hiv-vira har ændret sig i takt med, at de har skiftet værtspopulationer, og en lang række bakterier har nu udviklet resistens overfor antibiotika, som de tidligere ikke kunne tåle.
"Selv for anti-evolutionister er aids bevis på arvegang med modifikation, fordi de kan se det ske," mener Jones.

Bedre på tv
Gode fortællinger om udviklingen af hiv-vira er dog næppe nok til at omvende fanatiske kreationister, og spørgsmålet er, om Steve Jones får rokket ved noget som helst med sin opdatering af Arternes Oprindelse. For at nå ud til alle tvivlerne skulle Jones nok ikke kun have opdateret alle eksemplerne i sin fremstilling, men også selve formen. Darwin selv valgte bevidst at skrive sin bog i en populær udgave, så han sikrede sig, at andre end den lille videnskabelige elite lyttede med.
Siden da er mediebilledet rykket ikke så lidt, og Almost Like a Whale ville gøre sig utrolig godt på tv. Og måske er det også tanken - fremgangsmåden først bog, så tv-serie har Jones i hvert tilfælde tidligere haft stor succes med.
Indtil det sker, må vi i Darwin-menigheden nøjes med at glæde os over en velskrevet bog, der giver en god gennemgang af alle de centrale temaer i evolutionsteorien, uden at stille kætterske spørgsmål til profetens værk.

*Steve Jones: Almost Like a Whale. The Origin of Species - Updated. Doubleday. 402 sider. 20£ eller 329 kroner hos Arnold Busck International Boghandel

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her