Læsetid: 2 min.

EU går til angreb på Grøn Cecil

1. november 1999

EU-Kommissionen vil forbyde salg af cigaretter til unge under 16 år og lavere grænser for tjæreindhold. Grøn Cecil er i fare

Bruxelles - Det skal være forbudt at sælge tobak til unge under 16 år, hvis det står til EU's sundhedskommissær David Byrne. Han vil i starten af november fremlægge forslag til EU-regler på området, der efter Informations oplysninger allerede skal behandles på et sundhedsministermøde den 18. november.
Forslaget vil også indeholde krav om yderligere nedsættelse af tjæreindholdet i cigaretter fra de nuværende EU-krav om maksimalt 12 mg til 10 mg, samtidig skal der også sættes grænser for indholdet af nikotin.
Danmark har i det såkaldte folkesundhedprogram fra maj måned sat det mål at få undersøgt andre EU-landes erfaringer med aldersgrænser for tobak. I dag har Danmark ingen aldersgrænse, mens en række EU-lande har sat 16 år som grænse. EU-forslaget vil dog ikke forhindre noget land i at sætte en endnu lavere grænse. Sundhedsminister Carsten Koch ville ikke kommentere Kommissionens forslag, der endnu ikke er officielt fremsat.

Glimrede idé
Direktør i Skandinavisk Tobaks Kompagni, Jørgen Tandrup, siger:
"Forslaget er en glimrende idé. Vi har ikke noget problem med aldersgrænser. Rygning er en voksenvane."
I dag er det kun de såkaldte full flavor mærker, der vil blive ramt af en ny tjæregrænse. Det er bl.a. Grøn Cecil, Kings, Rød Prince og Rød Look.
"For filtercigaretterne er det ikke noget problem. Der kan vi blot ændre på ventilationsgraden i filtret, og papirets porøsitet. Men for cigaretter uden filter er vi nødt til, at ændre tobaksblandingen. Det er et stadig større problem, for det ender med at blive en anden Grøn Cecil," siger Jørgen Tandrup. Siden man første gang i 1957 begyndte, at skære i tjæreindholdet, er en cigaret som Rød Prince faldet fra 37 mg til 12 mg.
EU-forslaget vil også sætte skrappere begrænsninger for placeringen af cigaretautomater på steder, hvor unge færdes, advarslerne på pakkerne skal gøres endnu tydeligere, og endelig vil man helt forbyde tyggetobakken.
Hvis forslaget vedtages vil det være endnu et slag for tobaksindustrien, der er blevet underlagt et EU-reklameforbud, der træder i kraft i 2001.
Kommissæren skal have støtte i Europa-parlamentet og i Ministerrådet. Ifølge EU-tal døde lige under en million mennesker i 1995 af rygerelateret kræft i EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her