Læsetid: 2 min.

Flere fra Vollsmose vil være danskere

1. november 1999

Udvisningsdomme får unge til at søge dansk statsborgerskab, mener politimand

Den senere tids udvisningsdomme til unge lovovertrædere fra Vollsmose-bebyggelsen i Odense har øget unge udlændinges interesse for at blive danske statsborgere. Det vurderer kriminalassistent Povl Nielsen, som er leder af Odense Politis specielle efterforskningsenhed for sager, der involverer etniske minoriteter.
"Før kunne vi se, at nogle unge næsten indædt har villet fastholde, at de ikke ville være danske statsborgere. Det har ændret sig. Interessen for dansk statsborgerskab er vokset - formentlig på baggrund af de udvisninger, der har været," siger Povl Nielsen.
I sommeren 1998 strammede Folketinget udvisningsreglerne, så lovovertrædere, der har boet en længere årrække i Danmark, og som får en relativt kort fængselsstraf, kan udvises.
Kontorchef Peter Gandrup, Fyns Statsamt, administrerer reglerne for tildeling af dansk statsborgerskab "ved erklæring". Disse regler er en særlig nem adgang til dansk statsborgerskab for 18-22-årige, der har boet mindst 10 år i Danmark, og som har opholdt sig sammenlagt fem af de seneste seks år i landet.

Kraftig stigning
Kontorchefen bekræfter, at Fyns Statsamt i 1999 har oplevet en kraftig stigning i antallet af unge udlændinge, der har søgt dansk statsborgerskab ved erklæring. Tidligere år har statsamtet modtaget omkring 80 erklæringer om året, men alene i perioden 1. januar-27. oktober i år har Fyns Statsamt givet dansk statsborgerskab til 146 18-22-årige efter erklæringsreglerne.
"Det tal kan godt snige sig op i nærheden af de 200 i år," siger Peter Gandrup.
Justitsministeriet råder ikke over en tilsvarende opgørelse på landsplan.
Både Peter Gandrup og lederen af Justitsministeriets Indfødsretskontor, kontorchef Birgit Kleis, gør opmærksom på, at stigningen ikke alene kan skyldes de ændrede regler om udvisning. For adgangen til at søge statsborgerskab ved erklæring er for nylig blevet liberaliseret, så unge, der før måtte vente, til de blev 21, nu kan søge allerede som 18-årige.
"Baggrunden for ordningen er, at man har ment, at børn af fremmede statsborgere, som er vokset op her i landet og har gået i dansk skole, er at sammenligne med danske børn i enhver henseende, når de fylder 18 år. Det passer på en meget stor del af de ansøgere, vi har," siger Peter Gandrup.
"Os bekendt er der ikke tale om udtalt kriminalitet. Men der er selvfølgelig nogle, der har begået grov kriminalitet allerede i den unge alder. Fra lovgivers side har man nok ikke i sin tid kunnet forudse, at der ville være et problem der," siger kontorchefen.
Peter Gandrup fortæller, at en politimand på et tidspunkt har ringet til Fyns Statsamt og spurgt til en bestemt person med en plettet straffeattest. Han fik oplyst, at den pågældende har fået indfødsret ved erklæring.
"Det forbavsede politimanden. Men det forbavser ikke os andre, når vi kender reglerne. Det er dem, vi skal følge," siger Peter Gandrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her