Læsetid: 5 min.

DOverblik

9. november 1999

Nyrup fordømmer uro på Nørrebro
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen tager skarpt afstand fra søndagens optøjer på Nørrebro.
"Jeg kan næsten ikke udtrykke, hvor skarpt jeg tager afstand fra de begivenheder. Jeg kan ikke forestille mig noget, der er mere fjernt fra, hvad jeg opfatter som demokrati og et dansk velfungerende samfund," siger statsministeren.
Han har været i løbende kontakt mandag med justitsminister Frank Jensen (S) og er enig med ham i, at det rigtige nu er at få en rapport fra politiet om begivenhederne, og at politiet tager skridt til at få fat på de ansvarlige for optøjerne.
"Vi skal have sagen grebet ordentlig an, bakke op om politiets indgreb og sørge for, at de, der har ansvar for disse forfærdelige begivenheder, bliver gjort ansvarlige ved rette instans," siger statsministeren.
Leder og artikel på forsiden og tema side 4 og 5

Krenz idømt fængselsstraf
*Den sidste af DDR's stats-og partichefer, Egon Krenz, skal seks og et halvt år i fængsel på grund af hans medansvar for drab på DDR-flygtninge, fastslog en appeldomstol i Leipzig mandag - dagen før 10-årsdagen for Berlinmurens fald.
Også de to tidligere medlemmer af DDRs politbureau, Günter Schabowski og Günter Kleiber, skal afsone deres fængselsstraffe på tre års fængsel, hed det i dommene fra domstolen.
Artikel på forsiden og tema side 3

Dårlig sikkerhed på Japans atomanlæg
*15 ud af Japans 17 atomoparbejdningsanlæg har sikkerhedsmangler for arbejderne, fremgår det af en ny rapport fra det japanske arbejdsministerium, som har haft arbejdstilsynet ude for at se sikkerhedsforhold og arbejdsmiljø igennem på de pågældende anlæg.
Arbejdsministeriet har gennemført undersøgelser på 17 af Japans største atomoparbejdningsanlæg. Atomkraftværker er ikke med i undersøgelsen, der blev sat i gang efter den store atomulykke i september .
"På kun to ud af de 17 anlæg var der ikke problemer med sundheds- og sikkerhedskontrol-systemerne, der bl.a. går ud på at tjekke de radioaktive niveauer og få besøg af bedriftslæger," hedder det i rapporten.
Arbejdsministeriet gik i aktion efter atomulykken den 30. september på det privatejede uranoparbejdningsanlæg JCO Co. Ltd. i Tokaimura, der ligger ca. 120 km nord for Tokyo.

Millioner i Afrika trues af sult
*To år efter at oversvømmelserne efter El Nino kostede tusinder af mennesker livet og medførte omfattende ødelæggelser på Afrikas Horn, er lillesøsteren La Nina godt i gang med at ødelægge høsten i regionen og truer millioner af mennesker med sult.
Vejrfænomenet La Nina - der afkøler havets overflade og mindsker nedbøren - forårsager tørke i hele Østafrika og på Afrikas Horn.
Kun en massiv hjælpeindsats kan forhindre en egentlig katastrofe.
FN skønner, at næsten syv millioner mennesker alene i Etiopien er afhængige af fødevarehjælp, hvis de skal overleve. Yderligere en mio. mennesker er truet af sult i Somalia.

Milliardsvind fra EU's kasser
*Svind og uregelmæssigheder i milliardklassen er fortsat et stort problem i EU's budget. Blot for 1998-budgettet har EU's revisionskontrol afsløret beløb for omkring 35 milliarder kroner, der ikke er bogført korrekt.
Den nuværende EU-Kommission siger i en erklæring, at problemerne er arvet fra de tidligere kommissærer.
EU-kommissionen erkendte dermed mandag, at en rapport for 1998-udgifterne i EU indeholder "alvorlig kritik", men at komissionen arbejder med at løse de problemer, som væltede den tidligere EU-Komission, skriver Reuter.
En række europæiske aviser beskrev mandag enkeltheder fra et foreløbigt udkast til 1998-udgaven af den årlige rapport fra EU's revisionsret. Rapporten offentliggøres 16. november.
Ifølge rapporter i de svenske medier mandag har revisorerne fundet tab eller fejlagtige udbetalinger i milliardklassen - udbetalinger der fører tilbage til den tidligere EU-kommission. Kommissionen måtte træde tilbage i marts efter en skandale, der omfattede svindel og begunstigelse af venner for EU-penge.

Sprøjtegift påvirker fertiliteten
*Jo mere kvindelige gartnere er i berøring med sprøjtegift, jo længere er de om at blive gravide.
Det viser en undersøgelse, læge, ph.d. Annette Abell, Århus Amt, har lavet. Undersøgelsen, der offentliggøres i det kommende nummer af tidsskriftet Scandinavian Journal of Work, Environment and Health, viser et klart mønster. Kvindelige gartnere, der omgås giftene intensivt, er næsten dobbelt så længe om at blive gravide som dem, der beskytter sig, eller bare arbejder meget mindre med bekæmpelsesmidlerne, skriver Berlingske Tidende mandag. Forskerne med Abell i spidsen har interviewet omkring 500 kvindelige gartnere.

Jordskælv ryster Afghanistan
*Et kraftigt jordskælv, der blev målt til 6,5 på Richter-skalaen, ramte mandag det nordøstlige Afghanistan.
Skælvet ramte også det nordlige Pakistan og Indien. Der var ingen umiddelbare rapporter om ødelæggelser og tilskadekomne i Afghanistan, men folk i området gør opmærksom på, at rapporter om skader i området tidligst vil nå frem tirsdag.

111 sektmedlemmer anholdt
*Kinesisk politi har formelt anholdt 111 medlemmer af den forbudte åndelige Falungong-bevægelse. Medlemmerne er anklaget for en række lovovertrædelser, bl.a. tyveri af statshemmeligheder, meddelte en regeringstalsmand mandag. Anklagerne om tyveri af statshemmeligheder kan betyde dødsstraf, hvis de kendes skyldige .

Løve vender tilbage efter tres års ferie
*Danmark har leveret en antik løve tilbage til det nordlige Syrien - 60 år efter, at løven blev bragt til Danmark, sagde direktøren for Hama Museet, Abdel Razaq Zaqzuq, til det franske nyhedsbureau, AFP, mandag.
"Det unikke stykkes tilbagevenden til museet i Hama er et tegn på venskab mellem Danmark og Syrien," sagde Zaqzuq.
Løven prydede en gang et aramæisk palads, der blev ødelagt af det daværende Assyriens kong Sargon II i 720 før Kristus. Løven blev fundet af et hold danske arkæologer, der udgravede Hama-regionen i 1931-1938. Løven blev restaureret og udstillet på Nationalmuseet i København. Efter tres års ferie i Danmark er løven nu tilbage i vante omgivelser.

Vinteren kan koste nye ofre i Kosovo
*Den første sne er faldet over Kosovos bjerge, og nødhjælpsorganisationerne appelerer nu om hjælp til de mange tusinde mennesker, der forventes at søge mod de store byer.
"Frosten er ved at bide sig fast, og i landsbyerne, hvor ødelæggelserne har været værst, er folk hårdt ramt af vinteren. Vi frygter en flygtningestrøm fra bjergene ned i byerne, hvis ikke vi gør en ekstraordinær indsats nu," siger advokat Thorkild Høyer, der i september blev ansat af Folkekirkens Nødhjælp til at lede kirkernes indsats i Kosovo gennem kirkernes internationale nødhjælpsorganisation, ACT.
Han er i Danmark for at bede udviklingsminister Jan Trøjborg om fem mio. kroner til kriseplanen.
I værste fald ventes en menneskemængde på op mod 200.000 at søge ned mod byerne, især mod hovedbyen Pristina, hvor indbyggertallet i forvejen er fordoblet siden krigen.
"Byerne er i forvejen meget overbelastede, og kommer der yderligere folk til byområderne, frygter vi, at byerne kan bryde sammen," siger Thorkild Høyer.
Kriseplanen indebærer blandt andet opførelsen af 1000 præfabrikerede hytter, der akut kan give 5-6.000 mennesker ly for vinteren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu