Læsetid: 3 min.

Fisseflok og bogorme

20. november 1999

I går åbnede den ottende bogmesse i Forum i København

Bøger nok
Folk stimler sammen ved døren. De vil inden for. Alle sammen. Til mødet.
Åben Scene i Forum viser sig denne fredag formiddag lidt i strid med sit eget navn. Bag navnet gemmer sig et meget mørkt og tillukket rum, hvor samtlige af de omkring 80 stolepladser modtager numser på rekordtid.
Resten af publikum står bagest i det aflange lokale, skulder ved skulder, og et par midaldrende damer har sat sig på gulvet i gangen, hvor de lytter med.
Journalisten søger at vride og dreje sig gennem hoben, nysgerrig efter hvilke hemmeligheder rummet vil afsløre. Det er tydeligvis messens første store attraktion, det her. Måske en kendt, udenlandsk forfatter. Eller en vigtig prisuddeling.
Men nej. Ingen af delene. Mødets tema er... den kommende bibliotekslov - har vi råd? Ved nærmere eftersyn ligner de fleste blandt publikum også bibliotekarer - hvis man kan sige det.

Fisseflokken turnerer
Som ovenstående eksempel antyder, byder den ottende bogmesse i Forum på andet end blot udstilling af bøger. Men tag ikke fejl - et møde om udlån af bøger ligger generelt meget langt fra messens omdrejningspunkt, nemlig bogsalg.
Der skal en del knitrende sedler på bordet, hvis man ønsker at hjembringe andet end rene minder eller det hav af brochurer og boglister, man som gæst får spyttet i hovedet af de utallige forlag, mens man vandrer stille rundt.
Også de landsdækkende aviser har indset messens markedsværdi, og store dele af deres arméer af unge sælgere vandrer hvileløst rundt bevæbnet til tænderne med gratisaviser.
En andet ungt menneske vandrer ligeledes rundt og mødes af måbende blikke og halvskjulte fnis. Et såkaldt sandwich-skilt dækker hans ryg og mave:
"Kom og se Fisseflokken på stand 150," står der, med henvisning til en meget omtalt bog, der netop denne fredag udkommer på Informations Forlag.
En del kommenterer det faktum, at bæreren af dette skilt tilhører det mandlige køn.
"Drenge og piger behøver ikke nødvendigvis at være så forskellige," forsvarer han sig.

Debutantpris
Sidste år var der 28.000 gæster i Forum, og der er ingen grund til at tro, at billetsalget skulle gå ringere i år.
Allerede klokken 11.00, en time efter den officielle åbning, lægger Forum jord til et mylder af bogorme.
Den første stand til højre neden for indgangstrappen har nummer 159 - og man fornemmer som gæst øjeblikkeligt messens rumfang.
Det hele foregår i skøn harmoni og med store smil, og repræsentanter fra bogbranchen har nu hele tre dage til at hylde sig selv og hinanden.
Hyldet blev også den unge forfatter Christian Jungersen, der ved åbningsceremonien modtog Forums Debutantpris. Han fik prisen af formanden for bedømmelsesudvalget, Mona Larsen, der kaldte hans debutbog Krat for et labyrintisk psykodrama. Det sagde han tak for.

Samtale-oaser
Ind imellem forlagenes udstillinger er presset små scener med rækker af opstillede klapstole til publikum. Her interviewes de forskellige forfattere af kolleger eller journalister.
Scenerne og klapstolene tilbyder - udover de litterært baserede samtalers indholdsmæssige værdi - oaser, hvor øjne og ben kan hvile, mens ørerne overtager arbejdet med at lytte.
Og det kan man som gæst hurtigt få brug for. Det er som om ens øjne farer vild i de mange bøger. Der er næsten for meget litteratur udstillet til, at man kan fokusere på og koncentrere sig om et enkelt værk. Det visuelle bombardement er massivt.
Samtidig gør Forums luft noget ved øjnene. De bliver trætte og tunge af cigaretrøg og mangel på frisk luft, og varmegraderne stiger med samme hast, som horder af nye gæster vælter ind.
I takt med at trætheden indfinder sig, er det som om, bøgerne med de mindre farverige og appellerende titler kæmper sig vej ind i synsfeltet: Med spritbåden M/S Hansaline på Flensborg Fjord;
Religionspædagogiske pejlinger; Sømandstøj gennem tiderne. Og den længste titel af dem alle: International vurdering af organisation og finansiering af det danske sundhedsvæsen. Den gør udslaget. Nok bøger for i dag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu