*Tina Turner synger et af sine senere hits, We Don't
Need Another Hero, i denne ombæring nummer tre af 80'ernes store australske succes-serie om Mad Max. Turner spiller Aunty Entity, lederskikkelse i skrotbyen Bartertown, men den reelle magt udøves af dværgen Master Blaster, som i virkeligheden er en kæmpe, som i virkeligheden er et retarderet barn. - Vi er i en barsk, øde verden efter Den Store
Atomkrig, og her færdes Mel Gibsons Mad Max som en cowboy på prærien. Han hyres af Aunt Entity til at bekæmpe Master Blaster, og de duellerer under en 'tordenkuppel', i hvis fletværk Bartertowns indbyggere hænger og danner en kæmpemæssig levende osteklokke over kombattanterne. - Den scene gør uafviselig virkning i en apokalyptisk pop-vision, der som helhed fremtræder som en blanding af tegneserie-science fiction, western og biker-film. Også den by af vilde børn som Mad Max optages i, et veritabelt stenaldersamfund, er blandt filmens ganske fantasifuldt udførte set pieces. Som actionhistorie er filmen måske ikke helt så muskuløs som sine to forgængere, men yndere af kulørt effekt-fyrværkeri og fandenivoldsk humor vil næppe føle skuffet. Og så har den jo Mel Gibson som en action-helt de luxe, der i høj grad også kan spille komedie. Instruktør er - som de to foregående gange - George Miller (assisteret af George Ogilvie). Miller skulle selvfølgelig til Hollywood efter sin Mad Max-succes, men det var først, da han små ti år senere vendte næsen hjem igen, at han fandt en guldåre down under: den charmerende og stilfornyende serie om grisen Babe og dens meritter.
Mad Max Beyond Thunderdome/ Mad Max i tordenkuplen. DR 1, fredag kl. 22.15-00.00
*Bette Midler, Goldie Hawn og Diane Keaton i samme film - det kan ikke være helt kedeligt, og Ekskonernes klub fra 1996 har da også sine gode grin, selv om der er lidt for langt imellem dem. Det er hævn-farce, hvor de tre damer gør op med feje ægtemænd, der har svigtet dem til fordel for unge smarte sild. - Også andre veteraner prøver at live op på filmugen. George Roy Hill instruerede engang Butch Cassidy and the Sundance Kid, Jeffrey Boam har skrevet Indiana Jones og det sidste korstog. Og de to erfarne herrer udsendte i '88 en mere beskeden komedie, hvor Chevy Chase lægger de værste fjollerier på hylden i rollen som en sportsjournalist, der slår sig ned på landet for at skrive Den Store Roman. Og så får han selvfølgelig revideret sine lidt for romantiske forestillinger om landlig idyl. - Vil man slå benene op i sofaen i totalt afslapningskoks, er dette måske lige filmen, man har ventet på. Et tredje respekteret navn står i øvrigt bag kameraet - Milos Formans faste fotograf Miroslav Ondricek.
The First Wives Club/Ekskonernes klub. TvDanmark, fredag kl. 20.00-21.50
Funny Farm/Den tossede farm. TV2, lørdag kl. 21.15-22.55
*Dirch Passer var gennem hele karrieren både gudbenådet og forbandet med sin kendte, højst specielle crazy-facon - en stil, det tilsyneladende kostede ham smertefuld selvbeherskelse at aflægge på film, hvor den ikke altid virkede så befriende morsom som på teatret. Måske frygtede Passer inderst inde at blive kedelig 'som sig selv' og gav den derfor ofte en spand kul for meget på film. I filmkarrierens første halvdel er der dog flere eksempler på, hvordan han med held lægger bånd på sig selv og spiller komedie i stedet for farce. I Erik Ballings komedie Hvis lille pige er du? fra '63 lægger han på instruktørens indtrængende opfordring de skøre manerer til side og satser i stedet på det pudsige og kært rørende som en meget sky og moderdomineret ung skibsreder, som endnu ikke har gjort erfaringer med kvinder. Det er Ghita Nørbys sekretær, som har udset sig ham som et lukrativt ægteskabsbytte - hun er blevet træt af den hektiske, økonomisk udsigtsløse ungkarlepige-tilværelse. - Spøgen er spinkel, men meget sikkert turneret og pointeret af Balling, som gang på gang skæver til sin mester Ernst Lubitsch, når han folder den lille intrige ironisk ud. Og med fint beregnede, små gags og sødt fortabte miner yder Passer en af sine bedste filmpræstationer som den enfoldige rigmand, der selvfølgelig betages voldsomt af den charmerende, men beregnende Ghita. Balling komplimenterede ham senere for hans ærlige forsøg og beklagede, at det ikke vandt større folkeyndest. - I biroller ses bl. a. Maria Garland, Johannes Meyer og Birgitte Federspiel.
Hvis lille pige er du? DR 1, lørdag kl. 21.00-22.35
*Jaye Davidson er den centrale medvirkende i Neil Jordans hypnotiserende og ægte udfordrende spændings- og kærlighedsdrama fra '92. Men præcis hvilken rolle denne skuespiller (som siden kun har medvirket i Stargate året efter) har i plottet, skal ikke røbes, for hvorfor berøve seere en overraskelses-effekt, der virkelig batter. - Det er Stephen Rea, som har hovedrollen (hans bedste) som den desillusionerede IRA-aktivist, der lærer en af sine engelske fanger (Forest Whitaker) så godt af kende, at han vægrer sig ved at dræbe ham. Rea opsøger englænderens efterladte kæreste, og det bliver til en forelskelse, der med et mildt ord vender op og ned på hans tilværelse. - Hvad filmen egentlig handler om, er ikke sådan at sammenfatte i få ord: tyngende skyld, erotisk besættelse, retningsløs fanatisme, fælder, der klapper, og nye verdener, som åbner sig. Det giver alt sammen kun vage antydninger om en forførerisk filmoplevelse, der genremæssigt befinder sig et frugtbart sted mellem amerikansk kriminel noir-inspiration og psykologisk dybdeboring af mere europæisk tilsnit. Neil Jordan fik fortjent en Oscar for sit originalmanuskript. Udover Stephen Rea, Forest Whitaker og Jaye Davidson (en stærk trekant) medvirker Miranda Richardson, Adrian Dunbar og - ikke at forglemme - Jim Broadbent som en bartender, der rendyrker kunsten at sende vidende blikke.
The Crying Game. DR 2, søndag kl. 20.45-22.30