Læsetid: 6 min.

Døgnets nyheder

4. november 1999

80.000 savnes på Østtimor
*Lederen af den internationale militærstyrke i Østtimor, generalmajor Peter Cosgrove, sagde onsdag, at mindst 80.000 internt fordrevne østtimorere er forsvundet.
"Vi ved ikke, hvor disse mennersker befinder sig. Om de fortsat er i bjergene eller om de blot ikke er blevet lokaliseret Vi er ikke sikre," sagde Cosgrove på et pressemøde i Østtimors hovedstad, Dili.
Han sagde, at militærstyrken havde styr på, hvor omkring 720.000 østtimorere i dag befinder sig. Dette tal sammenholdes med de omkring 800.000 mennesker, der befandt sig i Østtimor, da området 30. august gennemførte en folkeafstemning om en løsrivelse fra Indonesien.

Post Danmark skal stå til regnskab
*Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) er overrasket over, at Post Danmark planlægger at erstatte 500 posthuse med postbutikker.
"Den melding kan virke drastisk, og jeg vil derfor indhente en redegørelse fra Post Danmark om de overvejelser, som virksomheden gør sig om fremtidens posthuse," siger trafikministeren.
Når hun har redegørelsen, vil hun sende den videre til Folketingets trafikudvalg.
Post Danmark vil lukke de mange posthuse, fordi antallet af giroindbetalinger falder voldsomt. De er rygraden i det landsdækkende net af posthuse.

'Miljøgarantien er god nok'
*Miljøgarantien er god nok, og den ændring, der blev foretaget af den i Amsterdamtraktaten, var en klar forbedring.
Det understregede statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) flere gange, da han onsdag i Folketingets spørgetid besvarede spørgsmål fra Enhedslistens EU-ordfører, Keld Albrechtsen.
I sidste uge fik Danmark afslag på at bruge miljøgarantien til at opretholde et lavere loft for tilsætningsstofferne nitrat, nitrit og sulfit end resten af EU, og blandt andet på den baggrund mener Keld Albrechtsen, at garantien er for ringe. Han opfordrede regeringen til at få lavet en udredning af miljøgarantiens betydning for at få nogle konkrete vurderinger at diskutere ud fra.
"Det kunne man godt, hvis der var et behov for det, men der er tale om en række klare forbedringer. En teknisk ekspertudredning er ikke nogen løsning, men vi er til hver en tid parat til at tage en politisk debat om miljøgarantien," svarede Poul Nyrup Rasmussen.

Voldsomme kampe på Sri Lanka
*Sri Lankas forsvarsministerium oplyste onsdag, at 59 soldater og 63 oprørere fra De tamilske Tigre blev dræbt i svære kampe i den nordlige del af landet, hvor oprørerne hævder at have indtaget et kasernekompleks.
"Det er blevet bekræftet, at foreløbig 59 sikkerhedssoldater er blevet dræbt og 182 kvæstet under konfrontationen," hed det i en ministeriel udtalelse.

Dyb mistillid til DR's ledelse
*På et orienteringsmøde i Radiohuset onsdag formiddag accepterede journalisterne på DR's regionaler resultatet af et forhandlingsmøde mellem DR-ledelsen og Dansk Journalistforbund tirsdag aften.
Ledelsen har accepteret medarbejdernes krav om, at det skal være muligt at samle tidskompensation for natarbejde til hele arbejdsdage.
Til gengæld måtte medarbejderne give nogle indrømmelser omkring løn- og ansættelsesforhold for kontraktansatte medarbejdere, der bliver ansat i en fast stilling.
Formanden for Journalistgruppen Morten Uhrenholdt understreger, at den indgåede aftale ikke med et slag har genoprettet medarbejdernes tillid til DR-ledelsen.
"Vi er stadig meget skeptiske over for ledelsen. Nu må den vise, at den mener det alvorligt, når den siger, at den ønsker at forbedre samarbejdet med medarbejderne. Jeg håber, at ledelsen med det her har fået en lærestreg og forstået, at deres ridefoged-manerer ikke går over for os," siger Morten Uhrenholdt.

Falun Gong demonstrerer igen
*Tilhængerne af den forbudte åndelige bevægelse Falun Gong genoptog onsdag deres kampagne med civil ulydighed på Den Himmelske Freds Plads. Det skete samtidig med, at Kina forberedte sig på at byde den tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, velkommen til Beijing.
Det virkede dog som om, at det havde tyndet ud i antallet af demonstranter sammenlignet med sidste uge, da hundredevis af medlemmer af Falun Gong stilfærdigt mødtes på pladsen for at protestere mod en regeringsbeslutning om at forbyde bevægelsen. Men politiet anholdt mindst seks medlemmer af Falun Gong blot 100 meter fra Folkets Store Hal, hvor Schröder ifølge planen torsdag skal deltage i en velkomstceremoni.

Ejendom er en menneskeret
*Den græske eks-kong Konstantin har ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg foreløbig fået medhold i, at han har ret til sin families ejendom i Grækenland.
Ved førstebehandling vedtog Menneskerettighedsdomstolen, at den tidligere konge har ret til sit krav på kongefamiliens besiddelser. En endelig afgørelse ventes dog først i det nye år. Den græske stat vil overtage kongefamiliens besiddelser ud fra den logiske betragtning, at når der ikke længere er kongedømme i landet, er der heller ingen kongelig ejendom.

Krav om frihedsstraf i Promsag
*Den 48-årige tidligere direktør for det konkursramte kemikaliefirma H&C Prom Kemi, Henrik Prom, skal idømmes frihedsstraf for overtrædelse af miljøloven og affaldsbekendtgørelsen. Altså hvis det står til anklageren i en ankesag mod selskabet og Henrik Prom.
Ankesagen blev onsdag indledt i Østre Landsret, hvor anklageren, Henrik Holm Nielsen, krævede både firmaet og Henrik Prom dømt i fuldt omfang efter anklageskriftet, nemlig manglende bortskaffelse af kemikalieaffald og manglende rensning af spildevand fra kemikaliefabrikkens grund i Viemose på Sydsjælland.
I byretten i Vordingborg blev både selskabet og Henrik Prom stort set frifundet for de otte anklagepunkter. Kun i to af dem blev de delvist dømt og pålagt bøder på hver 8.000 kr.

Elgjægere lider af Tinnitus
*Næsten halvdelen af alle svenske elgjægere lider af høreskader efter skudstøj, skriver Dagens Nyheter.
En hørespcialist har undersøgt en gruppe af Sveriges 270.000 jægere, og det har vist sig, at hver femte lider af tinnitus. November er højsæson for elgjagt, og de færreste jægere tænker på at bruge høreværn. Hvem tænker på elgene? Og hvorfor mon de flygter til Danmark.

USA lover at ophæve sanktioner
*Under pres fra den serbiske opposition vil USA hæve de økonomiske sanktioner mod Milosevic-styret. Betingelsen er at, der i den nære fremtid bliver afholdt frie valg i Serbien. Hidtil havde Clinton-regeringens politik været, at sanktionerne ville fortsætte, så længe præsident Slobodan Milosevic er ved magten. Skiftet i den amerikanske holdning skyldes et løfte fra oppositionsgrupper om at udvise enhed. Meningsmålinger forudser i det tilfælde et nederlag til Milosevic og hans allierede. Hvis han mod forventning vinder, vil USA påstå valgsvindel og fastholde sanktionerne, siger en regeringstalsmand til New York Times burch

Motzfeldts udspil
*Grønlands landsstyreformand Jonathan Motzfeldt har under visse betingelser givet grønt lys for, at USA kan bruge Thule-basen til et omstridt missilforsvar. Med den udmelding har Grønland mere eller mindre sikret sig en plads ved forhandlingsbordet, der ikke tidligere har været Grønland forundtNyhedsnalyse her på siden

Rusland fastholder kurs i Tjetjenien trods kritik
*Ruslands præsident Boris Jeltsin hastede onsdag uden varsel tilbage til Moskva fra sin ferie i Sotji ved Sortehavet for at mødes med ministerpræsident Vladimir Putin.
Det skete dagen, efter at den russiske regeringschef blev udsat for hård international kritik for den russiske krigsførsel i Tjetjenien. På samme tid mødtes Putin med repræsentanter fra Den Internationale Valutafond (IMF) for at overtale fonden til at genoptage de indstillede låneudbetalinger til Rusland.
Men henstillingerne til Rusland fra den amerikanske regering så onsdag ud til at falde på ufrugtbar jord, da forsvarsminister Igor Sergejev gav et klart varsel om, at det russiske militær står foran et angreb på Tjetjeniens hovedby, Grosnij.
Rusland har "planer om at befri ikke kun Grosnij for terroristerne, men hele Tjetjenien", sagde Sergejev under et besøg i Centralasien: "Den opgave er vi blevet stillet. Den opgave skal klares, og vi har præsidentens opbakning," tilføjede den russiske forsvarsminister.
Ifølge iagttagere betyder den russiske krigsførsel i Tjetjenien og den tiltagende flygtningestrøm, at Valutafonden befinder sig under tiltagende pres for at opretholde indefrysningen af yderligere milliardlån til den betrængte russiske økonomi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her