Læsetid: 2 min.

Der findes et alternativ til fri heroin

4. november 1999

Heroinforsøg til narkomaner bliver næppe en realitet, men der findes et alternativ

Hvorfor vælge dyrt importeret heroin, når dansk produceret metadon i koncentreret sprøjteform har den samme effekt.
Ambulatoriet 'Stæren' på Nørrebro i København har i et forsøgsprojekt gennem ni måneder givet en gruppe af de hårdest belastede narkomaner mulighed for at fixe koncentreret metadon. Det har ifølge evaluator og lektor ved Den Sociale Højskole Allan Bang Christensen været en succes, som han mener bør forsøges på landsplan.
"Samtlige deltagere i projektet har haft et markant udbytte af det, og det gælder også de, der droppede ud undervejs," siger han.
Et forslag om heroin-forsøg til de hårdest belastede narkomaner fik igår det nærmeste man på nuværende tidspunkt kan komme et dødstød. Sundhedsminister Carsten Koch (S) meddelte, at regeringen ikke kan anbefale forsøget, men at han derimod ikke er imod forsøg med metadon i sprøjteform.

Det næstbedste
"Det er ærgerligt, at modet svigter sundhedsministeren. Men det er klart, at vi så må gå andre veje," siger socialudvalgsformand Villy Søvndal (SF), der har fremsat foreslaget om heroinforsøg, der skal behandles i folketinget inden jul. Han mener dog, at projektet med metadon i sprøjteform er et godt bud på et alternativ.
"Det er det næstbedste efter heroin-forsøget," siger Villy Søvndal.
Formand for regeringens Narkotikaråd, dr. med. Preben Brandt mener ligesom Villy Søvndal, at det er ærgerligt, at heroin-forsøget nu ser ud til ikke at blive en realitet.
"Fagligt er det en forkert beslutning," siger han og bakkes op af sygeplejerske Charlotte Fich i Mariatjenesten på Vesterbro.
"Vi vil nok komme til at se fortsat høje dødstal - cirka en om dagen," siger hun.
"Heroin er 'dronningen' blandt alle stoffer, og derfor vil den kunne bruges som lokkemad for nogle af de narkomaner, vi ikke får fat i gennem metadon," forklarer Charlotte Fich.
Hun mener, at det er vigtigt, at der er en bred vifte af muligheder, så man kan få fat i så mange af misbrugerne som muligt.

Samme effekt
På ambulatoriet 'Stæren' er leder Anders Frederiksen dog ikke bekymret for sundhedsministerens afvisning af heroin-forsøget. Han mener, at ambulatoriets forsøg viser, at der er lige så gode muligheder for at forbedre livsvilkårene for de hårdest narkomaner med metadon.
"Samtlige deltagere i projektet fik det både helbredsmæssigt, socialt og økonomisk bedre," siger han.
Charlotte Fich mener at forsøgsprojektet i 'Stæren,' er et godt alternativ, hvis heroin-forsøget ikke går igennem.
"Det var helt tydeligt, at projektet betød færre bylder, sår og ulykker. Det skal absolut prøves," siger hun.
Der er også en anden god grund til at lave forsøg med metadon i mere koncentreret form, mener Allan Bang Christensen.
"Det har fuldt ud den samme effekt som heroin, og derudover er der en række sidegevinster," siger han.
Virkningen af heroin er skyllet ud i løbet af seks timer og skal derfor gives flere gange om dagen. På metadon kan misbrugerne ifølge Allan Bang Christensen nøjes med et enkelt fix i døgnet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her