Læsetid: 2 min.

EU vil give de ældre en hånd

23. november 1999

Ny EU-direktiver giver for første gang ældre og handicappede danskere en lovfæstet beskyttelse mod diskrimination

BRUXELLES - EU-Kommissionen kommer torsdag med nye forslag til EU-direktiver, der for første gang vil tvinge alle 15 lande til at indføre love mod diskrimination på arbejdsmarkedet.
Det drejer sig om forbud mod diskrimination på grund af race, tro, etnisk oprindelse, sexuel orientering, alder og handicap. De to sidste områder repræsenterer et fremskridt for danske handicappede og ældre, der i dag ikke har nogen beskyttelse i dansk lovgivning.
Olav Felbo fra Ældre Sagen er meget tilfreds med, at der nu sker noget på området: "Men jeg synes, det er ærgerligt, at Danmark ikke kom først med den lovgivning, der nu bliver presset igennem med EU's hjælp. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har presset på i en række år, men holdningen fra danske politikere er præget af, at man ikke tror på, at diskrimination mod ældre kan løses ved lov," siger Feldbo til Information.

Politisk signal
Han lægger ikke alene vægt på det politiske signal, man udsender med en lov. Han mener også, at et forbud, vil stille Ældre Sagens stærkere, når den i konkrete sager kæmper mod diskrimination.
Feldbo nævner som eksempel Ældre Sagens kamp mod en række danske hospitaler, der til behandlingen af apopleksi, blødninger og blodpropper i hjernen, havde indført kriterier, der betød, at personer over 65 eller 70 år ikke fik intensiv behandling hurtigst muligt, men røg på almindelig medicinsk afdeling.
Yngre personer kom derimod i intensiv behandling med det samme, hvilket reducerer risikoen for alvorlige hjerneskader.
"Vi har siden 1993 kæmpet en lang kamp for ligeret. Nu er vi nået frem til, at det alene skal være behandlingsperspektivet, og ikke patientens alder, der afgør hospitalernes valg. Men der er fortsat ting, der peger på, at ældre diskrimineres i apopleksi-behandlingen. Med den type sager, vil vi i fremtiden stå meget stærkere med en klar opbakning i loven," siger Feldbo.
Retspolitisk ordfører fra SF, Anne Baastrup, har ikke noget problem med, at det er EU, og ikke Folketinget, der presser udviklingen fremad:
"Mit synspunkt er, at vi skal skabe bedre kår de ældre og de handicappede, og hvis det er EU, der skal til, for at det sker, så er det helt fint. Vi har jo før set det samme med ligestillingsdirektivet fra EU," siger Anne Bastrup.
EU-direktiverne har form at såkaldte rammedirektiver, hvilket vil sige, at der alene er tale om en mere overordnet fastlæggelse af de principper, som de 15 EU-lande, skal beskytte ved at indføre nationale anti-diskriminationslove på de nævnte områder.
De fleste EU-lande har love, der beskytter mod diskrimination begrundet i race og religion, medens det kun er et fåtal, der omfatter sexuel orientering, alder og handicap. Grækenland og Portugal har ingen beskyttelse i loven overhovedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her