Læsetid: 1 min.

Flygtning tur-retur

23. november 1999

Det er ikke let for Kosovo-flygtninge at vende tilbage

Barileva - "Første gang, jeg tog til den danske ambassade i Tirana, sagde de: Kom igen om tre uger, så er visumet færdigt. Da jeg kom igen tre uger senere, var det ikke klart," siger Kosovo-albaneren Mehdi Leci.
I stedet ringede han og hans fætter, som også vil tilbage til Danmark, til den danske ambassade i Albanien. Efter to måneders ventetid blev deres visum endelig klar, og i denne uge vender de tilbage til Danmark.
"Jeg kender ikke ambassadens regler og ved ikke, hvorfor det skal tage to måneder," siger han.
Mange Kosovo-albanere er bange for at rejse gennem det bundkriminelle Albanien.
"Der er ikke sikkert i Albanien. Men vi har lige været gennem en krig i Kosovo, så jeg er ikke bange," siger den 29-årige Kosovo-albaner.
Mehdi Leci kom tilbage til Kosovo i august fra Randers, hvor han havde opholdt sig som flygtning siden foråret.
Men det lykkedes ham ikke at finde et job.
"Jeg troede, jeg kunne få mit gamle arbejde tilbage," siger han. Han arbejdede på en fabrik, før serberne begyndte at slå hårdt ned på Kosovo-albanerne fra 1989 og blandt andet fyrede mange af dem
"Jeg kunne kun finde et arbejde til 600 kroner om måneden, og så skulle jeg bruge 120 kroner på bus frem og tilbage til arbejdet," siger Mehdi Leci, som afslog jobbet.
"Ingen af de andre fire i min familie arbejder, så jeg bliver nødt til at skaffe nogle penge" siger han om baggrunden for at rejse tilbage til Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her