Læsetid: 2 min.

Finanslovs-forhandling pr. telefon

25. november 1999

Intense telefonkontakter førte i går ikke til yderligere forhandlinger om finansloven.
CD's mægling i politiforhandinger bliver afvist

Regeringen har svære problemer med at få finanslovsforhandlingerne til at gå op. To dage før regeringens egen uofficielle deadline, er det stadig svært at se, hvordan kerneproblemerne omkring politi, trafik og voksen/efteruddannelse skal løses.
Derfor var der i går intense telefondiskussioner på alle niveauer mellem de enkelte partiernes ordførere, ministre og partiledere. Men det bragte ved redaktionens slutning ikke nogen afklaring eller grundlag for egentlige forhandlinger i går.
Et enkelt lille møde blev det til. Sidst på eftermiddagen mødtes regeringen med ordførerne fra CD og Kristeligt Folkeparti om voksen- og efteruddannelse. Men der var kun tale om en afklaring af regeringens forslag.
Uenigheden på dette område handler om, hvordan voksen/efteruddannelser for fremtiden skal finansieres. Regeringen ønsker, at en central fond - Arbejdsmarkedets UddannelsesFinansiering (AUF) - skal bestyre pengekassen for en stor del af uddannelserne. Staten skal betale den største del af udgifterne under AUF - omkring 3,5 milliarder. Men en lille del - muligvis et par hundrede millioner kroner oveni - skal betales af virksomhederne.
Regeringen vil have, at alle virksomheder betaler til fonden. Beløbet fastsættes efter, hvor mange ansatte virksomheden har. Det vil hverken Dansk Arbejdsgiverforening, V eller K acceptere. Det er en ekstra skat på medarbejdere, indvender de.
CD er ikke helt så afvisende. Men partiet vil nødigt tage medansvar for et forlig, der ikke omfatter flere af de borgerlige partier, forklarer partiets ordfører, Susanne Clemensen:
"Uden dem vil det være svært at få opbakning fra arbejdsgiverne til voksen- og efteruddannelser. Og det vil være uheldigt," siger hun.
Derfor har CD fremsat et mæglingsforslag, hvor virksomhederne betaler i forhold til, hvor mange efteruddannelsestimer, de har brugt til medarbejdere.
V og K har foreløbigt udtrykt sig positivt om CD's forslag. Regeringen har endnu ikke givet sin mening til kende.

Gummipenge
CD prøver sig også som mægler i striden om et nyt forlig om politiet. Tirsdag brød forhandlingerne sammen for anden gang.
Regeringen, SF og de borgerlige er nogenlunde enige om, at der skal findes 2,3 milliarder kroner ekstra til politiet over de næste fire år. Pengene skal særligt bruges til mere nærpoliti, flere betjente på gaden og mere kriminalitetsforebyggende arbejde.
Regeringen vil finde de nødvendige 575 mio. kr. om året via afgiftsforhøjelser. Men Venstre og konservative vil ikke acceptere regeringens forslag. De er i stedet kommet med forslag til besparelser på andre områder.
Det er alt for stejlt, mener CD's Mimi Jakobsen, der særligt langer ud efter Venstre. Deres spareforslag handler om "gummipenge", mener hun: "Vil man have mere, så må man også være parat til at give sig. Det føler vi, at Venstre ikke har været."
Men CD's bestræbelser har hidtil ikke haft meget held. Venstres Anders Fogh Rasmussen, fastholder, at Lykketoft forhindrer et forlig om politiet.
"Vi mødte op tirsdag med en liste over spareforslag, der fuldstændig kunne finansiere alle de udgifter, der følger af et politiforlig. Men Lykketoft var fuldstændig afvisende," siger Anders Fogh Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her